Ajankohtaista

ISYYn uutiskirje: Wiikko-Ärsyke Kuopio viikko 27/2022

ti syysk. 20 14:58:04 2022

Tämä uutiskirje sisältää infoa tulevasta hyvinvointiviikosta, liikuntailtapäivästä ja järjestöpäivistä. Lisäksi uutiskirjeessä on edunvalvonnan osio, josta löydät opiskelijan edunvalvonnan ajankohtaisimmat asiat. Edunvalvontaosio ilmestyy kerran kuukaudessa.
 
 

 

Wiikko-Ärsyke Kuopio 27/2022

Vko 38 / 19.-25.9.2022
Luetko viestin mieluummin selaimella,
klikkaa tästä.

 
 

 
 

Liikuntailtapäivä lähestyy

Tämä uutiskirje sisältää infoa tulevasta hyvinvointiviikosta, liikuntailtapäivästä ja järjestöpäivistä. Lisäksi uutiskirjeessä on edunvalvonnan osio, josta löydät opiskelijan edunvalvonnan ajankohtaisimmat asiat. Edunvalvontaosio ilmestyy kerran kuukaudessa.

P.S. Liikuntailtapäivän ilmoittautumiset alkavat jo huomenna 21.9. joten käy kurkkaamassa ohjelma ja varaa paikkasi ajoissa!

Mukavaa viikkoa!  🍁 

 

 
 
     
 

 
 

 

Lokakuussa nähdään ISYYn järjestöpäivillä!

ISYY järjestää järjestöpäivät 11.-12. lokakuuta, molempina päivinä Joensuussa Carelian aulassa ja keskiviikkona 12. päivä Kuopiossa Snellmanian ala-aulassa.

Järjestöpäivillä ainejärjestöt, kampusjärjestöt ja ISYYn kerhot esittelevät toimintaansa ja mm. myyvät haalarimerkkejä. Tule tutustumaan kampuksen opiskelijayhteisöihin, ehkäpä löydät jotain uutta tekemistä vapaa-ajalle.

  Lue lisää  
 
 
     
 
 

Tervetuloa ISYYn vuosijuhlille Kuopioon 29.10.2022

Itä-Suomen yliopiston ylioppilaskunnan 12. vuosijuhlat järjestetään 29.10.2022 Kuopiossa Hotelli IsoValkeisella. Toivotamme kaikki ISYYn jäsenet lämpimästi tervetulleeksi juhlimaan yhteistä ylioppilaskuntaamme!

Ilmoittautuminen vuosijuhlille on auki 30.9.2022 kello 23.59 asti. Kaikki tapahtumaan liittyvät tiedot löytyvät ajantasaisesti sivulta.

  Lue lisää  
 

 
 
     
 

 
 

 

Edunvalvonta apunasi: miten opintotulon tulorajoja seurataan?

Miten opintotuen tulorajoja seurataan? ISYYn eduvalvonta-asiantuntija kertoo!

Edunvalvonta apunasi on uusi julkaisusarja, jonka tavoittena on tuoda korkeakouluopiskelijoiden edunvalvontaan liittyviä teemoja lähemmäs opiskelijaa hieman kansankielisemmin ja muistuttaa ISYYn edunvalvontapalveluista.

Ensimmäisessä osassa ISYYn eduvalvonta-asiantuntija Pekka Koivaara kertoo opintotuen tulorajojen seuraamisesta ja siitä, millä tavoin vasta opintonsa aloittaneen tai vasta valmistuneen tulee ottaa opintotuen tulorajat huomioon.
Muistathan että mikäli kohtaat haasteita opiskeluarjessasi, etkä tiedä miten ne ratkaisisit, voit aina kysäistä neuvoa ylioppilaskunnalta.

Lue Edunvalvonta apunasi -sarjan ensimmäinen osa ISYYn verkkosivuilta.

 
 
     
 
 

Budjettiriihestä hyviä ja huonoja uutisia opiskelijoille

Valtioneuvoston kehysbudjettiriihi kokoontui Kesärannassa elokuun lopussa. Opiskelijoille ikävä uutinen oli, että opiskelija-aterian enimmäishintaa nostetaan 50 senttiä. Opiskelijan ateriatukeen saatiin kuitenkin 25 sentin korotus, joten opiskelijan maksettavaksi jäävä osuus nousee 25 sentillä. 

