Ajankohtaista

16.05.2023

Edunvalvonta apunasi: kesäopintotuki ja sen hakeminen

Edunvalvonta apunasi on julkaisusarja, jossa ISYYn edunvalvonta-asiantuntijat tuovat korkeakouluopiskelijoiden edunvalvontaan liittyviä aiheita lähemmäs opiskelijaa. Julkaisujen tavoitteena on auttaa opiskelijoita ymmärtämään omia oikeuksiaan ja velvollisuuksiaan paremmin ja muistuttamaan ISYYn edunvalvontapalveluista.

Korkeakouluopiskelijalle opintoraha myönnetään normaalisti talvilukukausien ajaksi, eli 1.9. – 31.5. väliselle ajalle. Mikäli pystyt suorittamaan tutkintoosi johtavia opintoja kesällä voit hakea opintotukea myös kesäkuukausille.

Kesä-, heinä- ja elokuulle voit hakea opintotukea OmaKelasta seuraavan hakupolun kautta: Valitse Etuudet > Opintotuki > Ilmoita muutoksista > Opintotuen muutosilmoitus > Ilmoitan muusta muutoksesta tai haen lisätukea > Jatko- tai lisätukihakemus. Toisena hakuvaihtoehtona on, että täytät lomakkeen: Opintotuen muutosilmoitus OT 15 (linkki alla). Hakemus löytyy Kelan nettisivuilta tai Kelan toimistoilta. Postita hakemus ja liitteet osoitteeseen Kela, PL 10, 00056 KELA.

Jos aiot käyttää tukikuukausiasi tulevana kesänä, niin hakemus on hyvä tehdä hyvissä ajoin, jotta saat päätöksen ajoissa. Tukea ei voi saada takautuvasti ja tukihakemus tulee tehdä viimeistään sen kuukauden aikana, jolta tukea haluaa saada.

Korkeakouluopiskelijalle myönnetään kesäopintotukea tehdyn hakemuksen mukaisesti ja haetulle ajalle. Opiskelijana olet itse vastuussa siitä, että suoritat vaaditun määrän opintopisteitä nostettua tukikuukautta kohden. Kela tekee opintojen edistymisen seurannan lokakuussa, jonka jälkeen saat selvityspyynnön opintojen etenemisestä, mikäli suoritettuja opintopisteitä ei ole riittävästi.

Muista myös, että opintotuen nostaminen kesällä vaikuttaa opiskelijoiden tulovalvontaan ja nk. vapaan tulon rajaan kalenterivuodessa. Mikäli nostat opintotukea koko vuoden, mukaan lukien kesän, niin opintotuen enimmäistuloraja kohdallasi laskee.

Mikäli et opiskele tai ole töissä kesällä, voit hakea Kelasta perustoimeentulotukea.

Lue lisää: 

Kela.fi, avautuu uuteen välilehteen: OmaKela

Kela.fi, avautuu uuteen välilehteen: OT15 Muutosilmoitus opintotuki