Palvelut

Terveydenhuolto

Opintojesi aikana Ylioppilaiden terveydenhoitosäätiö eli YTHS on hyvinvointisi ja terveytesi tukena. YTHS on opiskeluterveydenhuollon asiantuntija ja tarjoaa sinulle korkeakoulukouluopiskelijana yleisterveyden, suunterveyden ja mielenterveyden palveluita sekä edistää opiskeluyhteisöjen hyvinvointia. 

Asioidessasi YTHS:llä, ota mukaan opiskelijakortti, jossa on voimassa oleva lukukausi- tai lukuvuositarra. Myös digitaalinen opiskelijakortti käy todisteeksi ylioppilaskunnan jäsenyydestä.

Palvelupisteet ja asiointi

Palvelupisteiden yhteystiedot ja aukioloajat löydät YTHS:n verkkosivuilta.

Varataksesi ajan vastaanotolle ota yhteyttä SelfChatin kautta tai soittamalla opiskelupaikkakuntasi YTHS:n palvelupisteeseen hoidontarpeen arviointia ja ajanvarausta varten.

YTHS:n kanssa voit asioida myös verkossa. Self on opiskelijan oma verkkopalvelu, jonka kautta voit mm. ylläpitää yhteystietojasi, hallinnoida ajanvarauksia, keskustella chatissa tai saapua etävastaanotolle. Lue lisää Selfistä YTHS:n verkkosivuilta ja kirjaudu verkkopalvelun käyttäjäksi heti lukukauden alussa. 

HUOM! Jos tarvitset sairaalahoitoa tai neuvolan, ilta- ja yöpäivystyksen tai viikonloppupäivystyksen palveluita, niistä huolehtii kunnallinen terveydenhuolto molemmissa kaupungeissa. Tutustu palveluihin ja toimipisteiden aukioloaikoihin YTHS:n verkkosivuilla.

Korkeakouluopiskelijan opiskeluterveydenhuolto 1.1.2021 alkaen

Laki korkeakouluopiskelijoiden opiskeluterveydenhuollosta tuli voimaan 1.1.2021, mistä alkaen YTHS:n palvelut laajenivat koskemaan kaikkia korkeakouluopiskelijoita.

YTHS:n palveluihin oikeutettuja ovat läsnä olevaksi ilmoittautuneet opiskelijat, jotka suorittavat
•    ammattikorkeakoulututkintoa tai ylempää ammattikorkeakoulututkintoa
•    alempaa tai ylempää korkeakoulututkintoa. 

Vaihto-opiskelijat, avoimen korkeakoulun opiskelijat tai tilauskoulutusopiskelijat eivät ole oikeutettuja YTHS:n palveluihin.
Opiskeluterveydenhuollon palveluista voit lukea Ylioppilaiden terveydenhoitosäätiön verkkosivuilta.

Korkeakouluopiskelijan terveydenhoitomaksu 1.1.2021 alkaen

Kevätlukukaudesta 2021 lähtien terveydenhoitomaksu maksetaan itse Kelalle. Maksusta ei lähetetä laskua, vaan opiskelijan pitää maksaa maksu oma-aloitteisesti. 

Ajantasaista tietoa korkeakouluopiskelijan terveydenhoitomaksusta ja sen maksamisesta on Kelan verkkosivuilla.

Lue lisää:

Yths.fi: Palvelupisteet
Yths.fi: Self-verkkopalvelu
Yths.fi: YTHS 2021
Kela.fi: Korkeakouluopiskelijan terveydenhoitomaksu 1.1.2021 alkaen