Ajankohtaista

18.03.2015

Kannanotto: Kattava yliopistoverkosto on suomalainen menestystarina

Vaasassa 17.3.2015

Itä-Suomen, Jyväskylän, Lapin, Lappeenrannan teknillisen, Oulun ja Vaasan yliopistojen ylioppilaskunnat: Kattava yliopistoverkosto on suomalainen menestystarina

Korkeakoulutus on tutkitusti eniten talouden kasvua ja hyvinvointia tuottava tekijä. Taloudellisen hyödyn lisäksi se luo alueille henkistä, taiteellista ja sivistyksellistä hyvää. Suomeen on onnistuttu luomaan kattava ja tasokas yliopistoverkosto. Jotta koko Suomi säilyy vastakin korkean osaamisen mallimaana, on tästä saavutuksesta pidettävä hyvää huolta.

Suomen yliopistoverkostoa tarkasteltaessa ei tule keskittyä yliopistojen määrään. Pikemminkin tulee kiinnittää huomiota tutkimuksen laatuun ja opetuksen sisältöön sekä niiden relevanssiin alueen elinkeinoelämälle. Alueellisesta erityisosaamisesta esimerkkeinä mainittakoon Venäjä-osaaminen, arktinen asiantuntijuus, ICT-osaaminen ja energiateknologia. Kestävä, nopea talouskasvu syntyy metropolialueiden ulkopuolelta. Yhteiskunnan on siis investoitava näihin alueisiin.

Rakenteellista kehittämistä tulee tehdä opetuksen laatuun keskittyen. Keskitettyjen suurten yliopistojen ja huippututkimuksen väliin ei voi vetää yhdysmerkkiä. Sen sijaan huippututkimus ja kansainvälinen kilpailukyky syntyy laadukkaasta opetuksesta ja motivoituneista opiskelijoista. Pienissä yliopistoissa voidaan tuottaa erittäin laadukasta osaamista. Useissa maailman huippuyliopistoissa opiskeleekin alle 10 000 opiskelijaa.

Yliopistoja ei tule kannustaa epäterveeseen kilpailuun keskenään. Tavoitteena tulee olla innovatiiviseen, poikkitieteelliseen yhteistyöhön kannustaminen, joka nostaa suomalaisen korkeakoulutuksen tasoa ja lisää sen kilpailukykyä kansainvälisillä markkinoilla. Yliopistojen profiloitumisen pitää tapahtua rakentavassa yhteistyössä alueelliset erityispiirteet ja kehittämismahdollisuudet huomioiden.

Korkeakouluverkon kehittämiseen täytyy löytää kansallisesti kestävä ratkaisu. Siihen kuuluu jokaisen yliopiston toimintaedellytysten turvaaminen. Ratkaisun on nojattava sivistyksellisiin ja yhteiskunnallisiin tarpeisiin, jotka eivät aiheuta alueellista epätasa-arvoa tai heikennä suomalaisen korkeakoulutuksen laatua.

Lisätietoja

Itä-Suomen yliopiston ylioppilaskunta                     Jyväskylän yliopiston ylioppilaskunta
Hallituksen puheenjohtaja Juho Pulkka                   Hallituksen puheenjohtaja Selma Vidgren
p. 044 576 8400                                                             p. 045 137 1964

Lapin yliopiston ylioppilaskunta                               Lappeenrannan teknillisen yliopiston ylioppilaskunta
Hallituksen puheenjohtaja Pekka Alakoski             Hallituksen puheenjohtaja Kaisa Rimpiläinen
p. 045 137 9026                                                          p. 044 293 8811

Oulun yliopiston ylioppilaskunta                             Vaasan yliopiston ylioppilaskunta
Hallituksen puheenjohtaja Siiri Nousiainen          Hallituksen puheenjohtaja Mikko Martikkala
p. 040 523 1821                                                          p. 044 324 8965