Ajankohtaista

Hyvinvointiviikko 2023

02.10.2023 - 07.10.2023 |Kaikki

Hyvinvointiviikko järjestetään 2.–7.10.2023 jo kymmenettä kertaa Itä-Suomen yliopistossa. Hyvinvointiviikon tarkoituksena on tarjota UEF:n opiskelijoille sekä henkilökunnalle hyvinvointia edistävää ohjelmaa koko viikon ajan. 

Vähemmän istumista, aktiivisempi arki

Tänä vuonna viikon teeman tavoitteena on lisätä taukoja ja aktiivisuutta arkeen. Teknologian kehityksen myötä istumisen määrä on kasvanut niin töissä kuin vapaa-ajalla. Lisäksi etäopiskelu ja -työ ovat vähentäneet merkittävästi päivän aikana tapahtuvaa, tiedostomatonta liikuntaa, kun siirtymisiä paikasta toiseen ei tapahdu. Pitkäkestoisella paikallaanololla ja istumisella on merkittäviä terveyshaittoja. Lisäksi vähäinen liike vaikuttaa negatiivisesti keskittymiseen ja täten myös oppimiseen. Sen vuoksi on tärkeää kiinnittää huomiota oman paikallaanolon määrään sekä pyrkiä pienin teoin tauottamaan ja vähentämään istumista. 

Hyvinvointiviikon aikana järjestetään useita erilaisia ohjelmanumeroita ja aktiviteetteja, joilla pyritään lisäämään taukoja ja liikettä päiviin. Myös ISYYn Instagramissa jaetaan viikon ajan tietoa liiallisen istumisen terveysvaikutuksista sekä keinoista vähentää liiallista paikallaanoloa. Kymmenvuotisjuhlan kunniaksi ensimmäistä kertaa viikon yhteydessä järjestetään HyvinvointiAppro, jossa osallistuja kerää viikon aikana aktiviteeteista ja ohjelmanumeroista leimoja passiin.

Katso alempaa teemaviikon ohjelman aikataulut. Ohjelmaa on molempien kampuksien lisäksi verkossa. Viikon aktiviteetit ovat maksuttomia ja joihinkin on etukäteen ilmoittautuminen. Osa aktiviteeteista on opiskelijoille, osa henkilökunnalle ja osa kaikille. Löydät tiedon tästä aktiviteetin kohdalta.

Sivun alalaidasta löytyy tietoa koko viikon aikana tapahtuvasta ohjelmasta, tarjouksista sekä osallistumisesta HyvinvointiApproihin.

Hyvinvointiviikon 2023 ohjelma

Maanantai 2.10.

Molemmat kampukset, kaikille: Kennelliiton Kaverikoirat ja kahvit klo 11.30-14

Kennelliiton kaverikoirat saapuvat kampuksille Joensuussa Alkukiville ja Kuopiossa Lukeman/Studentian edustalle klo 11.30-14 väliseksi ajaksi. Aivotutkija Minna Huotilaisen mukaan taukojen pitäminen vähentää aivojen kuormitusta. Heti tauon jälkeen työn sujuvuus ja tuottavuus kasvavat, virheiden määrä vähenee ja ratkaisut ovat aiempaa luovempia. Lisäksi Ylen artikkelin mukaan lemmikkieläimet vähentävät stressiä ja rentouttavat. Tule siis pitämään palauttava tauko koiria rapsutellen ja kahvia/teetä juoden! 

Verkossa, henkilökunnalle: Hyvinvointiviikon webinaari – Pedagoginen tuki ja yksilölliset järjestelyt klo 12-13

Hyvinvointiviikolla järjestetään henkilökunnalle suunnattu Pedagoginen tuki ja yksilölliset opintojärjestelyt -webinaari. Webinaarissa kuullaan erityispedagogiikan ajankohtaisia tutkimusaiheita korkea-asteen pedagogiseen tukeen liittyen, yksilöllisten opintojärjestelyjen juridisesta ja käytännöllisistä lähtökohdista, Itä-Suomen yliopiston yksilöllisten järjestelyiden prosessista sekä neuropsykiatrisesta valmennuksesta opiskelun tukena. Tervetuloa osallistumaan!

