Ajankohtaista

27.10.2015

Vetoomus ISYY:n jäsenille äänestämisen puolesta edustajistovaaleissa

Itä-Suomen yliopiston ylioppilaskunnan (ISYY) keskusvaalilautakunta vetoaa kaikkiin ISYY:n jäseniin äänestämisen puolesta edustajistovaaleissa.

ISYY:n järjestyksessään neljännet edustajistovaalit ovat nyt käynnissä. Edellisissä vaaleissa äänestysprosentti oli vain 17,3 – koko maan pienin. Tämän täytyy muuttua!

Edustajistovaaleihin osallistumalla voit parhaiten vaikuttaa opiskelija-aikasi tärkeimpiin asioihin ja osallistua yhteiseen päätöksentekoon. Älä jätä tätä mahdollisuutta käyttämättä, vaan anna äänesi suosikkiehdokkaallesi!  Äänestää voit sähköisellä vaaliuurnalla (kirjautuminen UEF-tunnuksilla).

Äänestämisellä on merkitystä. Edustajistoon valitaan henkilöt, joilla on valta päättää ylioppilaskunnan asioista ja vaikuttaa siihen, millainen Sinun opiskeluaikasi yliopistossa on ja millaisia palveluja ylioppilaskunta juuri Sinulle tarjoaa. Äänestämällä vaikutat siis suoraan omaan elämääsi! Jos et vielä tiedä ketä äänestää, tutustu ehdokkaisiin vaalikoneella.

Äänioikeutettuja ovat 14.10. läsnäolevaksi ilmoittautuneet opiskelijat. Äänestäminen on helpompaa kuin tenttiin ilmoittautuminen! Jokaiselle äänioikeutetulle on tullut sähköpostiin linkki, jonka kautta äänestys tapahtuu. Äänestää voi vain kerran. Edustajistovaalien ennakkoäänestys on 21.–23.10. ja 26.–29.10. Varsinaiset vaalipäivät ovat 3.–4.11. Äänestys on kyseisinä päivinä auki klo 9–18.

Ylioppilaskunnan edustajisto koostuu 39 vaaleilla valitusta edustajiston jäsenestä eli edaattorista. Edustajistossa tehdään kaikkia opiskelijoita koskevia merkittäviä päätöksiä mm. budjetista, jäsenmaksusta, toimintasuunnitelmasta, säännöistä, linjoista jne. Toimintasuunnitelma ja linjat esimerkiksi määrittävät, miten ylioppilaskunta kuluvan vuoden aikana toimii ja mitä asioita erityisesti pyritään edistämään – miten esimerkiksi opiskelija-asumista tulisi kehittää?

Jos edustajiston tehtävä tuntuu vaikealta käsittää, niin yksinkertaisuudessaan ylioppilaskunnan voisi ajatella valtiona, jossa opiskelijat ovat kansalaisia. Kansalaiset=opiskelijat valitsevat eduskunnan=edustajiston, josta valitaan valiokunnat=valiokunnat sekä hallitus=hallitus. Näin yksinkertaista se on rautalangasta väännettynä!

Edustajistovaaleissa yksikin ääni voi olla ratkaiseva!

Lisätietoja:
Anu Arosanervo
Keskusvaalilautakunnan puheenjohtaja
evpj2@isyy.fi, 040 7271 357

Lisätietoja vaaleista löydät ISYY:n vaalisivuilta
Edustajistovaalit on myös Facebookissa
Sosiaalisessa mediassa edustajistovaaleista keskustellaan tunnuksilla #ISYYsvaalit ja #edarivaalit

Ennakkoäänestys 21.–23.10. ja 26.–29.10 klo 9–18.
Varsinaiset vaalipäivät 3.–4.11. klo 9–18.