Ajankohtaista

16.06.2020

Päivittyvä koronainfo: UEF:n opiskelijoita koskevat toimenpiteet ja ohjeistukset

Sivua päivitetty 1.7.2020. 

Pääpointit tiivistetysti

 • Yliopiston henkilöstö palaa kampuksille vaiheittain – syksyn opetus pääosin verkossa
 • Yliopiston kirjastojen verkkopalvelut sekä lainattavien kirjojen noutopalvelut jatkuvat. 
 • Mikäli olet sairas tai oireilet, jää kotiin. Riskiryhmään kuuluvat palaavat viimeisenä kampukselle.
 • Yliopiston tilat on suljettu ja opetus on siirretty verkkoon. Kysy lisätietoja kurssin opettajalta. 
 • Kaikki opintoihin ja töihin liittyvät matkat ulkomaille ovat kiellettyjä. Vapaa-ajan kotimaan matkustaminen on sallittua turvallisuusjärjestelyjä noudattaen. 
 • 1.6. astui voimaan 50 hengen kokoontumisrajoitus. ISYY suosittelee kuitenkin yhä hyödyntämään etämahdollisuuksia. 

Taustaa

Kiinassa käynnistyi alkuvuonna uuden koronaviruksen aiheuttama COVID-19 -tartuntatautiepidemia, joka on maaliskuussa levinnyt maailmanlaajuiseksi pandemiaksi. Virus aiheuttaa influenssaa muistuttavia hengitystieoireita. Osa tartunnan saaneista voi myös saada keuhkokuumeen. Suurin osa sairastuneista saa kuitenkin vain lieviä oireita.

ISYY noudattaa ja seuraa koronaviruksen leviämisen ehkäisemiseksi Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen (THL), valtioneuvoston sekä Itä-Suomen yliopiston suosituksia.

Lue koronaviruksen taustaa THL:n sivuilta:
Thl.fi: Koronavirus COVID-19

Opetus jatkuu pääosin verkossa myös syksyllä 

Itä-Suomen yliopiston henkilöstö palaa kampuksille vaiheittain tulevan kesän ja alkusyksyn aikana, mutta opetus jatkuu pääosin verkossa myös syyslukukaudella. Kaikissa tilanteissa otetaan huomioon viranomaisten antamat rajoitukset ja ohjeistukset siten, etteivät terveys ja turvallisuus vaarannu. 

Vain välttämätön opetus järjestetään lähiopetuksena syyslukukaudella 2020. Laboratorio-opetusta, kenttäkursseja ja välttämättömiä harjoitteluja sekä muuta opetusta, jota on mahdoton tai kohtuuttoman vaikea järjestää etänä, voidaan järjestää lähiopetuksena dekaanin päätöksellä. Myös uusille opiskelijoille voidaan järjestää lähiopetusta heidän sitouttamisekseen oppiaineeseen ja yliopistoyhteisöön.

Lähiopetus organisoidaan turvallisuudesta huolehtien. Opetusjärjestelyissä noudatetaan valtioneuvoston kulloinkin voimassa olevia kokoontumis- ja muita turvallisuussuosituksia. 1.6. alkaen voimassa olevaa 50 henkilön kokoontumisrajoitusta sovelletaan lähiopetukseen siten, että yhdessä tilassa on kerralla opettaja mukaan lukien korkeintaan 50 henkilöä ja henkilöiden välillä on 1,5–2 metrin turvaväli. Lisätietoa opetusjärjestelyistä.

Tiedekunnat ja Kielikeskus tekevät opetusta koskevat päätökset ja tiedottavat niistä opiskelijoita seuraavasti:

 • viimeistään 30.6. mennessä elo- ja syyskuussa alkavan opetuksen järjestelyt
 • viimeistään 7.8. mennessä loka-, marras- ja joulukuussa alkavan opetuksen järjestelyt
 • Avoin yliopisto informoi omia opiskelijoitaan.

Yleisiä tai muita tenttejä ei järjestetä tenttisalitentteinä syyslukukaudella. EXAM-tenttisalit pysyvät suljettuina 31.7. asti; ne voidaan ottaa erikseen käyttöön dekaanin päätöksellä. 1.8. alkaen EXAM-tentit avataan käyttöön. Tilojen käyttö turvallisesti ohjeistetaan erikseen.