Opintotuen huoltajalisään tulee 10 € korotus sekä erityisryhmien asuntojen investointiavustusta nostetaan 30 M€. Lisäksi käyttöön otetaan 25 kunnan alueella alueellinen opintolainahyvitys, jonka mukaan opiskelija voi saada isomman hyvityksen opintolainasta anteeksi, mikäli tämä työllistyy valmistumisen jälkeen 25 määritellyn kunnan alueelle. 

Lisäksi itä-suomalaisia opiskelijoiden matkustamista helpottaa 31 miljoonan investointipäätös karjalan- ja savonratojen perusparannukseen

Valtioneuvoston kanslian tiedote budjettiriihestä
SYL:n kannanotto budjettiriihen tuloksiin
Lakiluonnos alueellisesta opintolainahyvityksestä

 

SYL esittää opintolainoihin korkokattoa

Opintolainan käyttö on tällä hetkellä suositumpaa kuin koskaan aikaisemmin (IS:n uutinen). Samalla opiskelijoiden velkaantuminen kasvaa. Venäjän hyökkäyssodan aiheuttama maailmantalouden kiristyminen ja epävarma tulevaisuus ovat herättäneet huolta lainojen koron hallitsemattomista nousuista. Tämän vuoksi SYL esittää, että opintolainoille säädettäisiin lakisääteinen enimmäismäärä, jotta opiskelija voisi valmistuttuaan laatia realistisen maksusuunnitelman ja välttyä ikäviltä yllätyksiltä. 

SYL:n kannanotto opintolainojen korkokattoon

 
 
     
 
 

SORA-lakeihin esitetään muutoksia

SORA eli soveltumattomuuden ratkaisut ovat yliopistolakiin ja ammattikorkeakoululakiin tehtyjä lisäpykäliä, joissa määritellään miten korkeakoulu voi toimia, jos opiskelija osoittaa soveltumattomuutta alalle, johon sisältyy esim. potilasturvallisuudesta huolehtimista. Lakien päivittämisestä on opetus- ja kulttuuriministeriö lähettänyt oman luonnoksensa joka oli kommenttikierroksella elo-syyskuussa. Lakiluonnoksesta antoi SYL lausuntonsa. Myös ISYY antoi asiasta oman lausuntonsa. Lausuntoja voi tarkastella oikeusministeriön lausuntopalvelussa.

 
 
     
 

 
 

 

SYKETTÄ tiedottaa

👉Olethan muistanut ostaa SYKETTÄ-tarran? Jokaisella SYKETTÄ-palveluja käyttävällä on oltava voimassa oleva tarra. SYKETTÄ kauppa.

👉Tukea ja neuvoa liikkumisen aloittamiseen joko ryhmissä tai yksilöohjauksessa. 
Haku Lempeästi liikkeelle ryhmiin on käynnissä ja henkilökohtainen liikuntaneuvonta alkaa 19.9.

👉 Henkilökohtaiset ravitsemusohjaukset alkavat ke 21.9. Ajan voi varata jo nyt. 

👉 Liikuntailtapäivä on ke 5.10 ja ilmoittautuminen tapahtumiin aukeaa keskiviikkona 21.9.

Seuraa meitä somessa: 

👉instagram @syketta_kpo

👉Facebook-page SYKETTÄ – Kuopion korkeakoululiikunta

 
 
     
 

 
 

Tervehdys hankekoordinaattorilta

Moikka taas! Tuntuu, että syksy menee todella kovaa vauhtia nyt ja itselle onkin tullut tunne, että nyt on hetki nostaa jalkaa pois kaasulta, himmata ja pysähtyä. Se ei aina ole helppoa, mutta tärkeintä on kuitenkin yrittää. Onko sinun helppo pysähtyä, kun tuntuu, että elämä on liian hektistä? Sitä voi onneksi harjoitella ja netti on pullollaan erilaisia tapoja. Suosittelen itse Nyyti ry:n verkkosivuja (www.nyyti.fi), joka on pullollaan materiaalia hyvinvoinnin edistämiseen. Rentouttavaa uutta viikkoa!

-Riina

 
 
     
 
 

 

Hyvinvointiviikon avaus 3.10.

ISYYn ja Itä-Suomen yliopiston yhteistä Hyvinvointiviikkoa vietetään jälleen 3.-7.10.2022. Tällä kertaa viikon teemana on aivojen hyvinvointi.

