Vaikuta

Ehdokkaalle

Edustajistovaalit eivät onnistu ilman hyviä ehdokkaita, se saatat olla juuri Sinä! Asetu siis ehdolle vaaleissa! Itä-Suomen yliopiston ylioppilaskunnan (ISYY) edustajistovaalit järjestetään syksyllä 2025.

Miksi asettua ehdolle edustajistovaaleihin?

Edustajiston jäsenenä eli edaattorina pääset vaikuttamaan ylioppilaskunnan ja yliopiston asioihin. Olet mukana päättämässä ylioppilaskunnan toiminnasta ja tulevaisuuden linjauksista, pääset tekemään yhteistyötä yliopiston kanssa, huolehtimaan opiskelijoiden edunvalvonnasta ja osallistumaan valtakunnalliseen opiskelijapolitiikkaan. Olet siis mukana rakentamassa opiskelijan parempaa huomista!

Edaattorina saat kokemusta luottamushenkilönä toimimisesta, opit yhteiskunnan toiminnasta sekä luot arvokkaita kontakteja ja verkostoja tulevaisuuttasi varten.

Kuinka ehdokkaaksi asettuminen tapahtuu?

Ehdokkaaksi asetutaan ehdokaslistojen kautta. Kullakin ehdokaslistalla on oma vaaliasiavastaava, joka hoitaa listalle liittymisen käytännön järjestelyt. Jos haluat ehdokkaaksi tietylle listalle, ota yhteyttä sen vaaliasiavastaavaan.

Ehdokaslistoja on erilaisia ja voit myös itse perustaa sellaisen. Esimerkiksi poliittisilla opiskelijajärjestöillä, sitoutumattomilla ryhmillä ja ainejärjestöillä on omia ehdokaslistoja. Sinun ei siis tarvitse olla poliittisesti sitoutunut, jotta voit asettua ehdolle. Ehdolle asettuessaan ehdokas voi ilmoittaa olevansa sitoutumaton ehdokas. Edustajistovaaleissa sitoutumattomalle ehdokkaalle ei ole tarkkaa määritelmää, vaan ehdokas ja edustamansa lista voivat vapaasti määritellä sitoutumattomuuden luonteen. Tällä voidaan tarkoittaa esimerkiksi sitoutumattomuutta listan yhteiseen linjaan tai listan taustayhteisöihin.

Vaalit käydään suhteellisen vaalitavan mukaisesti, eli ehdokkaaksi voi asettua vain yhdelle listalle. Vaalikelpoisia ovat ISYYn jäsenet, jotka ovat ilmoittautuneet läsnäoleviksi Itä-Suomen yliopistoon syyslukukaudeksi 2025 tiettyyn päivämäärään mennessä.

Edustajiston Keskusvaalilautakunta on antanut erilliset ohjeistukset vaalikampanjoinnista ja ehdokasmarkinnoinnista. Ohjeistus löytyy Kampanjointi-osiosta.

Näin lähdet ehdolle vuonna 2023:

  1. Täytä ja toimita ehdokassuostumus ISYYlle (verkko- tai paperilomake).
  2. Saat sähköisestä lomakkeesta vahvistuksen ilmoittamaasi sähköpostiin, kun vaalikoordinaattori on käsitellyt lomakkeen. Vahvistus toimitetaan myös vaalilistasi vaaliasiavastaavalle, kenen täytyy hyväksyä ehdokkuutesi ehdokaslistalle vastaamalla vaalikoordinaattorin sähköpostiin. Sinun ei tarvitse reagoida vahvistusviestiin. Saat sähköpostiisi vielä kuittauksen, kun ehdokaslistan vaaliasiavastaava on hyväksynyt ehdokkuutesi.
  3. Paperinen lomake toimitetaan allekirjoitettuna ISYYn toimistolle ja ISYY lähettää sen vaaliasiavastaavan hyväksyttäväksi sähköpostitse.
  4. Kaikki ehdokkaat täyttävät 8.10. klo 23:59 mennessä (HUOM! Aikaa jatkettu 8.10. asti) sähköisen lomakkeen, jolla toimitetaan tiedot Tuudon vaalijärjestelmän ehdokasgalleriaan. Ehdokasgalleria on näkyvillä 11.10.2023 alkaen.

Ehdokaslistan perustaminen

Oman ehdokaslistan voi perustaa kuka tahansa vaalikelpoinen jäsen. Listan perustaja toimii vaaliasiavastaavana ja voi halutessaan olla myös ehdokkaana listallaan. Vaaliasiavastaava on siis sama henkilö kuin listan perustaja. Vaaliasiavastaava koostaa listalle hakeutuvien ehdokkaiden suostumukset ja ilmoittaa listansa mukaan vaaleihin. Vaaliasiavastaava toimii vaaleissa yhteyshenkilönä listan ehdokkaiden ja ylioppilaskunnan välillä. Kaksi tai useampi ehdokaslista voivat muodostaa vaaliliiton. Tarkempi ohjeistus ehdokaslistan perustamisesta löytyy vaalikuulutuksesta.