Kurssien uudet suoritustavat ja päivittyneet käytännöt ilmoitetaan jokaisen kurssin osallistujille sähköpostitse, kurssin weboodissa ja/tai moodle-alustalla. Oppiaineen sisäisten muutosten kokonaiskuvaa voi seurata parhaiten laitoksen/tiedekunnan/oppiaineen omalla yammer-sivulla. Kurssien yksityiskohtaisissa suoritustavoissa ja lisäkysymyksissä otathan yhteyttä vastuuopettajaan. 

Lue lisää:
Uef.fi: Uef.fi: Koronavirustilanne Itä-Suomen yliopistossa
Uef.fi:  Itä-Suomen yliopiston henkilöstö palaa kampuksille vaiheittain – opetus jatkuu pääosin verkossa myös syksyllä
Haeyliopistoon.fi: Itä-Suomen yliopiston hakukohteisiin liittyvät valintaperustemuutokset keväällä 2020

Kielikeskuksen kaikki opetus syksyllä 2020 etäopetuksena

Itä-Suomen yliopiston (UEF) kielikeskus on päättänyt järjestää kaiken opetuksen etäopetuksena syksyllä 2020. Opetusaikataulut ja ohjeistukset kursseihin liittyen tellennetaan WebOodiin yliopiston päättämässä aikataulussa.

Mikäli yliopisto tekee uusia päätöksiä syksyn 2020 opetusjärjestelyistä, kielikeskus järjestää yksittäisiä opintojaksoja kontaktiopetuksena kampuksilla. Lähiopetuksesta päätetään tapauskohtaisesti erikseen.

AHOT -näyttökokeet järjetetään joko salitentteinä, Moodlessa, Exam -tentteinä tai etäyhteydellä.

Lisätietoja kursseista voit hakea Web-Oodista tai kysyä kielikeskuksesta.

Mitä teet, jos epäilet itselläsi koronavirustartuntaa? 

Jos epäilet saaneesi koronavirustartunnan, kannattaa aloittaa tekemällä Omaolo-oirearvio netissä: www.omaolo.fi. Omaolo-palvelu ohjaa kriteerien täyttyessä soittamaan Päivystysapuun 116 117, missä terveydenhuollon ammattilaiset arvioivat tilanteen ja antavat siihen sopivat jatko-ohjeet. Virka-aikana voit soittaa myös omalle terveysasemallesi.

Koronaviruksen aiheuttaman taudin oireita ovat tämän hetkisen tiedon mukaan muun muassa kuume, yskä ja hengenahdistus. Tautiin voi liittyä myös lihaskipuja, väsymystä, nuhaa, pahoivointia ja ripulia. 

Näytteitä otetaan THL:n 15.4. päivitetyn ohjeen mukaisesti henkilöiltä, joilla on koronavirusinfektioon sopivia oireita tai joilla lääkärin arvion perusteella on aihetta epäillä koronavirustartuntaa. 

Soita aina ennen terveysasemalle tai yhteispäivystykseen saapumista!

Kuopio.fi: Kiireellinen hoito ja päivystys
Siunsote.fi: Päivystys 

YTHS:ssa asioiminen koronaviruksen aikana 

4.6.2020 YTHS on julkaissut kesän aukioloajat nettisivuillaan. Kaikki palvelupisteet ovat kiinni juhannusaattona 19.6.2020 sekä ajalla 6.7.–2.8.2020. Kesän aukioloajoissamme on palvelupistekohtaisia eroja. Tarkista tiedot verkkosivuilta. SelfChat on avattu 6.5 alkaen ja on käytössä 26.6. asti.

Jos epäilet koronavirustartuntaa, ota tarvittaessa puhelimitse yhteyttä omaan terveyskeskukseen tai terveyskeskuspäivystykseen.
YTHS:n vastaanottotoiminta jatkuu tällä hetkellä normaalisti ajanvarausten mukaisesti. Koronavirusepidemiasta johtuen kaikki ryhmämuotoiset hoidot on etäryhmiä lukuun ottamatta tältä keväältä peruttu. Jos olet täysin oireeton, voit tulla vastaanotolle sovittuna aikana. Jos sinulla on hengitystieinfektion lieviäkin oireita, peruuta vastaanottoaikasi YTHS:llä. 

YTHS:ään voit tarvittaessa olla yhteydessä soittamalla palvelupisteeseen.

Lue lisää: 
YTHS.fi: Ohjeet asiointiin koronavirusepidemian aikana

Kampukset

Yliopiston tilat pysyvät kesän ajan pääosin suljettuina. Paluu kampukselle tapahtuu henkilökunnan osalta vaiheittain 17.6. alkaen. Opetus jatkuu pääosin verkossa myös syksyllä.