Viikko alkaa Kennelliiton Kaverikoirien saapumisella kampuksille 3.10. klo 12-14. Ylen artikkelin mukaan lemmikkieläimet vähentävät stressiä ja rentouttavat. Hyvät vaikutukset välittyvät siitä huolimatta, vaikka lemmikki ei olisi oma. Joensuussa koiria pääsee rapsuttelemaan Carelian Alkukivillä ja Kuopiossa Lukeman/Studentian edustalla. Lisäksi tarjolla on kahvia sekä suklaata.

Tervetuloa!

 
 
     
 
 

Leffailta 6.10. 🎥

Hyvinvointiviikon torstai-illan kruunaa leffailta, jonka aikana katsotaan elokuva C’mon C’mon (2021). Elokuvan pääosassa on Jokerista (2019) Oscar-palkinnon napannut näyttelijä Joaquin Phoenix. Elokuva on teemaltaan herkkä draama, joka käsittelee mielen hyvinvointia ja tunnetaitoja. C'mon C'mon kirvoittaa sekä itkut että naurut, usein samanaikaisesti. Leffailta järjestetään Kino Kuvakukossa 6.10. klo 17.30 alkaen. Ovet avataan puolta tuntia ennen. Ilta järjestetään yhteistyössä Hyvät Kuvat-kerhon kanssa ja iltaan pääsee poikkeuksellisesti ilman kausikorttia.

Tervetuloa viihtymään (ja ehkä vähän itkemään)!

 

 
 
     
 
 

 

Mielen hyvinvointia lautaselta-luento 7.10. 🥘

Hyvinvointiviikon päätteeksi järjestetään ravitsemusteemainen luento “Mielen hyvinvointia lautaselta” klo 9-10 Zoomissa. Luennon tarkoitus ei ole valistaa, vaan kannustaa positiivisen kautta pohtimaan omia tottumuksia. Luentoa vetää ravitsemustieteen dosentti ja laillistettu ravitsemusterapeutti Anu Ruususen (FT). Luento sisältää tietoisen syömisen harjoituksen, joten voit varata jotain pientä syötävää luennon ajaksi. Luento sopii kaikille aiheesta kiinnostuneille. Huom! Luento alkaa tasan klo 09. Löydät Zoom-linkin Hyvinvointiviikon ohjelmasta, linkki ohjelmaan alempana.

  Lue lisää  
 
 
     
 
 

Yhteiset opiskelutuokiot Tomaattitiistait 🍅

Opintopalvelut ja SILLAT-hanke järjestävät tiistaisin 4.10. alkaen klo 10.15-12.00 kaikille opiskelijoille yhteisiä Pomodoro-tekniikkaan perustuvia etäopiskelutuokioita Zoomissa.

Pomodoro-tekniikka lyhykäisyydessään on opiskelutekniikka, joka perustuu ajanhallintaan.
Tuokion alussa ohjaaja käy alussa läpi tekniikan idean. Tuokion aikana jaetaan myös muita opiskeluun, ajanhallintaan ja aloittamiseen liittyviä vinkkejä.

Voit osallistu yhdelle tai useammalle kerralle. Tomaattitiistaihin ei ole etukäteen ilmoittautumista, vaan voit osallistua niihin liittymällä kokouksiin nettisivuilta löytyvän linkin kautta.

  Lue lisää  
 

 
 
     
 

 
 

Kysely korkeakouluopiskelijoille

Tervetuloa vastaamaan korkeakouluopiskelijoille suunnattuun kyselyyn! 

Kyselyn tavoitteena on saada monipuolisesti tietoa korkeakouluopiskelijoiden omista kokemuksista ja näkemyksistä oppimisesta ja opiskelusta korkeakoulussa. Toivomme, että jokainen korkeakouluopiskelija vastaisi kyselyyn omien opiskelukokemustensa pohjalta. Jokaisen vastaus on tärkeä.

Kyselyn vastaamisen viimeinen päivä on pe 7.10.2022. Vastaaminen vie noin 20–25 minuuttia.

Kysely on täällä

  Lue lisää  
 
 
     
 
 

Valitse sivuaineeksesi kestävän tulevaisuuden opintokokonaisuus!

Itä-Suomen yliopistossa on tarjolla lukuvuodesta 2022–2023 lähtien monitieteinen Kestävän
tulevaisuuden opintokokonaisuus, joka kokoaa yhteen eri tieteenalojen kestävyysaiheisia kursseja painottuen ympäristö- ja luonnonvarateemoihin. Opinnot ovat avoimia kaikille pääaineesta riippumatta.

Opintokokonaisuus on erittäin ajankohtainen, sillä erilaiset kestävyyshaasteet vaativat nopeita ratkaisuja eri tieteenalojen yhteistyöllä. Lisäksi opintokokonaisuuden tarjoamalle monitieteiselle kestävyysosaamiselle on kysyntää työelämässä.

