Ajankohtaista

18.04.2023

Palauta viime vuonna maksetut ylimääräiset opintotuet viimeistään 30.4.

Vuonna 2022 maksetun ylimääräisen opintotuen vapaaehtoisen palauttamisen viimeinen päivä on sunnuntaina 30.4.2023. Opintotuen saajat ovat itse vastuussa siitä, että opintotuen tulorajat eivät ylittäneet vuositulorajoja vuoden 2022 aikana. Kelan sivuilla on ohjeet ja laskuapurit vuositulorajojen laskemiseen. Laskuria kannattaa käyttää ja tarkistaa tulosi ja saamasi opintotuet. Tämä kannattaa tehdä, jos yhtään epäilet, että tulorajasi ovat saattaneet ylittyä kalenterivuonna 2022.

Vuositulorajat ja laskurit löytyvät OmaKelasta (linkki alla). Valitse OmaKelasta Omat etuudet - Opintotuki - Tukikuukaudet - Tulovalvonta - Vuositulot. Muista lukea sivujen ohjeet vuositulokyselystä!

Jos et olet epävarma siitä, miten paljon sait tuloja vuonna 2022, voit tarkistaa sen verohallituksen tulorekisteristä (linkki alla). 

Mikäli vuositulosi ovat olleet niin suuret, että olet nostanut opintotukea useammalta kuukaudelta kuin sinulla olisi ollut oikeus vuoden 2022 aikana, niin sinun ehdottomasti kannattaa palauttaa saamasi ylimääräiset opintotuet vapaaehtoisesti. KELA tulee takaisinperimään palauttamattomat tuet. Mikäli et ole palauttanut ylimääräistä opintotukea itse vapaaehtoisesti ja KELA perii tuet sinulta takaisin, KELA perii lisäksi 7,5 %:n korotuksen. Tässä tilanteessa opiskelija lisäksi menettää tukikuukaudet, joita ei olla vapaaehtoisesti palautettu. Vapaaehtoisesti palautetut kuukaudet voi käyttää myöhemmin uudestaan.

Jos olet aloittanut opinnot, valmistunut tai käyttänyt tukikuukaudet loppuun vuoden 2022 aikana niin tuloja, jotka olet saanut tukiajan ulkopuolella ei lasketa mukaan tulorajoja laskiessa. Tässä kannattaa olla tarkkana käyttäessäsi KELAn tulolaskuria.

Kun tiedät pitääkö sinun palauttaa opintotukia ja kuinka paljon, vapaaehtoisen palautuksen voi tehdä OmaKelassa (linkki alla). Valitse OmaKelassa: Ilmoita muutoksista - Opiskelu - Opintotuki - Opintotuen muutosilmoitus: Palautan tai perun opintotukea - Opintotuen vapaaehtoinen palauttaminen.

Opintotuen palautuksen voi tehdä useammassa erässä, mutta viimeinen erä tulee olla maksettuna viimeistään sunnuntaina 30.4.2023.

Hyödyllisiä linkkejä:

Vero.fi, avautuu uuteen välilehteen: Tulorekisteri

Kela.fi, avautuu uuteen välilehteen: OmaKela