Kaikkien kampuksella kävijöiden (opiskelijat, henkilöstö, vierailijat) on noudatettava seuraavia perusohjeita:

 • Tule kampukselle vain terveenä.
 • Pese kädet heti kampukselle tultuasi sekä säännöllisesti usean kerran päivässä. Käsidesiä käytetään, kun käsien peseminen ei ole mahdollista.
 • Pidä 1,5–2 metrin turvaväli muihin.
 • Älä kättele äläkä halaa muita.
 • Käytä suojakäsineitä työskennellessäsi yhteiskäyttölaitteilla.
 • Suosi etäkokouksia aina kun mahdollista.

Kuulutko riskiryhmään?
Riskiryhmään kuuluvat palaavat viimeisenä kampukselle. Riskiryhmätiedot löydät THL:n sivuilta. 

Lue lisää:
THL: Koronavirustaudin riskiryhmät

Kampuskirjastot

Kirjaston verkkopalvelut sekä painettujen kirjojen rajoitettu noutopalvelu ja mahdollisuus aineiston palautukseen jatkuvat. Palvelu on tarkoitettu tässä vaiheessa vain yliopiston henkilökunnalle, opiskelijoille ja sopimusasiakkaille. Tähän liittyvät tarkemmat ohjeet päivitetään kirjaston verkkosivuille.

Kuopion kampuskirjastoa remontoidaan 1.6.–31.8.2020 välisenä aikana. Kirjakokoelmat eivät ole silloin käytössä, koska kirjat pakataan pois kesäkuun alusta lähtien remontin ajaksi. Joensuun kampuskirjaston remontti on 15.6.–7.8.2020. Palvelua hoidetaan silloin työmaarajoitusten määrittelemissä puitteissa.

Lue lisää:
Uef.fi: Kirjasto

Valmistutko kandiksi tai maisteriksi keväällä 2020? 

Ota yhteys oman oppiaineesi ohjaajaan tai vastuuopettajaan. Opintojen etenemisen takaamisen lisäksi yliopisto pyrkii niiden tutkintojen loppuun saattamiseen, mitkä oli tarkoitettukin keväällä suoritettavaksi. Oppiainekohtaiset kanavat Yammerissa ovat paras paikka kuulla opintojen etenemisestä.

Ole yhteydessä Itä-Suomen yliopiston Opintopalveluihin mikäli olit vaihdossa ja sen keskeytyminen vaikuttaa valmistumiseesi: international@uef.fi.

Matkustaminen

Ulkomaan työmatkustus sekä opintoihin liittyvä matkustaminen on kielletty. Jos tarkoituksena oli aloittaa vaihto kevään 2020 aikana, mutta vaihto ei ole ehtinyt vielä alkaa, se on peruttava. Valtioneuvosto suosittelee yhä välttämään myös tarpeetonta vapaa-ajan matkustusta ulkomaille. 

Valtioneuvosto on poistanut kotimaan matkailua koskevat rajoitukset ja kotimaassa voi matkailla turvallisuussuosituksia noudattaen.

Ulkomailta palaavien henkilöiden on jäätävä kotiin etäopiskeluun 14 vuorokauden ajaksi ennen paluutaan yliopistolle.

Vaihto-opiskelijoille

Jos et ole vielä ehtinyt lähteä vaihtoon tai ulkomaanharjoitteluun, vaihtosi/harjoittelusi on peruttava. Ota yhteyttä international@uef.fi.

Jos olet ulkomailla vaihdossa, harjoittelussa tai suorittamassa muita opintoja, voit palata Suomeen. Ilmoita vaihdon keskeyttämisestä Itä-Suomen yliopiston ja kohdeyliopiston koordinaattoreillesi. Ulkomailta palaavien henkilöiden on jäätävä 14 vuorokauden ajaksi karanteeniin. Opiskelu Itä-Suomen yliopistossa jatkuu etänä ja kampusten tilat pysyvät pääsääntöisesti suljettuina.

Jos olet ulkomailla vaihdossa, harjoittelussa tai suorittamassa muita opintoja etkä halua palata, teet tämän päätöksen omalla vastuullasi ja kannat päätökseesi liittyvät vastuut (esim. matkakulut).

Itä-Suomen yliopisto ei peri vaihtonsa keväällä 2020 koronaviruksen vuoksi keskeyttäviltä ja kotiin palaavilta opiskelijoilta ennen vaihtoa maksettuja apurahoja takaisin.