Opintokokonaisuudesta on suoritettavissa sekä perus- että aineopinnot. Laaja-alainen kurssitarjonta on jaettu suomenkielisiin temaattisiin moduuleihin ja tarjolla on myös yksi englanninkielinen moduuli.

Kurssitarjontaan voit tutustua Pepissä. Opintokokonaisuuteen on mahdollisuus tutustua tarkemmin katsomalla seuraavan videon.

Itä-Suomen yliopisto on mukana myös Kestävyysopintojen verkostossa, jonka kautta Itä-Suomen yliopiston opiskelijat voivat suorittaa Jyväskylän ja Turun yliopistojen verkoston kautta tarjoamia kestävyyteen, ympäristöön ja vastuullisuuteen liittyviä kursseja. Kursseille haku on auki kahdesti lukuvuotta kohti.

  Lue lisää  
 
 
     
 
 

Tukikursseja kandin ja gradun kirjoittamiseen!

Sujuvuutta kandin kirjoittamiseen -tukiryhmä, 1 op
Tuntuuko, että et saa tekstiä paperiin? Tuntuuko hankalalta muotoilla lähteiden tekstiä omin sanoin? Huolettaako sinua, onko tekstisi tieteen kriteerien mukaista? Kaipaisitko apua tekstin kieliasun muotoiluun tai esimerkiksi lähteiden merkitsemiseen? Jos vastauksesi on kyllä, tule tukikurssille!

Ilmoittautuminen päättyy 17.10.2022.

***

Sujuvuutta gradun kirjoittamiseen -tukiryhmä, 1 op
Kurssin tavoitteena on tukea pro gradu -tutkielman kirjoittamisessa eteenpäin. Jos olet aloittanut gradusi, mutta tekstiä ei synny ja työ junnaa paikallaan, kannattaa tulla mukaan. Saat kurssin aikana tukea kirjoittamisprosessiin, rytmiä kirjoittamiseen sekä tekstipalautetta vertaistyöskentelyssä ja kurssin vetäjältä Petri Jääskeläiseltä. Myös opintopsykologi Katri Ruth pitää yhden ohjauskerran.

Ilmoittautuminen päättyy 20.9.2022.

  Lue lisää  
 
 
     
 

 
 

Tule mukaan Kuopion Ylioppilasteatteriin

Tervetuloa mukaan Kuopion Ylioppilasteatterin toimintaan, olitpa sitten konkari tai untuvikko teatteriharrastuksen parissa!

Näyttelemisen lisäksi meillä pääsee tekemään kaikkea teatteriin kuuluvaa kuten ohjaamista, käsikirjoittamista, lavastamista, maskeerausta, puvustamista ja säveltämistä, hauskoja illanviettoja unohtamatta.

KYT-infossa (23.9 klo 18-20) kerromme lisää toiminnastamme ja syksyn produktiosta. Starttiviikonloppuna (24.9 klo 14-19 ja 25.9. klo 12-17) on uusien jäsenien rekrytapahtuma, jossa pääsemme tutustumaan toisiimme paremmin erilaisin teatteriharjoittein. Lauantai iltana pidämme perinteiset illanistujaiset ja lettukestit. Paikkana Lukema, Studentia (Yliopistonranta 3, C-ovi).

 

 
 
     
 
 

 

Retikan syysmyyjäiset 27.9.

Retikka ry:n syysmyyjäiset ovat Canthian aulassa tiistaina 27.9. klo 10:30-14:00. Myynnissä on porkkanakakkua, kahvia, teetä ja haalarimerkkejä. Porkkanakakkua saa myös vegaanisena ja gluteenittomana. Maksutapoina käy käteinen ja MobilePay. Ota mukaasi eväsrasia, niin saat ostettua kakkua myös kotiin vietäväksi! 

Porkkanakakkua myydään myös pelleittäin hintaan 25 €/pellillinen. Tilaa pellillinen esimerkiksi ainejärjestön huoneelle etukäteen 23.9. mennessä sähköpostilla pj.retikka@gmail.com.

