Ajankohtaista

07.10.2019

Tällä viikolla vietetään Energiansäästöviikkoa

Valtakunnallista Energiansäästöviikkoa vietetään jälleen 7.–13.10.2019 viikolla 41. ISYY on tänä vuonna mukana tapahtumaviikossa jakamalla energiansäästövinkkejä some-kanavissaan: Facebook (@fbISYY) ja Instagramissa (@isyyuef). 

Energiansäästöviikko viestii meitä kaikkia koskettavista asioista: kuinka energiaa ja materiaaleja järkevästi käyttämällä vähennämme hiilidioksidipäästöjä ja muita toimintamme ympäristövaikutuksia.

Energiansäästöviikko nostaa puheenaiheeksi suomalaisten energiankäytön ja lukuisat keinot tehostaa energiankulutusta sekä saavuttaa säästöjä niin työpaikoilla, kouluissa, liikenteessä kuin kotonakin.

Viikon vinkit

MA Käytä energiaa järkevästi – Pienilläkin teoilla on merkitystä!
Sammuta valot ja tietokone, kun et ole työhuoneessasi, työmatkapyöräile, valmista vähemmän energiaa vievää ruokaa, vinkkejä mm. ruokahävikin vähentämiseen www.saasyödä.fi.

TI Vedensäästö
Minimoi suihkussa käyttämäsi aika ja lämpimän veden käyttö. Pese vain täysiä koneellisia pyykkiä ja astioita. Älä valuta vettä turhaan, esimerkiksi hampaita pestessäsi. 

KE Liikkuminen
Mene kouluun pyörällä tai kävellen. Samalla kunto kasvaa. Käytä kimppakyytejä tai julkisia kulkuvälineitä yksityisautoilun sijaan. Vaihtoehtona lentämiselle kannattaa harkita maaliikennettä; esimerkiksi Interrail on ilmastoystävällinen tapa nähdä maailmaa. 

TO Sähkö
Kytke valot ja laitteet pois päältä, jos et käytä niitä. Valitse vihreä sähkösopimus. Näin tuet uusiutuvia ja siten myös kestävämpiä energiantuotantomenetelmiä. Kun valitset asuntoon sopivaa lämpötilaa, jo yhden asteen laskeminen voi säästää viisi prosenttia lämmityskuluista. 

PE Ruoka
Suosi kasviperäisiä tuotteita eläinperäisten sijaan. Yli puolet ruoan hiilijalanjäljestä syntyy eläinperäisistä tuotteista. Aloita vaikka lisäämällä yksi kasvisruokapäivä viikkoosi. Suosi satokauden mukaisia tuoreita kasviksia ja hedelmiä ja säästä samalla ruokakustannuksissa. Suosi kotimaisen sesongin tuotteita sekä poimi marjoja ja sieniä itse. 

LA-SU Ruokahävikki
Suunnittele, säilytä oikein ja pelasta hävikki. Suunnittelemalla kauppalistan vähennät hutiostosten ja potentiaalisen hävikin määrää. Säilytä ruoka oikein; 30 % Suomen kaikesta ruokahävikistä syntyy kotitalouksissa. Osta jämäruokaa yliopiston ruokalasta ja hyödynnä kauppojen aletuotteet, jotka ovat pian menossa vanhaksi. Muista, että parasta ennen -päiväys ei tarkoita, ettei tuotetta voi tämän jälkeen käyttää. 

Lue lisää:

Motiva.fi, avautuu uuteen välilehteen: Valtakunnallinen Energiansäästöviikko