Ohjelma

Webinaarin alkusanat
Yliopisto-opiskelijoiden oppimisen tuki – Erkko Sointu
Neuropsykiatrinen valmennus opiskelijoiden tukena – Kirsi Vallius-Leinonen
Kohtuulliset mukautukset yliopistossa – yhdenvertaisuuslain näkökulma – Jonna Kosonen
Lopuksi – kysymykset ja keskustelu

Linkki Teamsiin, avautuu uuteen välilehteen: Microsoft Teams

Tiistai 3.10.

Verkossa, henkilökunnalle: YTHS:n tietoisku opetuksen liikunnallistamisesta klo 9-9.45

YTHS:n fysioterapeutin Saku Eskelisen pitämässä tietoiskussa kerrotaan, millä konkreettisin keinoin omia ja opiskelijoiden tuki- ja liikuntaelinsairauksien oireita voidaan ennaltaehkäistä opetuksessa, kuten luentojen aikana sekä arjessa ylipäätään. Tietoiskussa keskitytään ryhdin ja ergonomian teemoihihin sekä niiden yhteyttä tuki- ja liikuntaelinsairauksien oireisiin. Tietoiskun aikana voi jakaa myös omia keinoja ja vinkkejä muille opettajille sekä esittää kysymyksiä Sakulle. Tietoisku järjestetään Zoomissa, johon ei ole etukäteen ilmoittautumista. Linkki tietoiskun tallenteeseen alempana.

Youtube.com, avautuu uuteen välilehteen: YTHS:n tietoisku ergonomiasta ja opetuksen liikunnallistamisesta

Joensuu, opiskelijoille: Välipalaa ja taukojumppaa opiskelijoille Portti54-kuntosalilla klo 14.15-15.15 
Päivitys 21.9.: Ilmoittautuminen on täynnä. Peruutuspaikkoja voi tiedustella sähköpostilla riina.paakkonen(at)isyy.fi

Tervetuloa välipalalle ja jumpalle SYKKEEn Portti54-kuntosalille. Tarjolla on pientä purtavaa, esim. välipalakeksejä ja hedelmiä. Liikuntaneuvoja Riinan vetämä jumppa on matalan kynnyksen liikuntaa eli ei tarvitse olla aikaisempaa liikuntataustaa. Laita päällesi sellaiset vaatteet, joissa voit liikkua. Lisäksi Riina voi esitellä halukkaille kuntosalin laitteita ja opastaa laitteiden käytössä. Osallistuaksesi et tarvitse SYKETTÄ-tarraa. Ilmoittautuminen aukeaa Kide.appissa 13.9. klo 15.

Kide.app, avautuu uuteen välilehteen: Hyvinvointiviikko / Wellbeing week

Molemmat kampukset, opiskelijoille: Kaverikahvilat

Kaverikahvila tarjoaa matalan kynnyksen hengailua ja mahdollisuuden tavata toisia opiskelijoita kahvin sekä välipalan merkeissä. Kahvilaan saa tulla yksin tai kaverin kanssa. Kahvila kokoontuu klo 15-17 Kuopiossa Lukemalla ja klo 16.30-18.30 Joensuussa Auroran AU110-takkahuoneessa. Voit saapua hetkeksi tai koko ajaksi. Ohjelmassa 3.10. on lautapelien pelaamista. Ei vaadi etukäteen ilmoitttautumista. Osallistumisesta saa kaverikahvilan haalarimerkin.

Keskiviikko 4.10.

Joensuu, opiskelijoille: Aamupalaa ja taukojumppaa opiskelijoille Portti54-kuntosalilla klo 8.15-9.15
Päivitys 21.9.: Ilmoittautuminen on täynnä. Peruutuspaikkoja voi tiedustella sähköpostilla riina.paakkonen(at)isyy.fi

Tervetuloa aamupalalle ja jumpalle SYKKEEn Portti54-kuntosalille. Tarjolla on esim. sämpylöitä, puuroa, smoothieta ja kahvia. Liikuntaneuvoja Riinan vetämä jumppa on matalan kynnyksen liikuntaa eli ei tarvitse olla aikaisempaa liikuntataustaa. Laita päällesi sellaiset vaatteet, joissa voit liikkua. Lisäksi Riina voi esitellä halukkaille kuntosalin laitteita ja opastaa laitteiden käytössä. Osallistuaksesi et tarvitse SYKETTÄ-tarraa. Ilmoittautuminen aukeaa Kide.appissa 13.9. klo 15.

