Ajankohtaista

03.03.2015

Kannanotto: Opiskelijahintaisista joukkoliikennelipuista ei tule nipistää!

Itä-Suomen yliopiston ylioppilaskunta (ISYY)

Kannanotto
Vapaa julkaistavaksi: 3.3.2015

Opiskelijahintaisista joukkoliikennelipuista ei tule nipistää!

Itä-Suomen yliopiston ylioppilaskunta (ISYY) ihmettelee Kuopion kaupunkiseudun joukkoliikennelautakunnan päätöstä kohdistaa opiskelija-alennuksensa (30 %) vain kausi- ja joustokausilippuihin. Usein joukkoliikenteen opiskelija-alennus on 50 prosenttia peruslipun hinnasta, joten päätös asettaa alennus juuri 30 prosenttiin tuntuu myös oudolta.

Joukkoliikenteen – eritoten paikallisliikenteen – osalta on tiedostettava, että kyseessä on ympäristön kannalta vastuullinen päätös. Paikallisliikenteen yksittäislippujen hinnat ovat karanneet rajahyötynsä huonommalle puolelle, mikä ei ainakaan paranna käyttöastetta. 30 prosentin alennus olisi täysin siedettävä kädenojennus tilanteessa, jossa hinnoittelu kohtaisi millään muotoa kysyntää. Ilmeisesti paikallisliikenteen järjestämisessä ei ole pystytty riittävällä tavalla arvioimaan erilaisten liikkumismuotojen keskinäistä kilpailua, vaan lähinnä tukeuduttu liikennöintisopimuksen suomaan erityisasemaan.

Ympäristövastuuta painottavana organisaationa ISYY ilmaisee huolensa myös erityisesti työmatkaliikenteen järjestämisestä.

– Julkista liikennettä ei ole tarkoitettu pelkästään opiskelijoille, vaan linja-autojen tunnelmasta tulisi voida nauttia myös työelämään siirryttyä, toteaa ISYY:n hallituksen puheenjohtaja Juho Pulkka.

Lisätietoja:

Juho Pulkka, Itä-Suomen yliopiston ylioppilaskunnan hallituksen puheenjohtaja
p. 044 576 8400, puheenjohtaja@isyy.fi

Anna-Kristiina Mikkonen, Itä-Suomen yliopiston ylioppilaskunnan pääsihteeri
p. 044 576 8417, paasihteeri@isyy.fi

Itä-Suomen yliopiston ylioppilaskunta (ISYY) on noin 12 000 opiskelijan etu- ja palvelujärjestö, jonka tavoitteena on edistää jäsentensä yhteiskunnallisia, sosiaalisia ja henkisiä pyrkimyksiä. ISYY toimii Itä-Suomen yliopiston kolmella kampuksella Joensuussa, Kuopiossa ja Savonlinnassa.