Ajankohtaista

18.02.2015

YTHS perustaa lisää HeVi-orkestereita

Tiedote 17.2.2015

Ylioppilaiden terveydenhoitosäätiössä alkaa 20.2.2015 uusi virtuaalisen painonhallinnan ryhmä eli HeVi-orkesteri. Ilmoittautuminen ryhmään avattiin runsas viikko sitten, ja ilmoittautuneita on tähän mennessä tullut jo 57 kappaletta. Mobiiliryhmiä tullaan käynnistämään kevään aikana kolme kappaletta.

HeVi-orkesterin kapellimestarin toista tahtipuikkoa tulee heiluttamaan YTHS:n painonhallinnan mobiiliryhmien kokenut ammattilainen, terveydenhoitaja Jonna Kekäläinen.
”Opiskelijoiden suuri rynnistys HeVi-orkesteriin pääsi totisesti yllättämään”, iloitsee Kuopion toimipisteessä työskentelevä Kekäläinen. ”Olimme alun perin varautuneet kevään aikana pyörittämään vain yhtä ryhmää, mutta onneksi saamme pika-aikataululla perustettua kaksi muutakin orkesteria. Ja jos kiinnostusta vielä riittää, on syyslukukaudelle suunnitteilla vielä neljä lisää.”

Jonna Kekäläinen uskoo HeVi-orkesterin suosion johtuvan matalasta kynnyksestä olla mukana omiin aikatauluihin sopivalla tavalla, anonyymiudesta, sovelluksen helppokäyttöisyydestä, vertaistuen mahdollisuudesta ja opiskelijoiden lisääntyneestä painonhallinnan tarpeesta. Hän on huomannut, että nuoret ottavat ennakkoluulottomasti käyttöönsä uusia hyvinvointisovelluksia. Tämä on rohkaisevaa kehitettäessä uusia terveyden edistämishankkeita. Myös ajankohtaisuudella on merkitystä.

”YTHS:ssä julkaistun Korkeakouluopiskelijoiden terveystutkimuksen 2012 mukaan opiskelijoiden paino-ongelmat ovat enemmänkin lisääntymään kuin vähenemään päin – ja tämä trendi näkyy erityisesti nuorten miesten kohdalla. Lisääntyvä auringonpaiste ja uimakelien lähestyminen lieneekin yksi suuri motivaattori lyödä kaksi kärpästä yhdellä iskulla: vyötärö kapeaksi ja ruokavalio trendikkääksi”, Kekäläinen hymyilee.

HeVi-orkesterissa käytettävä mobiilisovellus MealLogger on kehitetty valokuviin perustuvasta sähköisestä ruokapäiväkirjasta. Sen avulla opiskelija voi kehittää myös liikuntatottumuksiaan. Terveydenhoitaja kommentoi valokuvien perusteella opiskelijoiden ruokavaliota ja liikuntaa sekä kannustaa myönteisen palautteen kautta ryhmän jäseniä neljästi viikossa.  Ryhmän jäsenet voivat jakaa kokemuksiaan sekä auttaa ja tukea toisiaan.

Lisätiedot:

YTHS:ssä kokeillaan virtuaalipainonhallintaa ryhmässä