Kide.app, avautuu uuteen välilehteen: Hyvinvointiviikko / Wellbeing week

Molemmat kampukset, kaikille: Liikuntailtapäivä klo 12.15 alkaen

SYKETTÄ-palvelut järjestää perinteisen liikuntailtapäivän. Liikuntailtapäivässä on normaalin SYKETTÄ-liikunnan lisäksi tarjolla runsaasti liikunta-aktiviteetteja ja erikoistarjouksia liikuntapaikoissa opiskelijoille ja henkilökunnalle. Kampuskohtaisen ohjelma julkaistaan SYKKEEn verkkosivuilla. 

Sykettä.fi/kuopio, avautuu uuteen välilehteen: Liikuntailtapäivä Kuopio
Sykettä.fi/joensuu, avautuu uuteen välilehteen: Liikuntailtapäivä Joensuu

Kuopio, opiskelijoille: YhdistysApprot klo 12-16

YhdistysApproilla pääset tutustumaan paikallisiin hyvinvointiyhdistyksiin. Yhdistyksien rasteilla on luvassa mm. sokkopingistä, kaverikoirien rapsuttelua, improvisaatiota sekä Mental Pong. Kerättyäsi tarvittavan määrän suoritusmerkintöjä, saat haalarimerkin ja pääset osallistumaan arvontaan! Osallistumalla YhdistysApproille, saat suoritusmerkinnän myös ISYYn HyvinvointiApprojen passiin. Muistathan siis ottaa passin mukaan! Lisätietoa tapahtumasta löydät alla olevasta linkistä.

Tukipilari.fi, avautuu uuteen välilehteen: YhdistysApprot 2023

Torstai 5.10. 

Kuopio, opiskelijoille: Aamu-flow jooga ja aamupala klo 7.45-9.15

Torstaiaamuna Studentialla järjestetään Aamu-flow jooga-tunti sekä heti tunnin perään aamupalahetki Studentian kappelissa. Aamupalalla on tarjolla sämpylää, puuroa, jugurttia ja kahvia. Etukäteen ilmoittautuminen tapahtuu SYKETTÄ Kuopio -liikuntakalenterin kautta. Ilmoittautuminen aukeaa SYKKEEn liikuntakalenterissa 28.9. Mukaan mahtuu 20 osallistujaa.

Sykettä.fi/kuopio, avautuu uuteen välilehteen: SYKETTÄ Kuopio liikuntakalenteri

Verkossa, opiskelijoille: Mielekäs, merkityksellinen ja tasapainoinen arki – kuinka huolehdin omasta hyvinvoinnistani opiskelu- ja työkiireiden keskellä? -webinaari klo 13-14

Miten hallita stressiä ja arjen kuormittavuutta ja lisätä omaa resilienssiä? Millä keinoin voi parantaa omaa arjenhallintaa ja lisätä kokemusta työ- ja opiskeluarjen mielekkyydestä? Millainen rooli itsetuntemuksella on omasta hyvinvoinnista huolehtimisessa? Muun muassa näistä teemoista puhutaan torstaina 5.10.2023 klo 13–14 YTHS:n valtakunnallisessa Teams-webinaarissa, jonka asiantuntijana on työpsykologi Jaakko Sahimaa. Webinaarissa tuodaan esiin konkreettisia keinoja mielekkään arjen rakentamiseen työn ja opiskelun keskellä. Webinaariin tulee ilmoittautua etukäteen. Ilmoittautumisen jälkeen saat osallistumislinkin sähköpostiisi, talleta tämä linkki itsellesi. Huomaathan, että ilmoittautuminen tai webinaariin osallistuminen ei onnistu Internet Explorer -selaimella.

Events.teams.microsoft.com, avautuu uuteen välilehteen: YTHS:n valtakunnallinen Teams-webinaari

Joensuu, opiskelijoille: Välipalaa ja taukojumppaa Portti54 klo 14.15-15.15

Tervetuloa välipalalle ja jumpalle SYKKEEn Portti54-kuntosalille. Tarjolla on pientä purtavaa, esim. välipalakeksejä ja hedelmiä. Liikuntaneuvoja Riinan vetämä jumppa on matalan kynnyksen liikuntaa eli ei tarvitse olla aikaisempaa liikuntataustaa. Laita päällesi sellaiset vaatteet, joissa voit liikkua.  Lisäksi Riina voi esitellä halukkaille kuntosalin laitteita ja opastaa laitteiden käytössä. Osallistuaksesi et tarvitse SYKETTÄ-tarraa. Ilmoittautuminen aukeaa Kide.appissa 13.9. klo 15.