Auttavia tahoja

Koronaviruksesta aiheutuva poikkeustilanne voi aiheuttaa opiskelijoissa monenlaista huolta, ahdistusta tai pelkoa. Sinun ei tarvitse jäädä yksin huolta aiheuttavien ajatustesi kanssa. Jos haluat tilanteesta keskustella tai tarvitset apua, voit kääntyä poikkeustilanteen aikana hyvin matalalla kynnyksellä puoleemme.

Yhteystiedot löytyvät Kamusta:
Kamu.uef.fi: Auttavia tahoja 

Kaupunkien palvelupuhelimet: 
Kuopio.fi: Kuopion kaupungin korona-palvelupuhelin
Joensuu.fi: Kysy koronasta! (Usein kysytyt kysymykset) 

Psykologien Sosiaalinen Vastuu ry:n opas:
Pdf: Kuinka huolehtia omasta ja läheisten psyykkisestä hyvinvoinnista myös koronaepidemian aikana

Tuutorikoulutus

Tuutorikoulutukset pyörivät tällä hetkellä etäyhteydellä ja verkkotehtävien kautta. Syksyn Virtuaalifact on siirretty kevään leirin paikalle ja kolmas koulutusjakso sisältää muutoksen alkuperäisesti ilmoitettuun aikatauluun: Osa tavallisesti leirillä toteutettavista vuorovaikutteisista harjoituksista järjestetään elokuussa silloin voimassa olevien terveysohjeistuksen mukaisesti. Koulutussuunnittelussa niihin on nyt varattu alkuperäisen yhden päivän sijaan kaksi päivää.

Lue lisää:
Kamu.uef.fi: Tuutorikoulutukset keväällä 2020 

Kela

Opintotuki

Jos opiskelu ei ole ollut mahdollista, opintotuen maksamista voidaan jatkaa, vaikka opintosuoritusmäärä ei ole ollut riittävä. Opintotuen enimmäisaikaa voidaan myös pidentää. Muista vaikutuksista, esimerkiksi opintotuen ja koulumatkatuen maksamiseen, opintojen keskeytymistä koskeviin ilmoituksiin ja opintolainahyvityksen saamiseen, Kela tiedottaa erikseen, kun tarvittavista toimenpiteistä on sovittu.  

Lue lisää: 
Kela.fi: Opintotuki ja koronaviruksen aiheuttaman poikkeustilanteen vaikutukset 
Kela.fi: Usein kysyttyä koronatilanteesta

Tartuntatautipäivärahaa myös opiskelijalle tulon menetyksessä

Kela voi maksaa tartuntatautipäivärahaa, kun työntekijä on määrätty olemaan poissa työstään jonkin tartuntataudin, esimerkiksi koronaviruksen, leviämisen estämiseksi. Alle 16-vuotiaan huoltajalla on oikeus tartuntatautipäivärahaan, jos lapsi on määrätty karanteeniin ja huoltaja ei siksi voi tehdä työtä. 

Päiväraha korvaa ansionmenetyksen, joten sitä voidaan maksaa vain niiltä päiviltä, jolloin henkilö ei ole voinut työskennellä karanteenin tai eristyksen takia. Päivärahaa ei siis makseta esimerkiksi loman ajalta tai tehtävissä, joissa voidaan tehdä etätyötä. Ansionmenetyksestä tarvitaan työnantajan selvitys.

Lue lisää:
Kela.fi: Tartuntatautipäiväraha korvaa ansionmenetyksen karanteenin aikana

Kampusravintolat 

Kampusravintoloista avoinna ovat 1.6. alkaen Kampus Bistro Joensuussa ja Tietoteknian ravintola Kuopiossa. Molemmista on saatavilla take away -lounasta opiskelijahintaan. Ravintoloissa noudatetaan erityisiä hygienia ja turvallisuusohjeita.

Opiskelijat voivat ostaa itselleen kaksi take away -lounasta kerralla, ja lounasta voi ostaa myös opiskelijakortilliselle kaverille (yhteensä 2 + 2 annosta, molempien voimassa oleva opiskelijakortti esitettävä). Ravintoloissa noudatetaan erityisiä hygienia- ja turvallisuusohjeita.

ISYYn toimistot ja kioski

ISYYn toimistot sekä kioski ovat kiinni 31.7.2020 saakka. Asiakaspalvelu ja toimistotehtävät hoidetaan pääsääntöisesti puhelimitse ja sähköpostitse, tarpeen vaatiessa asiointi voidaan hoitaa myös toimistoilla.

