Ajankohtaista

17.09.2015

Opiskelijajärjestöt: LVM ja VR katkaisevat Itä-Suomen yhteydet

Kannanotto
Vapaa julkaistavaksi heti

Itä-Suomen yliopiston ylioppilaskunta (ISYY) ja Karelia-ammattikorkeakoulun opiskelijakunta POKA ovat tyrmistyneitä liikenne- ja viestintäministeriön (LVM) päätöksestä lakkauttaa useita junavuoroja ympäri maan. Itä-Suomen opiskelijat ovat erityisen huolestuneita idän ja lännen välisten yhteyksien lakkauttamisen vaikutuksista alueen liikkumismahdollisuuksiin ja sen myötä alueen vetovoimaan.

LVM päätti lopettaa useiden junavuorojen oston VR:ltä ympäri Suomen. Lakkautettaviin vuoroihin kuuluvat myös välit Joensuu-Nurmes ja Joensuu-Varkaus. Näillä väleillä VR liikennöisi jatkossa vain tavaraliikenteessä. Joensuu-Varkaus -välin henkilöliikenteen lakkauttaminen estäisi järkevän junamatkustamisen Joensuusta Jyväskylään, Tampereelle, Vaasaan sekä monille muille paikkakunnille. Mikäli supistukset toteutuvat, Joensuusta kulkee henkilöliikennettä vain Helsingin suuntaan ja lähin vaihtoasema olisi kolmen tunnin junamatkan päässä Kouvolassa. Korvaavia bussiyhteyksiä on heikosti ja bussit ovat sekä kalliimpia että hitaampia kuin junat.

Henkilöjunayhteyksien lakkauttamisista kärsivät eniten sellaiset väestöryhmät, joille yksityisautoilu ei ole järkevä vaihtoehto. Lakkautus heikentäisi siis eniten opiskelijoiden ja vanhusten asemaa, vaikka he eivät olisi suinkaan ainoita kärsijöitä. Opiskelijoilla on monenlaisia tarpeita matkustaa, joista kenties tärkein on kotipaikkakunnalla vierailu. On käsittämätöntä, että hallituksen harkitsemattoman päätöksen seurauksena opiskelijoiden mahdollisuudet tavata vanhempiaan heikkenevät.

“LVM:n aikeet kuristaa VR hengiltä on järjetön ja edustaa sellaista ajattelua, jota emme voi hyväksyä. VR:ää pitää patistaa tehostamaan toimintojaan ja luovimaan yksityisyyden rajapinnassa, mutta kuristaminen ei käy. Mallia voitaisiin ottaa maailmalta, missä automatisaation avulla ihmiset voivat pysäyttää kiskobussin asemille kuin hississä konsanaan,” ehdottaa ISYY:n hallituksen puheenjohtaja Juho Pulkka.

Junavuorojen lakkauttaminen tulisi lisäämään yksityisautoilun määrää, mikä kasvattaa jo valmiiksi huonossa kunnossa olevien maanteiden kuormitusta, liikenneruuhkia sekä -päästöjä.

“Joukkoliikenneyhteyksien kehittäminen, hiilijalanjäljen pienentäminen sekä riittävien junavuorojen ylläpitäminen ovat tuntemattomia käsitteitä päätöksistä vastuussa oleville henkilöille. Liikenne- ja viestintäministeri Anne Bernerin epäonnistumista tehtävässään on mahdotonta vähätellä,” POKAn hallituksen puheenjohtaja Simo Rauma toteaa.

Lisätietoja:
Juho Pulkka
Hallituksen puheenjohtaja
Itä-Suomen yliopiston ylioppilaskunta (ISYY)
044-5768400
puheenjohtaja@isyy.fi

Simo Rauma
Hallituksen puheenjohtaja
Karelia-ammattikorkeakoulun opiskelijakunta POKA
0400-828684
puheenjohtaja@varmapoka.fi