Ajankohtaista

ISYYn uutiskirje: Wiikko-Ärsyke Kuopio viikko 1/2022

ti tammik. 11 16:07:35 2022

Tämän viikon uutiskirjeestä saat tietoa muun muassa toimistojen aukioloajoista, tulevista aluevaaleista sekä edunvalvonnan ajankohtaisista kuulumisista.
 
 

 

Wiikko-Ärsyke Kuopio 1/2022

Vko 2 / 10.-16.1.2022
Luetko viestin mieluummin selaimella,
klikkaa tästä.

 
 

 
 

Rapsakkaa vuodenalkua!

Tervetuloa lukemaan Kuopion kampuksen Ärsykettä eli Itä-Suomen yliopiston ylioppilaskunnan (ISYY) uutiskirjettä. Löydät lisätietoa ISYYn uutiskirjeistä ja tietosuojasta 
verkkosivuiltamme sekä uutiskirjeen lopusta.

Tämän viikon uutiskirjeestä saat tietoa muun muassa toimistojen aukioloajoista, tulevista aluevaaleista sekä edunvalvonnan ajankohtaisista kuulumisista.

Uutiskirjeessä on seuraavat osiot:

  • ISYYn ajankohtaiset
  • Edunvalvonta
  • SYKETTÄ
  • SILLAT-hankkeen ajankohtaiset
  • Pinnalla nyt
  • Tulevia tapahtumia
  • Työelämä ja harjoittelu
  • Tapahtumakalenteri

Tsemppiä kevätlukukauden alkuun!

 

 
 
     
 

 
 

Kampustoimistot palvelevat rajoitusten puitteissa

ISYYn kampustoimistot ovat auki normaalisti, mutta voimassa olevien rajoitusten vuoksi toimistossa kerralla asioivien määrää on rajoitettu. Tarkat ohjeet asioinnista löydät kampustoimiston ovesta.

Seuraa ilmoittelua ISYYn verkkosivuilla!

 

 
 
     
 
 

 

Opiskelija, äänestä aluevaaleissa! Ennakkoäänestys alkaa 12.1.

Aluevaaleissa valitaan valtuustot hyvinvointialueille. Valtuustot vastaavat vuoden 2023 alusta sosiaali- ja terveydenhuollon ja pelastustoimen palvelujen järjestämisestä hyvinvointialueella. Hyvinvointialueet myös tarjoavat opiskelijoille jatkossa ne sosiaali- ja terveydenhuollon palvelut, jotka eivät kuulu YTHS:n tarjoaman perusterveydenhuollon piiriin. 

Aluevaalit koskettavat olennaisesti siis myös opiskelijoita ja siksi on tärkeää, että opiskelijoiden ääni kuuluu hyvinvointialueiden päätöksenteossa. Sinä päätät, kuka oman hyvinvointialueesi aluevaltuustossa on, joten käytä äänioikeuttasi vaaleissa. 

Aluevaalien ennakkoäänestysaika on 12.–18.1.2022 ja varsinainen vaalipäivä on 23.1.2022.

  Lue lisää  
 
 
     
 
 

 

ISYYn viestintäkyselyn 2021 satoa

ISYY toteutti jäsenilleen viestintäkyselyn 15.–29.11.2021. Kyselyyn tuli vastausaikana yhteensä 51 vastausta, kiitos kaikille vastanneille! 

Kyselyn tulosten perusteella ISYYn viestintä koetaan melko hyvin tavoittavaksi, sisältömäärältään sopivaksi ja suhteellisen kiinnostavaksi. Tietyistä aihepiireistä, kuten hyvinvointiin liittyvistä asioista ja tapahtumista, toivottiin kuitenkin lisää tietoa. ISYYn viestintää esimerkiksi yliopiston kanavissa ja kampuksilla voisi kyselyn perusteella myös tehostaa. Voit tutustua koosteeseen kyselyn tuloksista ISYYn sivuilla. 

Viestintäkyselyn tuloksia tullaan hyödyntämään ylioppilaskunnan vuoden 2022 viestinnän suunnittelussa.

  Lue lisää  
 
 
     
 
 

ISYYn kielikahvilatoiminta starttaa jälleen!

Haluaisitko opetella uuden vieraan kielen, kerrata jo oppimaasi kieltä tai opettaa suomea kansainvälisille opiskelijoille? ISYYn kielikahvilatoiminta on oiva tilaisuus tähän! Ja mikä parasta, toiminnasta voi saada opintopisteitä!