 
 
     
 

 
 

Tapahtumakalenteri

Syyskuu
20.9. Pihapeli-iltapäivä (järj. SILLAT)
20.9. SILLAT goes keilaamaan
20.9. Kauppakadun Improbatur
20.9. UEF Kuopion ylioppilaskuoro klo 18-20 @ SN100
21.9. SPR-hengailuilta: peli-ilta
21.9. Aamupala klo 8.15-9 Snellmania-ravinvolan kabinetissa
22.9. Tytöt tytöt tytöt (järj. Hyvät Kuvat)
23.9. Päiväretki Tahkolle (järj. SILLAT)
23.9. KYT-info klo 18-20 (järj. Kuopion ylioppilasteatteri)
24.9. Starttiviikonloppu klo 14-19 (järj. Kuopion ylioppilasteatteri)
25.9. Starttiviikonloppu klo 12-17 (järj. Kuopion ylioppilasteatteri)
27.9. Retikan syysmyyjäiset klo 10.30-14 Canthian aulassa
27.9. UEF Kuopion ylioppilaskuoro klo 18-20 @ SN100
28.9. Aamupala klo 8.15-9 Snellmania-ravinvolan kabinetissa

Lokakuu
3.-7.10. Hyvinvointiviikko
3.10. Hyvinvointiviikon avaus klo 12-14 Lukeman edustalla (järj. SILLAT)
4.10. Yhteiset opiskelutuokiot: Tomaattitiistai klo 10.15-12 Zoomissa
5.10. Liikuntailtapäivä
5.10. Liikuntailtapäivän vuoksi ISYYn toimistot ovat suljettuina
6.10. C'mon C'mon (järj. Hyvät Kuvat) SILLAT-hanke, vapaa pääsy
6.10. Leffailta klo 17.30 Kino Kuvakukossa (järj. SILLAT)
7.10. Mielen hyvinvointia lautaselta -luento klo 9 Zoomissa
12.10. ISYYn järjestöpäivät
12.10. Aamupala klo 8.15-9 Snellmania-ravinvolan kabinetissa
13.10. Belle (järj. Hyvät Kuvat)
17.-21.10. ISYYn toimistot ovat suljettuina
26.10. Aamupala klo 8.15-9 Snellmania-ravinvolan kabinetissa
27.10. Drive My Car (järj. Hyvät Kuvat)
29.10. ISYYn vuosijuhlat Kuopiossa

 
 
     
 
 

Tietoa Wiikko-Ärsykkeestä

Kuopion kampuksen Wiikko-Ärsyke on Itä-Suomen yliopiston ylioppilaskunnan (ISYY) uutiskirje. Saat sen sähköpostiisi, koska olet Itä-Suomen yliopiston ylioppilaskunnan jäsen ja opiskelet Kuopion kampuksella tai olet liittynyt uutiskirjeen jakelulistalle itse.

Wiikko-Ärsykkeestä saat ajankohtaista tietoa ylioppilaskunnan, yliopiston ja muiden tärkeiden opiskelijan elämään liittyvien toimijoiden, kuten YTHS:n ja Kelan, asioista. Lisäksi löydät uutiskirjeestä tietoa mm. ainejärjestöjen, kerhojen ja kampuskaupunkien tapahtumista. Wiikko-Ärsyke ilmestyy lukuvuosien aikana lomia ja joitakin poikkeuksia lukuunottamatta aina tiistaisin.

Mikäli et halua uutiskirjettä enää sähköpostiisi, voit poistua sen postituslistalta uutiskirjeen alalaidasta löytyvän linkin ("Jos haluat peruuttaa tilauksen, klikkaa tästä") kautta avautuvalla lomakkeella. Löydät lisätietoa ISYYn uutiskirjeistä ja tietosuojasta verkkosivuiltamme.

 
 
     
 
 

Tiedotettavaa?

Jos sinulla on tiedotettavaa Wiikko-Ärsykkeen kautta, laita materiaali sähköpostilla viikkoa ennen Ärsykkeen ilmestymistä (edellisen viikon tiistai) osoitteeseen uutiskirje@isyy.fi.

Huomaathan, että uutiskirjeeseen tuleva teksti ei voi olla pitkä, optimaalinen pituus välilyöntien kanssa on noin 500 merkkiä. Sopiva kuvakoko on 270 x 270 px.

 
 
     
 
 
 

   

Yliopistokatu 7, PL 111, 80100 Joensuu 
 Yliopistonranta 3, PL 1627, 70211 Kuopio

 

Tilaa uutiskirje tästä.

Osoitelähde: Itä-Suomen yliopiston opiskelijatietojärjestelmä

 

ISYYn tietosuoja

   
   
 
 
 
  Jos haluat peruuttaa tilauksen, klikkaa tästä.  
 
  Powered by Postiviidakko