Vaikuta

Ehdokkaalle

Edustajistovaalit eivät onnistu ilman hyviä ehdokkaita, se saatat olla juuri Sinä! Asetu siis ehdolle vaaleissa! Itä-Suomen yliopiston ylioppilaskunnan (ISYY) edustajistovaalit järjestetään syksyllä 2023.

Miksi asettua ehdolle edustajistovaaleihin?

Edustajiston jäsenenä eli edaattorina pääset vaikuttamaan ylioppilaskunnan ja yliopiston asioihin. Olet mukana päättämässä ylioppilaskunnan toiminnasta ja tulevaisuuden linjauksista, pääset tekemään yhteistyötä yliopiston kanssa, huolehtimaan opiskelijoiden edunvalvonnasta ja osallistumaan valtakunnalliseen opiskelijapolitiikkaan. Olet siis mukana rakentamassa opiskelijan parempaa huomista!

Edaattorina saat kokemusta luottamushenkilönä toimimisesta, opit yhteiskunnan toiminnasta sekä luot arvokkaita kontakteja ja verkostoja tulevaisuuttasi varten.

Kuinka ehdokkaaksi asettuminen tapahtuu?

Ehdokkaaksi asetutaan ehdokaslistojen kautta. Kullakin ehdokaslistalla on oma vaaliasiavastaava, joka hoitaa listalle liittymisen käytännön järjestelyt. Jos haluat ehdokkaaksi tietylle listalle, ota yhteyttä sen vaaliasiavastaavaan.

Ehdokaslistoja on erilaisia ja voit myös itse perustaa sellaisen. Esimerkiksi poliittisilla opiskelijajärjestöillä, sitoutumattomilla ryhmillä ja ainejärjestöillä on omia ehdokaslistoja. Sinun ei siis tarvitse olla poliittisesti sitoutunut, jotta voit asettua ehdolle. Ehdolle asettuessaan ehdokas voi ilmoittaa olevansa sitoutumaton ehdokas. Edustajistovaaleissa sitoutumattomalle ehdokkaalle ei ole tarkkaa määritelmää, vaan ehdokas ja edustamansa lista voivat vapaasti määritellä sitoutumattomuuden luonteen. Tällä voidaan tarkoittaa esimerkiksi sitoutumattomuutta listan yhteiseen linjaan tai listan taustayhteisöihin.

Vaalit käydään suhteellisen vaalitavan mukaisesti, eli ehdokkaaksi voi asettua vain yhdelle listalle. Vaalikelpoisia ovat ISYYn jäsenet, jotka ovat ilmoittautuneet läsnäoleviksi Itä-Suomen yliopistoon syyslukukaudeksi 2023 tiettyyn päivämäärään mennessä.

Edustajiston Keskusvaalilautakunta antaa erilliset ohjeistukset vaalikampanjoinnista ja ehdokasmarkinnoinnista. Ohjeistus julkaistaan lähempänä seuraavia vaaleja.

Ehdokaslistan perustaminen

Oman ehdokaslistan voi perustaa kuka tahansa vaalikelpoinen jäsen. Listan perustaja toimii vaaliasiavastaavana ja voi halutessaan olla myös ehdokkaana listallaan. Vaaliasiavastaava on siis sama henkilö kuin listan perustaja. Vaaliasiavastaava koostaa listalle hakeutuvien ehdokkaiden suostumukset ja ilmoittaa listansa mukaan vaaleihin. Vaaliasiavastaava toimii vaaleissa yhteyshenkilönä listan ehdokkaiden ja ylioppilaskunnan välillä. Kaksi tai useampi ehdokaslista voivat muodostaa vaaliliiton. Tarkempi ohjeistus ehdokaslistan perustamisesta julkaistaan vaalikuulutuksessa.

Ohjeet sähköisen vaalijärjestelmän käyttöön

Näin perustat ehdokaslistan:

 1. Kirjaudu vaalisivulle omilla UEF-tunnuksillasi.
 2. Valitse ”ilmoita uusi ehdokaslista”.
 3. Täytä rekisteröintilomake, paina tallenna tiedot ja uusi ehdokaslista on valmis!
 4. Ilmoita ehdokaslistasi nimi listalle tuleville ehdokkaille.
 5. Saat uudet ehdokkaat vahvistettavaksi antamaasi sähköpostiosoitteeseen.
 6. Käy vahvistamassa uudet ehdokkaat sähköpostiisi lähetetyn linkin kautta.

Näin lähdet ehdolle:

Mikäli olet itse perustamassa ehdokaslistaa ja lähdössä ehdolle, täytäthän vain ehdokaslistan perustamislomakkeen.

 1. Kirjaudu vaalisivulle omilla UEF-tunnuksillasi.
 2. Valitse ”ilmoittaudu ehdokkaaksi”.
 3. Valitse alasvetovalikosta ehdokaslista, johon haluat lähteä ehdolle. Mikäli haluamaasi ehdokaslistaa ei löydy, olethan yhteydessä ehdokaslistan vaaliasiavastaavaan!
 4. Täytä ehdokkaan suostumus ja vakuutus ja paina ”lähetä hakemus”.
 5. Saat sähköpostiisi vielä vahvistuksen, kun ehdokaslistan vaaliasiavastaava on hyväksynyt ehdokkuutesi.

Kampanjointi 

ISYYn edustajistovaalien ehdokkailla on mahdollisuus kampanjoida molempien kaupunkien kampuksilla erikseen ilmoitettuina ajankohtina! Kampanjointipäivämäärät ja kampanjoinnille varatut tilat löytyvät vaalikalenterista. Ehdokkaiden ei tarvitse ilmoittautua kampanjointiin erikseen.

Keskusvaalilautakunta on tehnyt edustajistovaaleja 2021 varten vaalimainosohjeet, jotka löydät tästä alta.

Isyy.fi, avautuu uuteen välilehteen: Vaalimainononnan ohje 2021 (päivitetään myöhemmin)

Tarvitsetko apua?

Jos jokin asia jäi mietityttämään tai tarvitset apua sähköisen vaalijärjestelmän käytössä, voit ottaa yhteyttä hallintokoordinaattoriimme.

Elina Pitkänen, hallinnon koordinaattori, Itä-Suomen yliopiston ylioppilaskunta, kv.kuopio(at)isyy.fi, p. 044 576 8413

Lue lisää:

Isyy.fi, avautuu uuteen välilehteen: Vuoden 2021 edustajistovaalien vaalikuulutus (pdf)

Isyy-vaalit.uef.fi, avautuu uuteen välilehteen: Sähköinen vaalijärjestelmä

Isyy.fi, avautuu uuteen välilehteen: Vaalisäännöt

Isyy.fi, avautuu uuteen välilehteen: Vaalivastaavat

Isyy.fi, avautuu uuteen välilehteen: Henkilötietojen käsittely

Isyy.fi, avautuu uuteen välilehteen: Vaalikalenteri