Kide.app, avautuu uuteen välilehteen: Hyvinvointiviikko / Wellbeing week

Molemmat kampukset, kaikille: Leffailta 
Päivitys 21.9.: Joensuun leffaillan ilmoittautuminen on täynnä. Peruutuspaikkoja voi tiedustella riina.paakkonen(at).isyy.fi

Vaikka leffateatterissa voi olla hankala nousta seisomaan ja tehdä liikehdintää, onkin tärkeä kiinnittää huomiota, että saa liikettä tarpeeksi ennen ja jälkeen elokuvan.

Kuopiossa Kino Kuvakukossa yhteistyössä Hyvät Kuvat-kerhon kanssa katsotaan The Whale (2022), josta pääosaa näyttelevä Brendan Fraser nappasi itselleen Oscar-palkinnon. The Whale kertoo sairaalloisen ylipainoisesta englannin opettajasta, joka yrittää vielä luoda yhteyttä tyttäreensä. Suosittelemme ottamaan nenäliinat mukaan. Näytös alkaa klo 17.30 ja kestää n. kaksi tuntia. Osallistuminen ei vaadi etukäteen ilmoittautumista, eikä Hyvät Kuvat-kerhon jäsenyyttä. Kino Kuvakukon osoite on Vuorikatu 27, 70100.

Joensuussa Agoran AT100-salissa katsotaan klassikkojen klassikko eli Harry Potter ja Viisasten kivi (2001). J.K. Rowlingin fantasiakirjasarjan ensimmäisen osan elokuvasovitus on kirjalle uskollinen kuvaus siitä, miten Harry aloittaa koulunkäynnin velhojen koulu Tylypahkassa. Leffailta alkaa klo 18 ja loppuu klo 20.30 Tarjolla on popcornia, mutta kannattaa ottaa oma juomapullo/virvoitusjuoma mukaan. Ilmoittautuminen aukeaa Kide.appissa 13.9. klo 15.

Kide.app, avautuu uuteen välilehteen: Hyvinvointiviikko / Wellbeing week

Lauantai 7.10.

Molemmat kampukset, opiskelijoille: Päiväretki Tiilikkajärven kansallispuistoon
Päivitys 15.9.: Molempien kampuksien lähdöt päiväretkelle on loppuunmyyty. Voit ilmoittautua peruutusjonoon riina.paakkonen(at)isyy.fi

Tiilikkajärven kansallispuisto on monipuolinen, erämainen retkeilykohde. Päiväretken aikana kävellään Uiton kierto (7 km), jonka kulkuaika on yli 3 tuntia. Reitin puolivälissä voi pitää tauon Uitontuvan tulentekopaikalla tai Venäjänhiekan uimarannalla. Tiilikkajärvellä on mahdollista liikkua itsenäisesti tai valmiissa porukassa. Voit myös liittyä mukaan ISYYn retkikuntaan. Lähtö tapahtuu kampuksilta lauantaiaamuna ja paluumatka alkaa kello 15.30. Kannattaa syödä ravitseva aamupala ja ottaa evästä mukaan, jota riittää koko päiväksi. Suosittelemme säänmukaista varustusta. 

Ilmoittautuminen mukaan retkelle on käynnissä Kide.appissa 13.-28.9. välisen ajan tai niin kauan kuin paikkoja riittää. Huomioithan, että ilmoittautuminen on sitova, jonka vuoksi osallistumisesta joutuu maksamaan etukäteen 10 € pantin + 0,5 € palvelumaksun. Pantin saa takaisin tapahtumaan osallistumisen jälkeen, mutta Kide.appin palvelumaksua ei voida palauttaa.

Kide.app, avautuu uuteen välilehteen: Hyvinvointiviikko / Wellbeing week

Koko viikon ohjelma

  • Omatoimista taukoliikuntaa kampuksien taukopisteillä. Pisteiltä löytyy jumppakeppejä ja kuminauhoja. Taukopisteillä on kuvalliset ja kirjalliset ohjeet taukoliikuntaan. SYKETTÄ vastaa taukopisteiden välineiden täydentämisestä, joten otathan yhteyttä, jos taukopisteissä on puutteita. Taukopisteet sijaitsevat seuraavissa paikoissa Kuopiossa: luentosali CA101 ovea vastapäätä ja luentosali SN201 oven vieressä; ja Joensuussa: Futuran ja Agoran 1. kerroksen aulat.