Kielikahviloiden ideana on, että opiskelija opettaa valitsemaansa kieltä toisille opiskelijoille vapaamuotoisesti ja rennossa ilmapiirissä. Osallistu englanninkieliseen kielikahvila-infoon to 20.1. kello 9 tai kello 16 Google Meetissä, niin kerromme toiminnasta lisää! Kummankin tapaamisen sisältö on sama, joten voit valita itsellesi sopivimman ajankohdan osallistua.

  Lue lisää  
 

 
 
     
 

 
 

Itä-Suomen yliopisto on saanut tekniikan alan tutkinnonanto-oikeuden

Kulttuuri- ja tiedeministeri Antti Kurvinen tiedotti asiasta maanantaina. Itä-Suomen yliopiston tutkinnonanto-oikeus koskee tekniikan kandidaatin, diplomi-insinöörin, tekniikan lisensiaatin sekä tekniikan tohtorin tutkintoja. Koulutus alkaa syksyllä 2023 niin Joensuun kuin Kuopionkin kampuksella. 

  Lue lisää  
 

Korkeakouluopiskelijoiden ravitsemussuositukset muuttuvat vuoden vaihteessa

Uusien ravitsemussuositusten mukaan opiskelijaravintoloiden tulee tarjota aiemmin monipuolisemmin kasvis- ja vegaaniruokaa sekä myös vegaanisia vaihtoehtoja kuten kaura- ja soijajuomia ruokajuomiksi. Kasvisvaihto ei ole enää varsinaisesti erityisruokavalio vaan tasa-arvoinen vaihtoehto eläinperäiselle ruualle. 

  Lue lisää  
 
 
     
 
 

Muista maksaa opiskelijan terveydenhuoltomaksu!

Opiskelijan terveydenhoitomaksua ei enää makseta ilmoittautumisen yhteydessä vaan sen maksaminen on nykyään opiskelijan itsensä vastuulla. (Laki korkeakouluopiskelijan terveydenhuollosta, 24 §).  Maksusta ei lähetetä erillistä laskua, vaan se on maksettava omatoimisesti. Maksun eräpäivä on tammikuun 31. Voit maksaa joko kevään maksun tai mikäli opintosi jatkuvat syksyllä, myös koko vuoden maksun kerralla. Maksamaton maksu voidaan joko periä opiskelijan opintorahasta tai ulosoton kautta.

Ohjeet maksun suorittamiseen löytyvät KELA:n sivuilta.

 

Opiskelijan tulorajat nousevat vuoden 2022 alusta

Eduskunta hyväksyi joulukuussa 2021 väliaikaisen lakimuutoksen, jolla opintotuen tulorajoja korotettiin 25%. Uudet tulorajat, jotka opiskelija voi tienata ovat 870 € per tukikuukausi ja 2600 € per tueton kuukausi. Opintotuen opintojen edistymisen vaatimuksiin tulorajat eivät vaikuta. Laki koskee vain vuoden 2022 nostettua opintotukea, korotuksen jatkosta päätetään myöhemmin 2022 vuoden aikana.

 
 
     
 

 
 

SYKETTÄ Kuopio tiedottaa

Itä-Suomen korkeakoulut ovat linjanneet, että ryhmäliikunta ja palloilulajit, joissa on kontaktia voidaan aloittaa aikaisintaan ma 17.1.

Tällä hetkellä kuntosalit ovat avoinna ja Studentian liikuntasalissa voi pelata sulkapalloa kolmella eri kentällä. Sulkapallokenttien varaukset liikuntakalenterin kautta.

SYKETTÄ Kuopion Discord-kanavalla voit etsiä pelikaveria mm. sulkapalloon.

Ota viestintäkanavamme seurantaan:

instagram @syketta_kpo
Facebook-sivu SYKETTÄ – Kuopion korkeakoululiikunta

 
 
     
 

 
 

Lempeästi kohti hyvinvoivaa arkea”-webinaarisarja alkaa 19.1.!

Sarjassa SYKKEEn liikunta- ja ravitsemusneuvojat kertovat, kuinka pitää itsestään huolta arjessa pienin muutoksin sekä myös pysyä kiinni näissä muutoksissa unohtamatta lempeyttä itseään kohtaan.

Huom! 12.1. webinaarikerta siirtyy 26.1. ja 26.1.-> 9.2. sairastapauksen vuoksi.

