Ajankohtaista

10.10.2019

ISYYn edustajistovaaleihin 149 ehdokasta ja uusia vaalilistoja

Tiedote 10.10.2019
Vapaa julkaistavaksi: Heti

ISYYn kuudensissa edustajistovaaleissa on ehdolla 149 ehdokasta 13 eri vaalilistasta. Tänä vuonna kansainvälisiä opiskelijoita on ehdokkaina enemmän viime vaaleihin verrattuna. 

Itä-Suomen yliopiston ylioppilaskunnan (ISYY) edustajistovaaleissa on tänä vuonna ehdolla yhteensä 149 ehdokasta 13 eri ehdokaslistalta. Edellisiin, vuonna 2017 järjestettyihin vaaleihin verrattuna ehdokkaiden määrä laski 32 ehdokkaalla. Tällöin ehdokkaita oli 181 ja vaalilistoja 14.

Edustajistovaalien ehdokkaat löytyvät ISYYn vaalisivustolta.  

Ehdokasmäärien lasku näkyi erityisesti puoluepoliittisilla listoilla. Sen sijaan ehdokasasettelussa muodostui uusia, oppiaine- ja kampusrajat ylittäviä vaalilistoja. Vaalilistoista kahdeksan on sitoutumattomia ja viidellä on sidoksia poliittisiin taustajärjestöihin. 

- Kuten vuoden 2017 vaaleissa, myös tänä vuonna poliittisesti sitoutumattomien listojen määrä kasvoi suhteessa puoluepoliittisesti sidonnaisiin listoihin. Tämä kertonee ainejärjestöjen ja kampuskohtaisten ryhmien aktivoitumisesta vaaleissa. Myös kansainvälisiä opiskelijoita on tänä vuonna ehdokkaina viime vaaleja enemmän, kertoo Keskusvaalilautakunnan puheenjohtaja Brenda Nissén.

ISYYn edustajistovaalit järjestetään tänä syksynä molemmilla kampuksilla Joensuussa ja Kuopiossa. Edustajistovaalien ennakkoäänestys pidetään 29.10.–1.11.2019 ja varsinainen äänestyspäivä on 6.11.2019. 

Edustajistovaaleilla valitaan kaksivuotiskaudeksi 39-jäseninen ylioppilaskunnan edustajisto, ylioppilaskunnan ylin päättävä elin. Edustajisto päättää muun muassa ylioppilaskunnan talousarviosta, jäsenmaksusta, toimintasuunnitelmasta ja säännöistä. 

- Kannustamme kaikkia vaalilistoja tekemään näkyvän ja hyvän kampanjan, jotta saamme ylioppilaskunnan jäsenistöä aktivoitua äänestämään! Neuvoja saa ja kannattaa kysyä myös Keskusvaalilautakunnan puolelta. Yhteistyöllä tulee aina parempi vaalipöhinä, toteaa Nissén.

Ehdokasmäärät vaalilistoittain:

ISYY:n Demariopiskelijat: 18
Savilahden sivistyneet (sit.): 10 (uusi)
DeeKu (sit.): 11
Kylterit (sit.): 12
Vihreä lista: 11
Opiskelijoiden Etu - The Students’ Interest (sit.): 19 (uusi)
Kokoomus: 8 (uusi)
Keskeiset: 21
Puolueettomat (sit.): 18
FaBio (sit.): 14
Akateemiset kansallismieliset (sit.): 1 (uusi)
Itä-Suomen Vihreä Vasemmisto: 4
Judistit (sit.): 2 (uusi)

Edustajistovaalit käydään täysin sähköisesti. Äänioikeutettuja edustajistovaaleissa ovat kaikki Itä-Suomen yliopistoon 22.10.2019 mennessä läsnäolevaksi ilmoittautuneet opiskelijat, jotka ovat ylioppilaskunnan jäseniä. Äänestäminen tapahtuu kokonaan sähköisesti. Jokaiselle äänioikeutetulle lähetetään ennen vaalien ennakkoäänestystä sähköpostiin henkilökohtainen linkki, jonka kautta sähköinen äänestys tapahtuu. Jokainen äänioikeutettu voi äänestää edustajistovaaleissa vain kerran, eikä vaaleissa voi äänestää valtakirjalla.

Lue lisää:

Edustajistovaalien vaalisivusto
Edustajistovaalien ehdokaslistat
Edustajistovaalien tapahtumapäivät
Edustajistovaalien tapahtuma Facebookissa.

Sosiaalisessa mediassa edustajistovaaleista keskustellaan tunnuksilla #ISYYvaalit2019 #sinäpäätät  

Lisätietoja:

Brenda Nissén, Keskusvaalilautakunnan puheenjohtaja, Itä-Suomen yliopiston ylioppilaskunta, puh. 0405829578, brendan@student.uef.fi 

Emma Mertakorpi, Keskusvaalilautakunnan varapuheenjohtaja, Itä-Suomen yliopiston ylioppilaskunta, puh. 040 8479375, evpj1@isyy.fi 

Saara Närä, Keskusvaalilautakunnan sihteeri, Itä-Suomen yliopiston ylioppilaskunta, puh. 044 576 8413, kv.kuopio@isyy.fi