Ajankohtaista

28.11.2013

ISYY viettää maksuttoman koulutuksen päivää 28.11.

Itä-Suomen yliopiston ylioppilaskunta (ISYY)

Tiedote 28.11.2013
Julkaisuvapaa: heti

ISYY viettää maksuttoman koulutuksen päivää 28.11.

Itä-Suomen yliopiston ylioppilaskunta (ISYY) viettää torstaina 28.11.2013 yhdessä muiden ylioppilaskuntien kanssa maksuttoman koulutuksen päivää Kuopion, Joensuun ja Savonlinnan kampuksilla. Maksuttoman koulutuksen päivän tempauksella ISYY haluaa muistuttaa, ettei koulutuksen maksuttomuus ole Suomessakaan itsestäänselvyys.

– Tempauksen tarkoituksena on tuoda esille maksuttoman koulutuksen arvoa yksittäisen opiskelijan sekä yhteiskunnan näkökulmasta. Koulutuksen maksuttomuudella taataan yksilön perustuslaillinen oikeus kouluttautua kykyjensä mukaan. Ylioppilaskunnan tempaukseen voi osallistua jättämällä kampuksille viritettyihin lakanoihin mielipiteensä koulutuksen maksullisuudesta sekä poseeraamalla teemaan liittyvässä valokuvassa, kertoo ISYY:n hallituksen koulutuspoliittinen vastaava Satu Koikkalainen.

Koulutuksen maksullisuus on ollut esillä etenkin Suomen koulutusvientilinjauksia pohdittaessa. Viimeksi maksullisuus nousi esiin Päivi Lipposen (sd.) vetämän työryhmän julkistaessa mietintönsä Suomen koulutusvientiedellytysten parantamiseksi. Mietinnössään työryhmä esittää lukukausimaksuja perittäväksi EU/ETA-maiden ulkopuolelta tulevilta opiskelijoilta muusta kuin suomen- tai ruotsinkielisestä koulutuksesta.

Itä-Suomen, Tampereen ja Turun yliopistot ovat perustaneet koulutusvientiyhtiön, jonka tehtävänä on markkinoida ja myydä kansainvälisiä koulutuspalveluja. Ylioppilaskunta kannustaa keskittymään yhtiön toiminnassa tutkittuihin ja menestyneisiin suomalaisen koulutuksen osa-alueisiin ja suunnittelemaan koulutusviennin tulevaisuutta. ISYY:n mukaan koulutusviennin tulisi olla muutakin kuin liiketoimintaa: koulutusvienti on osa suomalaista kehitysyhteistyötä ja sen eettiset periaatteet on huomioitava toiminnassa.

– ISYY haluaa olla aktiivinen tekijä yliopistomme koulutusviennin kehittämisessä ja haluamme osaltamme taata opiskelijoille maksuttoman koulutuksen. Suomalainen koulutusvienti ei saa heikentää tutkinto-opiskelijoiden asemaa tai asettaa paineita opintojen maksullisuudelle, ISYY:n hallituksen puheenjohtaja Marjo Turunen linjaa.

Lisätietoja:

Hallituksen puheenjohtaja Marjo Turunen, Itä-Suomen yliopiston ylioppilaskunta, p. 044 576 8400, puheenjohtaja@isyy.fi

Hallituksen koulutuspoliittinen vastaava Satu Koikkalainen, Itä-Suomen yliopiston ylioppilaskunta, p. 044 576 8403, satu.koikkalainen@isyy.fi

 

Itä-Suomen yliopiston ylioppilaskunta (ISYY) on noin 12 000 opiskelijan etu- ja palvelujärjestö, jonka tavoitteena on edistää jäsentensä yhteiskunnallisia, sosiaalisia ja henkisiä pyrkimyksiä. ISYY toimii Itä-Suomen yliopiston kolmella kampuksella Joensuussa, Kuopiossa ja Savonlinnassa.