Ajankohtaista

25.08.2014

SYL: Opiskelijoiden terveydestä leikkaaminen on kestämätöntä

Kannanotto 25.8.2014
Vapaa julkaistavaksi

SYL: Opiskelijoiden terveydestä leikkaaminen on kestämätöntä

SYL vetoaa hallitukseen: Älkää leikatko opiskelijoiden terveydestä! #yths #opiskeluterveydenhuolto #budjettiriihi

Suomen ylioppilaskuntien liitto (SYL) lähettää huolestuneita terveisiä keskiviikkona budjettiriiheen kokoontuvalle valtioneuvostolle. Kevään kehysriihessä hallitus päätti poistaa viidenneksen Ylioppilaiden terveydenhoitosäätiön (YTHS) rahoituksesta. Poisto on valtavan suuri ja iskemässä äkkiä: jo ensi vuoden alusta opiskeluterveydenhuollon palvelut heikkenisivät merkittävästi.

“Minkä tahansa voittoa tavoittelemattoman terveydenhuollon toimijan budjetista viidenneksen poistuma on kriisin paikka. YTHS:lle on kaiken lisäksi jäämässä äärimmäisen lyhyt aika sopeutua asiaan. Tämä on kestämätön tapa tehdä politiikkaa”, huomauttaa SYL:n puheenjohtaja Piia Kuosmanen.

Opetus- ja kulttuuriministeriö esitti omissa budjettitavoitteissaan, että rahoituksen vähennys ei olisi täysimääräinen ensi vuonna, vaan vuodelle 2015 YTHS saisi puolet siitä OKM:n vuokra-avustuksesta, jonka poistosta keväällä päätettiin. Valtiovarainministeriö ei kuitenkaan ottanut edes tätä lievennystä esitykseensä.

“SYL vetoaa ministereihin: älkää leikatko näin valtavasti opiskeluterveydenhuollosta. Se näkyy suoraan opiskelijoiden saamissa palveluissa ja siten opiskelukyvyssä. Työurien pidentämisen sekä kansalaisten terveyden kannalta näin raju leikkaus opiskeluterveydenhuollon palveluista on täysin väärä suunta”, Kuosmanen muistuttaa.

SYL on täysin tietoinen valtion tukalasta taloustilanteesta mutta vaikeinakaan aikoina ihmisten terveydestä ei ole varaa säästää – se vain lisää kuluja pitkällä aikavälillä. Tällainen terveydestä leikkaaminen on käsittämätön ja äärimmäinen toimi. Opiskelijat eivät yksinkertaisesti voi yksin paikata opiskelijaterveydenhuollon rahoitusvajetta.

“Valtioneuvosto, tulkaa edes puoleenväliin vastaan!” kiteyttää Kuosmanen SYL:n viestin.

Lisätiedot:

puheenjohtaja Piia Kuosmanen, p. 044 906 5007
sosiaalipoliittinen sihteeri Sini Terävä, p. 041 515 2227
etunimi.sukunimi@syl.fi

Tausta:

YTHS:n rahoitus tulee neljältä taholta: Kelalta, opiskelijoilta, yliopistopaikkakunnilta ja OKM:lta. Kelan rahoitusta säädellään sairausvakuutuslaissa, jossa sille on asetettu maksimitaso: enintään 63 % YTHS:n kokonaisrahoituksesta. Jos OKM:n rahoitus poistuu, Kelan rahoitusosuus nousee yli tämän maksimitason. Siksi OKM-avustuksen leikkaus leikkaa samalla Kelan rahoitusta YTHS:lle. Näin ollen poistuva 4,1 miljoonaa OKM-avustusta on tosiasiassa noin 8 miljoonaa eli viidennes pois YTHS:n rahoituksesta.

Suomen ylioppilaskuntien liitto (SYL) ry on opiskelijajärjestö, joka edustaa noin 135 000 perus- ja jatkotutkinto-opiskelijaa.

SYL valvoo opiskelijan etua valtakunnan tasolla opiskelijaa koskevissa asioissa. SYL:n ydinosaamisalueita ovat koulutuspolitiikka, sosiaalipolitiikka ja kansainväliset asiat. Lisäksi SYL:ssä paneudutaan työelämään, tasa-arvoon ja yhdenvertaisuuteen, ympäristöön ja kehitysyhteistyöhön liittyviin kysymyksiin.

www.syl.fi
www.facebook.com/SYL.FIN
www.twitter.com/SYL_FIN