Ajankohtaista

13.12.2019

YUFE-edustajat tuovat opiskelijoiden näkemyksiä euroopanlaajuisen yliopistoverkoston kehittämiseen

YUFE-allianssi, tarkemmin sanottuna Young Universities for the Future of Europe -verkosto on euroopanlaajuinen yliopistoallianssi, jonka tarkoituksena on kehittää toimintamallia uudenlaiselle eurooppalaisten yliopistojen väliselle yhteistyölle. Verkoston tavoitteena on tarjota tulevaisuudessa opiskelijoille mahdollisuus valita opintoja kaikkien kymmenen YUFE-yliopiston tarjonnasta.

Itä-Suomen yliopiston ylioppilaskunnan hallitus on valinnut kuluneena syksynä kolme opiskelijaedustajaa edustamaan Itä-Suomen yliopiston opiskelijoita YUFE-verkostoon. YUFE-edustajat kertovat verkoston edistymisestä myös ISYYn kansainvälisen sektorin toimijoille, jotta opiskelijoiden näkökulmia voidaan ottaa yhdessä huomioon verkostoa kehittäessä. 

Lokakuussa YUFE-edustajat, Arla Paananen ja Ronja Mäkinen osallistuivat heidän ensimmäiseen YUFE-tapaamiseensa Kyproksella.

– Muodostimme YUFE:n Student Forumille hallituksen ja tutustuimme lähemmin siihen, mitä YUFE pitää sisällään. Student Forumissa tuomme opiskelijoiden näkökulmaa YUFE-projektiin. Student Forum kokoontuu noin 3-5 kertaa vuodessa, kertoo YUFE-edustaja Arla Paananen.

YUFE-verkosto koostuu kahdeksasta työpaketista, joista jokaisella yliopistolla on vastuualueenaan yksi. Paananen kuuluu YUFE in our Cities -työryhmään, joka on Itä-Suomen yliopiston vastuualueena. Mäkinen kuuluu Diversity and Inclusivity -työryhmään, jonka tarkoituksena on valvoa monimuotoisuuden ja yhdenvertaisuuden toteutumista YUFE-allianssissa. Lisäksi kolmas opiskelijaedustaja kuuluu laatutyöhön liittyvään työryhmään, jonka organisoimisesta Itä-Suomen yliopistolla on osavastuu.

Mäkinen osallistui marraskuun lopussa työryhmänsä tapaamiseen Bremenin yliopistossa Saksassa.

– Aloitimme monimuotoisuuden ja yhdenvertaisuuden strategian luomisen YUFE-allianssille. Mukana oli sekä opiskelijoita, että henkilökuntaa jäsenyliopistoista. Kerroimme monimuotoisuuden ja yhdenvertaisuuden toteutumisesta omissa yliopistoissamme ja pohdimme keinoja yhdistää monen eri yliopiston olemassa olevat käytännöt ja haasteet kaikkia jäsenyliopistoja palvelevaksi strategiaksi, kertoo Mäkinen.

Työryhmän kokoukset järjestetään Maastrichtissa tai vuorotellen jäsenyliopistojen kotikaupungeissa. Kokouksiin osallistumisen lisäksi opiskelijaedustajat antavat kommentteja työryhmän tuotoksista sähköpostitse, osallistuvat puheiden ja esitelmien pitämiseen, sekä pienryhmätyöskentelyyn.

YUFE-verkoston koordinaattorina toimii Maastrichtin yliopisto. Yhteistyössä on mukana korkeakoulujen lisäksi myös muita julkisen ja yksityisen sektorin toimijoita.

Lue lisää:

Yufe.eu: YUFE - Young Universities for the Future of Europe
Uef.fi: Itä-Suomen yliopisto mukana rakentamassa Euroopan laajuisesti toimivaa yliopistoa

Lisätietoja:

Kristiina Väänänen, Kansainvälisten asioiden kehittämispäällikkö ja YUFE-koordinaattori, Itä-Suomen yliopisto, kristiina.vaananen(at)uef.fi, p. 050 409 0735

Ronja Mäkinen YUFE-opiskelijaedustaja, ronjam(at)student.uef.fi

Arla Paananen, YUFE-opiskelijaedustaja, arlap(at)student.uef.fi