Näin perustat ehdokaslistan vuonna 2023:

  1. Täytä ja toimita vaaliasiavastaavailmoitus ISYYlle (verkko- tai paperilomake). ISYY lisää tiedot ilmoitetusta listasta ja vaaliasiavastaavan yhteystiedot verkkosivuille toimistoaikoina. Suosittelemme toimittamaan vaaliasiavastaavan ilmoituksen ennen ehdokasasettelun päättymistä, jotta listasi tulee näkyviin verkkosivuille silloin, kun ehdokkaita voi vielä asettaa listoille. (Huom! Virallinen keskusvaalilautakunnan hyväksyntä ehdokaslistalle tulee vasta ehdokasasettelun päätyttyä.)
  2. Kun ehdokas on täyttänyt ehdokassuostumuksen listallesi, saat ehdokkaan vahvistettavaksi antamaasi sähköpostiosoitteeseen.
  3. Vahvista tai hylkää uudet ehdokkaat vastaamalla vaalikoordinaattorilta tulleeseen sähköpostiin.
  4. Toimita ehdokaslistaesitys verkko- tai paperilomakkeella ISYYlle 5.10.2023 kello 15 mennessä. Sähköinen ehdokaslistaesitys allekirjoitetaan Visma Sign -palvelussa (vahva tunnistautuminen). Huom! Sähköinen allekirjoitusprosessi täytyy olla hoidettu ennen määräaikaa. Paperinen lomake toimitetaan allekirjoitettuna ISYYn toimistolle.
  5. Huomaathan, että mikäli olet perustamassa vaaliliittoa, tulee myös vaaliliittoilmoitus allekirjoittaa Visma Sign -palvelussa (vahva tunnistautuminen).

Kampanjointi 

ISYYn edustajistovaalien ehdokkailla on mahdollisuus kampanjoida molempien kaupunkien kampuksilla erikseen ilmoitettuina ajankohtina! Kampanjointipäivämäärät ja kampanjoinnille varatut tilat löytyvät vaalikalenterista. Muista ilmoittautua kampanjointipäiviin alla olevan lomakkeen kautta.

Google Forms, avautuu uuteen välilehteen: Ilmoittautuminen Joensuun kampanjointipäiviin

Google Forms, avautuu uuteen välilehteen: Ilmoittautuminen Kuopion kampanjointipäiviin

Ehdokaslistat saavat kiinnittää vaalijulisteitaan ISYYn virallisille edustajistovaalien ilmoitustauluille, joita löytyy kampusrakennusten aulatiloista. Kyseiset sermit on merkitty selkeästi ja niihin on kiinnitetty ISYYn ehdokaslistojen yhdistelmä.

Keskusvaalilautakunta on tehnyt edustajistovaaleja 2023 varten vaalimainosohjeet, jotka löydät tästä alta.

Isyy.fi, avautuu uuteen välilehteen: Vaalimainononnan ohje 2023 (pdf)

Tuudon ehdokasgalleria

Edustajistovaalien äänestys käydään näissä vaaleissa Tuudossa. Tuudo tarjoaa ehdokasgallerian, jossa äänestäjät voivat käydä tutustumassa ehdokkaisiin. Ehdokkailla on mahdollisuus toimittaa ISYYlle oma esittelyteksti, kuva ja linkki lisätietoihin sähköisen lomakkeen kautta. Lomake löytyy Vaaliasiakirjat-sivustolta. ISYYn vaalikoordinaattori lisää ehdokkaiden esittelyt ehdokasgalleriaan.

Tarvitsetko apua?

Jos jokin asia jäi mietityttämään tai tarvitset apua, voit ottaa yhteyttä hallintokoordinaattoriimme.

Elina Pitkänen, hallintokoordinaattori, Itä-Suomen yliopiston ylioppilaskunta, kv.kuopio(at)isyy.fi, 044 576 8413

Lue lisää:

Isyy.fi, avautuu uuteen välilehteen: Vuoden 2023 edustajistovaalien vaalikuulutus (pdf)

Isyy.fi, avautuu uuteen välilehteen: Vaalisäännöt

Isyy.fi, avautuu uuteen välilehteen: Vaalivastaavat

Isyy.fi, avautuu uuteen välilehteen: Henkilötietojen käsittely

Isyy.fi, avautuu uuteen välilehteen: Vaalikalenteri

Isyy.fi, avautuu uuteen välilehteen: Vaaliasiakirjat