Hallinnon opiskelijaedustajat eli hallopedit ovat opiskelijoita, jotka toimivat päätöksentekijöinä yliopiston eri toimielimissä.
Yliopiston hallinto on edustuksellisen demokraattista, eli jokainen yksikkö päättää omista asioistaan sille määrättyjen varojen puitteissa. Yliopiston hallinnossa toteutetaan niin kutsuttu kolmikantamallia. Kolmikantamallissa päätöksiä tekevässä toimielimessä ovat edustettuina
Millään ryhmällä ei saa olla toimielimessä yli 50 % edustusta.
Yliopiston toimielinten toimikausi on neljä vuotta, mutta opiskelijaedustajien toimikausi kestää tästä kaksi vuotta, eli opiskelijaedustajat vaihtuvat kahden vuoden välein.
ISYYllä on lakisääteinen velvollisuus nimittää opiskelijaedustajat
Lisäksi ISYYlla on opiskelijaedustajat mm.
ISYYn edustajisto valitsee opiskelijaedustajat näihin toimielimiin sekä päättää tarvittaessa hallituksen ja yliopistokollegion täydentämisestä kesken toimikauden.
Tiedekuntaneuvostojen täydentämisestä kesken toimikauden sekä muiden opiskelijaedustajien valitsemisesta päättää ylioppilaskunnan hallitus.
Voit ottaa oman yksikkösi hallopedeihin yhteyttä, mikäli jokin päätös tai menettelytapa ihmetyttää tai mietityttää sinua.
Lisäksi ylioppilaskunta saa vuosittain lukuisan määrän yhteydenottoja yliopiston toimintaa tukeviin tai sääteleviin tai päätöstä valmisteleviin työryhmiin tai toimikuntiin. Ilmoitamme kaikista tulevista nimeämispyynnöistä virallisilla viestintäkanavillamme.
Hallopedit eli hallinnon opiskelijaedustajat ovat tavallisia opiskelijoita, joiden tehtävänä on pitää opiskelijan puolta yliopiston päätöksenteossa, tuoda hallintoon opiskelijanäkökulmaa sekä varmistaa, että opiskelijoita kuullaan yliopiston korkeinta johtoa myöten.
ISYY ilmoittaa avoimena olevista halloped-paikoista verkkosivuillaan ja muissa viestintäkanavissa. Jokainen Itä-Suomen yliopistossa läsnä oleva perustutkinto-opiskelija tai jatko-opiskelija sekä myös jatkuvan oppijan opinto-oikeudella opiskeleva voi hakea hallopediksi.
Halloped-toiminnasta on mahdollisuus hakea toimikauden jälkeen 1–10 opintopistettä. Lisäksi useasta hallinnon opiskelijaedustajana toimimisesta maksetaan kokouspalkkiota.
Hallitus käyttää ylintä päätösvaltaa yliopiston suurimmissa strategisissa kysymyksissä sekä tärkeimmissä henkilövalinnoissa. Sen keskeisiä tehtäviä ovat
Hallituksessa tulee olla kolmikanta-periaatteen mukaisten ryhmien edustus. Lisäksi vähintään 40 % on hallituksen ns. ulkopuolisia jäseniä, joiden tulee edustaa laaja-alaisesti yliopiston koulutus- ja tutkimustoiminnan asiantuntemusta sekä yhteiskunnallista vaikuttavuutta. Tällä hetkellä UEF:n hallituksessa toimii 10 jäsentä, joista 4 on ns. ulkopuolisia ja 2 professoreita, 2 keskiryhmää ja 2 opiskelijoita.
Yliopistokollegio valvoo hallituksen toimintaa. Sen tarkoituksena on
Itä-Suomen yliopistossa on neljä tiedekuntaa
Tiedekuntaneuvosto on tiedekunnan ylin päättävä elin, jonka tehtävänä on mm.
Hallinnon opiskelijaedustajia haetaan seuraavalle kaksivuotiskaudelle syksyllä 2025 joten seuraa aktiivisesti ISYYn viestintää!
Lisätietoa halloped-toiminnasta voi kysyä ISYYn edunvalvonta-asiantuntijoilla Kuopion ja Joensuun kampuksilla