Saunanvedon maailmanennätysjahti

Tapahtumainfo

Tapahtuma käynnistyy 13.5.2011 kello 9:00 Kuopiossa, matkustajasatamassa. Sauna on tässä vaiheessa jo lämpimänä ja ensimmäiset kylpijät valmiina saunomaan. Tästä sauna lähtee liikkeelle ihmisvoimin ja se pysähtyy vasta maanantaina 16.5. kello 17:00. Saunavuorossa on kokoajan vähintään kaksi kylpijää ja vetäjät vaihtuvat vauhdista toisiin.

Kun 80 tuntia on täynnä maanantaina 16.5.2011 kello 17:00, sauna huutokaupataan. Tässä vaiheessa ostajaehdokkaat voivat olla varmoja, että sauna kestää saunomista.

Saunanvetoreitti kulkee Kuopion matkustajasatamassa. Saunaa vedetään Ravintola Wanha Sataman ja Scandic-hotellin väliä. Reittikartta tarkemmin alempana.

Saunanvedon viralliset jatkot pidetään 17.5. Puikkarissa! Vetäjät pääsevät ilmaiseksi sisään. Puikkarissa arvomme Finnkinon-leffalippupaketteja ja Viking Linen risteilylahjakortteja.

Säännöt

Maailmanennätysyrityksen säännöt eivät noudata Guinness World Recordsin tai minkään muunkaan ulkopuolisen organisaation antamia ohjeistuksia, vaan perustuvat vuonna 1981 Kuopion korkeakoulun ylioppilaskunnan järjestämän saunanvedon maailmanennätystapahtuman järjestäjien kertomuksiin silloisista säännöistä. Tempauksessa ei siis lähdetä rikkomaan teekkareiden omistamaa saunanvedon maailmanennätysta (ks. sivun alaosa, "Saunanvedon historiaa"), vaan yritämme rikkoa omaa tehdasrakenteisen saunan vetämisen maailmanennätystä.

Säännöt sisältävät oikeastaan vain kaksi kohtaa:

  1. Saunavuorossa on oltava jatkuvasti vähintään 2 henkilöä
  2. Sauna ei saa pysähtyä

Sauna

Sauna pohjoissavolaista laadukasta alkuperää. Sen on tehnyt Nilsiän Hirsituote Oy. Kiuas ja hormit ovat Harvian valmistamia ja sauna itsessään täyttää kaikki paloturvallisuusmääräykset. Se on valmis vietäväksi vaikkapa omakotitalon takapihalle!

Painoa saunalla on kiukaineen hiukan vajaat 2000 kg ja peräkärryineen ja saunojineen mennään jo yli 2000 kilogramman. Aivan kevyestä hommasta ei siis ole kyse, kun tämä sauna on liikenteessä!

Vetäminen

Sauna on asetettu normaalin peräkärryn päälle tukevasti kiinni. Saunaa vedetään ihmisvoimin valjailla siten, että kerrallaan vetäjiä (myös työntäminen on sallittua) on noin 8-12 henkilöä.

Vetäjät vaihtuvat noin 2 tunnin välein. Jokaiselle vetovuorolle varataan 10-16 henkilöä (ml. huoltohenkilöstö). Nämä henkilöt voivat itse sommitella 2 tunnin vuoronsa aikana sen ketkä ovat saunomassa ja ketkä vetävät. Jos esimerkiksi muille vetovuorossa oleville käy se, että sinä saunot koko ajan, tämä on järjestäjille ok. Kunhan sauna pysyy jatkuvasti liikkeessä ja saunomassa on vähintään 2 henkilöä.

Alle on merkitty sinisellä vetoreitti ja punaisella vaihtoehtoinen reitti, mikäli sinisellä merkityn osan eteläisin lenkki osoittautuu liian vaikeaksi vetää saunaa.


Näytä Saunanvetoreittivaihtoehdot suuremmalla kartalla

Saunominen

Tapahtuman julkisen luonteen ja osallistujien mielenrauhan vuoksi saunominen toteutetaan ns. uikkarisaunana. Tämä siis tarkoittaa sitä, että saunominen suoritetaan uimapuku tai -housut päällä.

Turvallisuus

Ylioppilaskunta huolehtii tapahtuman turvallisuudesta. Tapahtuma-alueella toimii järjestyksenvalvojia, jotka huolehtivat vetäjien ja saunojien turvallisuudesta. Lisäksi saunan mukana kulkee jatkuvasti ensiapupakkaus, kylmäpakkauksia ja sammutuspeite. Todennäköisimpiin vammoihin kuuluvat nyrjähtämiset ja hiertymät. Tapahtuman turvallisuussuunnitelma hyväksytetään poliisilla.

Turvallisuusohjeet toimitetaan kaikille ilmoittautuneille ja se kulkee jatkuvasti saunan mukana tapahtuman ajan.

Lisäksi kaikki vetäjät ja saunojat on vakuutettu ylioppilaskunnan puolesta.

Saunanvedon historiaa

Vuonna 1981 Kuopion korkeakoulun ylioppilaskunta rikkoi silloisen saunavedon maailmanennätyksen vetämällä tehdasrakenteista saunaa 78 tuntia yhtämittaa. Kuopiolaiset veivät ennätyksen Åbo Akademin kemistiopiskelijoilta, jotka olivat vetäneet saunaa 72 tuntia putkeen.

Vuonna 1982 Oulun rakentajakilta (nyk. Ympäristörakentajakilta) rikkoi saunanvedon ennätyksen vetämällä heidän omatekemää saunaansa 7 vuorokautta putkeen. Oululaiset eivät kuitenkaan pitkään saaneet pitää ennätystä nimissään, sillä Ennätysten Kirja tuntee vuodelta 1985 Otaniemen teekkareiden tekemän saunanvedon maailmanennätyksen. Tuolloin teekkarit vetivät ilmeisen kevyttä ja omatekoista saunaa Oulusta Otaniemeen 14 vuorokauden ajan. Tietojemme mukaan tämä Otaniemen teekkareiden tekemän ennätys on edelleenkin voimassa oleva maailmanennätys, kun puhutaan puhtaasti saunanvedosta. Kaikki kunnia heidän ennätykselleen, 14 vuorokautta on pitkä aika vetää saunaa!

Näistä noin 30 vuoden takaisista kirjauksista on hyvin vähän säilynyttä tietoutta. Itä-Suomen yliopiston ylioppilaskunnan tietoon ei kuitenkaan ole vielä kantautunut mistään sellaista tietoa, että Kuopion korkeakoulun opiskelijoiden tekemää tehdasrakenteisen, lähes 2000 kg painavan, saunan vetämisen maailmanennätystä olisi koskaan rikottu. Myös nyt tempaukseen tilattu sauna on tehdasrakenteinen, vajaat 2000 kilogrammaa painava hirsirakenteinen sauna. Tällä valinnalla haluamme muistaa tasan 30 vuotta sitten tehtyä maailmanennätystä Kuopiossa.