Webinaarisarjan ohjelma:

  • 19.1. klo 15-16 Hyvän ravitsemuksen kulmakivet / Taru Lindholm
  • 26.1. klo 15-16  Liikkeelle lähteminen: Liikunnan aloittamisen askelmerkit / Helena Tietäväinen
  • 2.2. klo 15-16 Joustava ja terve ruokasuhde / Taru Lindholm
  • 9.2. klo 15-16 Liikuntasuhteeni: Mikä minua estää liikkumasta? / Helena Tietäväinen

Ilmoittautuminen webinaareihin päättyy esityspäivisin klo 12, jonka jälkeen lähetetään Teams-linkki ilmoittautuneille sähköpostilla. Tervetuloa mukaan kohti hyvinvoivaa arkea!

  Lue lisää  
 

 
 
     
 
 

Harrastuskaveritoiminta jatkuu myös vuonna 2022!

Harrastuskaveritoiminta on tarkoitettu kaikille Itä-Suomen yliopiston opiskelijoille, jotka haluavat saada uusia kavereita yhteisten harrastusten ja mielenkiintojen kautta. Täyttämällä Harrastuskaverihakemuksen etsimme sinulle sopivan kaverin! 🕵️‍♀️

👀 Harrastuksia on monenlaisia - voit etsiä kaveria vaikka kahvittelu-, leffa- tai juttuseuraksi. Päivitämme nettisivuille listaa eri harrastuksista ja mielenkiinnon kohteista, joihin etsitään kavereita tällä hetkellä.

😍 Syksyllä 2021 toimintaan ilmoittautui mukaan 102 opiskelijaa, joista yli 90:lle saimme ehdotettua kaveria. Olemme yhteydessä, kun sopiva kaveri löytyy. Luemme hakemuksia kerran viikossa, yleensä perjantaisin.

👉 Lue lisää toiminnasta ja täytä hakemus jo tänään!

  Lue lisää  
 

 
 
     
 
 

 

Blogi: Miten voimme yhdessä edistää yhteisöllisyyttä?

Jokainen meistä on osa jotain yhteisöä, oli se sitten harrastusseura, ainejärjestö tai jokin organisaatio, kuten yliopisto tai työpaikka. Yhteisöön kuuluminen ei kuitenkaan automaattisesti luo yhteisöllisyyttä. Mutta kenen tehtävänä on edistää yhteisöllisyyttä?" 

Lue ISYYn SILLAT-hankekoordinaattorin Riinan blogikirjoitus yhteisöllisyyden merkityksestä ja miten jokainen meistä voi omalta osaltaan edistää sitä tulevana vuonna.

  Lue lisää  
 
 
     
 
 

Koetko yksinäisyyttä? Yksinäisyystyö Pohjois-Savossa –hanke tarjoaa maksutonta keskustelutukea yksinäisyyttä kokeville

Jokainen ihminen kokee yksinäisyyttä jossakin vaiheessa elämäänsä. Yksinäisyyttä voi kokea kuka tahansa, missä elämänvaiheessa vain. Yksinäisyyttä voi kokea myös silloinkin, kun ympärillä on ihmisiä. Yksinäisyyden kokemukseen liittyy usein ajatus, että siihen ei voi vaikuttaa, ja sen vuoksi asian kanssa jää helposti yksin. Yksinäisyyden tunnistaminen, jakaminen ja sen äärelle pysähtyminen ovatkin ensimmäiset ja suurimmat askeleet yksinäisyyden lieventämisessä.

Yksinäisyyden vähentäminen ja joustavamman ajattelun opetteleminen voivat tuntua haastavilta ja raskailta. Tänään on kuitenkin aina parempi päivä päättää haluta itselleen hyvää, kuin huomenna. Mikäli tuntuu, että kaipaisit tukea oman yksinäisyyden kokemuksesi kanssa ja olet utelias tutkailemaan tunteitasi, voisi Yksinäisyystyöskentely olla sinulle hyödyllistä. Yksinäisyystyöskentelyssä pääset myötätuntoisen ja rohkaisevan ammattilaisen kanssa keskustelemaan omasta tarinastasi. Ole rohkeasti yhteydessä

  Lue lisää  
 

 
 
     
 

 
 

 

YTHS tiedottaa

YTHS:n valtakunnallinen puhelinpalvelu uudistui. Lue lisää

Lataa nyt YTHS Ravitsemus puhelimeesi! Lue lisää

YTHS:n palvelut käytössäsi ilmoittautumisen jälkeen. Lue lisää

Hakukuulutus YTHS:n opiskelijaraatiin - hakuaikaa on jatkettu 15.1.2022 asti. Lue lisää

 
 
     
 
 

Vastaa kyselyyn monimuotoisen opiskelun toteutumisesta

Kartoitamme opiskelijoiden kokemuksia monimuotoisen, inklusiivisen ja yhdenvertaisen opiskelun toteutumisesta Itä-Suomen yliopistossa.