Syyslukukauden toimistopalveluista tiedotamme myöhemmin.

Lue lisää: 
Isyy.fi: Yhteyshenkilöt ja toimistoasiointi kesän aikana

ISYYn tapahtumat

Syksyn tapahtumien suunnittelu on käynnissä ja tiedotamme niistä lisää myöhemmin!

Tapahtumien suunnittelussa noudatamme yleisiä turvallisuusohjeita sekä yliopiston linjauksia koskien kokoontumista tai rajoituksia.

Sykettä-korkeakoululiikunta

Sykettä Joensuu ja Sykettä Kuopio järjestävät kesällä ulkoliikuntatreenejä. Syksyn ohjelmasta tiedotetaan myöhemmin. Katso kesätunnit liikuntakalenterista Sykettä-palvelujen verkkosivuilta!

SYKETTÄ-palvelut järjestävät lisäksi livetreenejä sekä jakavat sosiaalisessa mediassa vinkkejä kotitreenailuun.

Joensuu:
Instagram: syketta_jns
YouTube: Sykettä Susirajalla
Facebook: Sykettä Joensuu

Kuopio:
Instagram: syketta_kpo
YouTube: Sykettä Kuopio
Facebook: Sykettä Kuopio
Sykettä.fi: Materiaalipankissa ohjattuja tunteja kotitreeneihin

Ainejärjestöt

Syksyn tapahtumien ja järjestelyiden osalta ISYY kutsuu ainejärjestöt keskustelemaan ja ideoimaan yhdessä.

ISYY suosittelee ainejärjestöjä seuraamaan yliopiston suosituksia ja hyödyntämään etämahdollisuuksia myös alkukesän kokoontumisissa. 1.6. alkaen on voimaan tullut 50 henkilön kokoontumisrajoitus.

Kerhot

Kesä-elokuussa kerhot voivat järjestää alle 50 hengen kokoontumisia Lukemalla Kuopion kampuksella.

Haltian kerhotila Joensuun kampuksella pysyy suljettuna 3.8. asti.   

ISYYn vuokratilat

Haltian kerhotila Joensuun kampuksella pysyy suljettuna kesän ajan. Kokous- ja saunatila Suvas on vuokrattavissa siten, että myös siivous varataan ISYYltä.

Lukeman tilat Kuopion kampuksella ovat ISYYn kerhojen ja vuokralaisten käytössä kesän ajan. Jos haluat vuokrata Lukemaa tai varata sen kerhosi käyttöön, ota yhteyttä Kuopion toimistoon 21.6. mennessä.

ISYYn bändikämppä Kuopion kampuksella on käytettävissä kesäkuun ajan. Bändeille on ilmoitettu asiasta. 

Liikuntavälineet ja kuntosalin avaimet

Jos sinulla on Joensuun toimistolta lainattuja liikuntavälineitä, voit pitää ne kesän yli ja palauttaa vasta elokuussa. Jos et esimerkiksi muuton vuoksi voi palauttaa liikuntavälineitä kesän jälkeen, ole yhteydessä ISYYn palvelusuunnittelijaan.

Jos haluat palauttaa Tikkarinteen kuntosalin avaimen, lue ohjeet SYKETTÄ Joensuun sivuilta:
Sykettä.fi: Sykettä korona aikaan 

Jos haluat palauttaa Opistotien kuntosalin avaimen, lue ohjeet SYKETTÄ Kuopion sivuilta:
Sykettä.fi: Kulkuavaimet

Muistathan myös

Pidetään mielessä, että meidän liikkuvaisten väestöryhmien vastuulla on huolehtia tartuntariskin pitämisestä mahdollisimman matalana, jotta riskiryhmiin kuuluvat läheisemme pysyvät turvassa.

Parhaiten suojaudut tartunnalta huolehtimalla hyvästä käsihygieniasta. Lue ohjeet THL:n sivuilta:
Thl.fi: Koronavirus COVID-19 

Jäikö kysyttävää?

ISYY on aktiivisesti yhteydessä Itä-Suomen yliopistoon ja muihin opiskelijaelämään vaikuttaviin tahoihin. Jos sinulla jäi kysyttävää, ole ihmeessä yhteydessä henkilökuntaamme tai hallitukseen. 

Yhteystiedot:
Isyy.fi: Henkilökunnan yhteystiedot
Isyy.fi: Hallituksen yhteystiedot