  • Kampuksien infotauluilla pyörii koko viikon taukoliikuntavideo. Pysähdy hetkeksi infotaulun kohdalle ja tee ohjaajan perässä verryttelyä.
     
  • YTHS:n Pienillä teoilla terveyttä: Keinoja stressinsäätelyyn. YTHS:n järjestämällä hyvinvointiviikolla 2.-6.10. on päivittäin verkossa tapahtuvia Kysy asiantuntijalta-webinaareja lounasaikaan klo 12. Aiheina on mm. selkä- ja niskajumit, stressi ja jännittäminen sekä kuinka tukea ravitsemusta stressaavissa tilanteissa. Webinaareihin ei tarvitse ilmoittautua etukäteen, vaan Teams-linkit löytyvät YTHS:n verkkosivulta (avautuu uuteen välilehteen): Pienillä teoilla terveyttä -opiskeluhyvinvointiviikko: Keinoja stressinsäätelyyn

HyvinvointiAppro 2023 osallistumisohjeet

HyvinvointiAppro järjestetään osana ISYYn ja UEF:n järjestämää hyvinvointiviikkoa viikolla 40 eli 2.–7.10. Nouda appropassi ISYYn toimistolta 18.9.–2.10. välisenä aikana toimiston aukioloaikojen mukaisesti. Huom! Passeja on rajoitetusti tarjolla molemmilla kampuksilla, joten toimi nopeasti. Saat leiman passiisi, kun osallistut hyvinvointiviikon ohjelmanumeroihin sekä yhteistyökumppaneiden järjestämiin aktiviteetteihin tai hyödynnät approtarjouksen. Muista pitää passia mukanasi viikon ajan. Leimoja pitää kerätä 2.–7.10. välisenä aikana kolme (3) kappaletta. Pyydä leima aktiviteetin ohjaajalta/vetäjältä (ks. poikkeukset alempaa). Lisäksi viikon aikana on mahdollista saada leima appropassiin valikoiduista SYKETTÄ-ryhmäliikuntatunneista. Huom! Vaatii voimassa olevan SYKETTÄ-tarran. Näytä passisi tunnin ohjaajalle ja saat leiman.

Poikkeuksia leimojen merkinnöissä

  • Liikuntailtapäivän aktiviteeteista kirjaa itsenäisesti passiin “Liikuntailtapäivä”, aktiviteetti, johon osallistuit ja kellonaika. 
  • Kuopion YhdistysApproille osallistuja saa leiman HyvinvointiApprojen passiin, kun palauttaa täytetyn YhdistysAppropassin Tukipilarin toimistolle. 
  • Verkkoluennoissa kirjaa itsenäisesti passiin luento, johon osallistuit ja kellonaika.

Tarjoukset koko hyvinvointiviikon ajan

  • Aamupuuro vain 1 € Auralla, Futuralla, Snellmanialla ja Canthialla klo 7.45-9.00. Hyödyntääksesi tarjouksen, näytä appropassia tai sano "hyvinvointiviikko" kassalla.
  • Välipalat -10% ja erikoiskahvit -20% kampusravintoloissa. Hyödyntääksesi tarjouksen, näytä appropassia tai sano "hyvinvointiviikko" kassalla.

Palauta täytetty appropassi ISYYn toimistolle mahdollisimman pian hyvinvointiviikon jälkeen, viimeistään torstaina 12.10.2023 mennessä, ja saat HyvinvointiApprojen upean haalarimerkin. Kirjoittamalla yhteystietosi passiin, osallistut arvontaan, jossa arvotaan kummallakin kampuksella yksi hyvinvointituotepaketti (arvo 30 €) yhteystietonsa jättäneiden kesken. Arpaonnea suosineisiin ollaan henkiökohtaisestii yhteydessä sähköpostitse 13.10.2023.

Hyvinvointiviikon yhteistyössä mukana: UEF, SYKETTÄ Joensuu, SYKETTÄ Kuopio, YTHS, Compass Group, Hyvät Kuvat ja Tukipilari.

Lisätietoja:

Riina Pääkkönen, SILLAT-hankekoordinaattori, Itä-Suomen yliopiston ylioppilaskunta, riina.paakkonen(at)isyy.fi, p. 044 491 6529