Edustajistovaalit

Ehdokkaalle

Edustajistovaalit eivät onnistu ilman hyviä ehdokkaita, se saatat olla juuri Sinä! Asetu siis ehdolle vaaleissa! ISYYn edustajistovaalit käydään syksyllä 2021.

Miksi asettua ehdolle edustajistovaaleihin?

Edustajiston jäsenenä eli edaattorina pääset vaikuttamaan ylioppilaskunnan ja yliopiston asioihin. Olet mukana päättämässä ylioppilaskunnan toiminnasta ja tulevaisuuden linjauksista, pääset tekemään yhteistyötä yliopiston kanssa, huolehtimaan opiskelijoiden edunvalvonnasta ja osallistumaan valtakunnalliseen opiskelijapolitiikkaan. Olet siis mukana rakentamassa opiskelijan parempaa huomista!

Edaattorina saat kokemusta luottamushenkilönä toimimisesta, opit yhteiskunnan toiminnasta sekä luot arvokkaita kontakteja ja verkostoja tulevaisuuttasi varten.

Kuinka ehdokkaaksi asettuminen tapahtuu?

Ehdokkaaksi asetutaan ehdokaslistojen kautta. Kullakin ehdokaslistalla on oma vaaliasiavastaava, joka hoitaa listalle liittymisen käytännön järjestelyt. Jos haluat ehdokkaaksi tietylle listalle, ota yhteyttä sen vaaliasiavastaavaan.

Ehdokaslistoja on erilaisia ja voit myös itse perustaa sellaisen. Esimerkiksi poliittisilla opiskelijajärjestöillä, sitoutumattomilla ryhmillä ja ainejärjestöillä on omia ehdokaslistoja. Sinun ei siis tarvitse olla poliittisesti sitoutunut, jotta voit asettua ehdolle.

Vaalit käydään suhteellisen vaalitavan mukaisesti, eli ehdokkaaksi voi asettua vain yhdelle listalle. Vaalikelpoisia ovat ISYYn jäsenet, jotka ovat ilmoittautuneet läsnäoleviksi Itä-Suomen yliopistoon.

Edustajiston Keskusvaalilautakunta antaa erilliset ohjeistukset vaalikampanjoinnista ja ehdokasmarkinnoinnista. Ohjeistus julkaistaan syyskuussa 2021. 

Ehdokaslistan perustaminen

Oman ehdokaslistan voi perustaa kuka tahansa vaalikelpoinen jäsen. Listan perustaja toimii vaaliasiavastaavana ja voi halutessaan olla myös ehdokkaana listallaan. Vaaliasiavastaava koostaa listalle hakeutuvien ehdokkaiden suostumukset ja ilmoittaa listansa mukaan vaaleihin. Vaaliasiavastaava toimii vaaleissa yhteyshenkilönä listan ehdokkaiden ja ylioppilaskunnan välillä. Kaksi tai useampi ehdokaslista voivat muodostaa vaaliliiton. Tarkempi ohjeistus ehdokaslistan perustamisesta julkaistaan vaalikuulutuksessa.