Palvelut

Asuminen

Toiselle paikkakunnalle muuttavan opiskelijan kannattaa hakea asuntoa heti opiskelupaikan varmistuttua. Lukukausien alussa hakijoita on paljon ja erityisesti opiskelija-asunnot ovat suosittuja, joten ensimmäisen asunnon suhteen ei kannata olla liian valikoiva.

Vaihtoehtoja asunnon vuokraamiseen on useita. Omasta asunnon tarpeesta kannattaa myös mahdollisuuksien mukaan laittaa sana kiertämään!

  • Opiskelija-asuntojen vuokrat ovat kohtuuhintaisia ja kohteet sijaitsevat usein kampusten läheisyydessä. Kummassakin kampuskaupungissa toimii opiskelija-asuntoja vuokraava yhtiö, jonka kautta asuntoa haetaan. Joensuussa opiskelija-asuntoja välittää Opiskelija-asunnot Oy Joensuun Elli ja Kuopiossa Kuopion Opiskelija-asunnot Oy (Kuopas).
  • Yksityisiltä vuokranantajilta voit löytää edullisen asunnon, mutta lähtökohtaisesti vuokrataso on korkeampi kuin opiskelija-asunnoissa. Kannattaa aina varmistua, että sinulle tarjottu asunto on olemassa ja sellainen kuin sinulle on luvattu, ennen kuin maksat takuuvuokraa tai muita maksuja. Älä myöskään yritä hankkia asuntoa vuokranantajalta, jonka yhteydenotot koet liian tungetteleviksi. Yksityisten vuokraamia asuntoja kannattaa etsiä vuokra-asuntoja välittävien yhtiöiden kautta, paikallislehdistä sekä Tori.fi -sivustolta.
  • Kaupungit vuokraavat asuntoja myös opiskelijoille, jotka ovat kirjoilla kampuskaupungissa. Lisätietoja löydät Joensuun ja Kuopion kaupunkien sivuilta.

Päätoimiset opiskelijat kuuluvat yleisen asumistuen piiriin. Kyseessä on rahallinen tuki, jonka tarkoitus on helpottaa pienituloisen asumismenoja. Asumistuen saamiseen ja suuruuteen vaikuttavat paikkakunta, ruokakunnan koko sekä omat tulot. Lisätietoja yleisestä asumistuesta löydät KELAn nettisivuilta.

Lue lisää:

Kela.fi: Yleinen asumistuki 
Kela.fi: Näin haet yleistä asumistukea
Kela.fi: Kimppakämppään asumistukea? Tee hakemus näin
Kela.fi: Yleisen asumistuen laskuri

Elli.fi: Opiskelija-asunnot Oy Joensuun Elli
Kuopas.fi: Kuopion Opiskelija-asunnot Oy (Kuopas)