Vastaamalla kyselyyn olet mukana kehittämässä yliopiston toimintaa. Kyselyn tuloksia käytetään toiminnan ja käytäntöjen kehittämiseen Itä-Suomen yliopistossa. Kyselyyn vastaaminen vie vain 10-15 minuuttia ja vastausaikaa on 14.1.2022 saakka.

Linkki kyselyyn

Kyselyn tulokset raportoidaan ja niitä käsitellään opetusta ja opiskelua kehittävissä toimielimissä kevään 2022 aikana. Vastauksesi käsitellään luottamuksellisesti ja raportoitavat tulokset esitetään niin, ettei yksittäistä vastaajaa voi tunnistaa. Henkilötietojen käsittelystä lisätietoja löytyy täältä.

Vastaajien kesken arvotaan 20 elokuvalippua. Mikäli haluat osallistua arvontaan, anna sähköpostiosoitteesi kyselyn lopussa. Yhteystiedot hävitetään, kun arvonta on suoritettu.

 
 
     
 

 
 

UEF Raamattukerhon kokoontumiset

Tule mukaamme edistämään hengellistä kasvua ja kaikkien UEFin kampuksen kristittyjen opiskelijoiden ja henkilökunnan yhteyttä. COVID-19 rajoitusten takia kokoonnumme netin välityksellä joka toisena lauantaina klo 18:00 – 20:00. Tämä mahdollistaa Kuopion ja Joensuun opiskelijoiden liittymisen mukaan. Keskustelut on mahdollista kääntää sekä englanniksi ja suomeksi.

Ota meihin yhteyttä saadaksesi Zoom-linkin. Toivotamme sinut tervetulleeksi kokemaan elämääsi muuttavan kokemuksen meidän kirkkokuntiin sitoutumattomassa klubissa. Odotamme tapaavamme sinut.

Yhteyshenkilö: Juhani Juusola
Sähköpostit: uef.bibleclub(at)outlook.com; uef.bibleclub(at)gmail.com

 
 
     
 
 

Café Smart -tiedekahvila: Aluevaalit - Miten ne minun elämääni hetkauttavat?

Itä-Suomen yliopiston järjestämässä Tiedekahvilassa avataan, millaisista asioista työnsä aloittavat aluevaltuutetut tulevat päättämään. Asialistalle nousee esimerkiksi onko terveyskeskusrakennus joka kunnassa välttämätön ja millaisia vaihtoehtoja toimivaksi terveydenhuolloksi on jo olemassa. Lisäksi keskustellaan siitä, millaista kansalaisten osallistamista ja tarpeiden kuulemista voisi lisätä vaikka Uuden-Seelannin kokemuksista.

Tiedekahvila järjestetään striimattuna studiokeskusteluna verkossa 13.1.2022 klo 17:00–18:00. 

  Lue lisää  
 
 
     
 

 
 

 

Suomalaisia yrittäjiä oppimaan Piilaaksoon

SILTA on ohjelma, joka vie suomalaisia yrittäjiä asumaan Yhdysvaltoihin Piilaaksoon kolmen kuukauden ajaksi ja mahdollistaa näin heille Piilaakson tekemisen kulttuurista oppimisen sekä Kalifornian tekevän ja osaavan yhteisön kanssa yhteyksien luomisen.

SILTA-hankkeen tarkoituksena on luoda siltaa suomalaisten huippuosaajien ja kansainvälisen kilpailussa vaaditun asenteen ja tekemisen tason välille.

Ilmoittaudu ohjelmaan 16.1. mennessä.

  Lue lisää  
 
 
     
 
 

 

Draft -ohjelman vuoden 2022 ensimmäinen haku on auki!

Idea on aiemmilta kierroksilta tuttu: esittele liikeideasi jonka toimivuutta haluaisit selvittää asiantuntijoillemme Draft Program® –ohjelmassa niin voit saada ideallesi rahoitusta jopa 4000 €. Draftiin osallistuminen on ilmaista.

Hae mukaan 17.1.2022 mennessä! Ohjelmalla online-toteutus.

  Lue lisää  
 
 
     
 
 

YUFE D&I Grants 2021-2022

Would you like to organise activities or initiatives within the YUFE network and further explore diversity and inclusivity within YUFE? YUFE Diversity and Inclusivity (D&I) Grants encourage innovative activities promoting diversity, inclusion and equity, in line with YUFE’s D&I promises and aims. These grants provide funding for interdisciplinary student-staff teams to translate ideas into activities, tools and research related to diversity and inclusion that could produce a sustainable impact on our YUFE community.

You can apply for a grant of £1,000 to fund your project. Deadline 31.1.2022.

  Lue lisää  
 

 
 
     
 
 

Harjoittelupaikat haussa nyt!

Yliopisto-opiskelijoille suunnatut harjoittelupaikat julkisella, yksityisellä ja järjestösektorilla ilmoitetaan keskitetysti JobTeaser-palvelussa. Erityisesti nyt alkuvuonna on paljon harjoittelu- ja kesätyöpaikkoja haussa!

Eri alojen harjoittelupaikkoja on tarjolla esim. ministeriöissä, Suomen suurlähetystöissä yliopistoissa sekä ELY-keskusksissa.

Huom! Kun luot profiilin, valitse koulutusalaksi Opiskelijat ja alumnit, niin näet suomalaiset harjoittelu-, työ- ja opinnäytetyöpaikkailmoitukset.

Ohjeet JobTeaserin käyttöönottoon ja linkki palveluun Kamussa.

  Lue lisää  
 

 
 
     
 

 
 

Tapahtumakalenteri

Tammikuu

12.-18.1. Aluevaalien ennakkoäänestys
13.1. Café Smart -tiedekahvila: Aluevaalit - Miten ne minun elämääni hetkauttavat? klo 17-18
19.1. SILLAT-webinaari. Hyvän ravitsemuksen kulmakivet klo 15-16
20.1. Kielikahvila-info klo 9 ja klo 16 @ Google Meet
23.1. Aluevaalit
26.1. SILLAT-webinaari. Liikkeelle lähteminen: Liikunnan aloittamisen askelmerkit klo 15-16
31.1. Opiskelijan terveydenhuoltomaksun dealine!

Helmikuu

2.2. SILLAT-webinaari. Joustava ja terve ruokasuhde klo 15-16
9.2. SILLAT-webinaari. Liikuntasuhteeni: Mikä minua estää liikkumasta?

 

 
 
     
 
 

Tietoa Wiikko-Ärsykkeestä

Kuopion kampuksen Wiikko-Ärsyke on Itä-Suomen yliopiston ylioppilaskunnan (ISYY) uutiskirje. Saat sen sähköpostiisi, koska olet Itä-Suomen yliopiston ylioppilaskunnan jäsen ja opiskelet Kuopion kampuksella tai olet liittynyt uutiskirjeen jakelulistalle itse.

Wiikko-Ärsykkeestä saat ajankohtaista tietoa ylioppilaskunnan, yliopiston ja muiden tärkeiden opiskelijan elämään liittyvien toimijoiden, kuten YTHS:n ja Kelan, asioista. Lisäksi löydät uutiskirjeestä tietoa mm. ainejärjestöjen, kerhojen ja kampuskaupunkien tapahtumista. Wiikko-Ärsyke ilmestyy lukuvuosien aikana lomia ja joitakin poikkeuksia lukuunottamatta aina tiistaisin.

Mikäli et halua uutiskirjettä enää sähköpostiisi, voit poistua sen postituslistalta uutiskirjeen alalaidasta löytyvän linkin ("Jos haluat peruuttaa tilauksen, klikkaa tästä") kautta avautuvalla lomakkeella. Löydät lisätietoa ISYYn uutiskirjeistä ja tietosuojasta verkkosivuiltamme.

 
 
     
 
 

Tiedotettavaa?

Jos sinulla on tiedotettavaa Wiikko-Ärsykkeen kautta, laita materiaali sähköpostilla viikkoa ennen Ärsykkeen ilmestymistä (edellisen viikon tiistai) osoitteeseen uutiskirje@isyy.fi.

Huomaathan, että uutiskirjeeseen tuleva teksti ei voi olla pitkä, optimaalinen pituus välilyöntien kanssa on noin 500 merkkiä. Sopiva kuvakoko on 270 x 270 px.

 
 
     
 
 
 

   

Yliopistokatu 7, PL 111, 80100 Joensuu 
 Yliopistonranta 3, PL 1627, 70211 Kuopio

 

Tilaa uutiskirje tästä.

Osoitelähde: Itä-Suomen yliopiston opiskelijatietojärjestelmä

 

ISYYn tietosuoja

   
   
 
 
 
  Jos haluat peruuttaa tilauksen, klikkaa tästä.  
 
  Powered by Postiviidakko