ti lokak. 01 11:45:00 2024
Yliopistolain (558/2009) 46 § mukaan ylioppilaskunnan lakisääteinen tehtävä on nimetä opiskelijoiden edustajat yliopiston toimielimiin sekä osallistua korkeakouluopiskelijoiden terveydenhuollosta annetun lain mukaisten tehtävien hoitamiseen. Lain nojalla ylioppilaskunta julistaa haettavaksi seuraavat luottamustehtävät:
Ylioppilaiden terveydenhoitosäätiö toimii opiskeluterveydenhuollosta säädetyn lain (659/2019) mukaisena opiskeluterveydenhuollon palveluiden tuottajana. Säätiön tarkoituksena on sen sääntöjen mukaan ”huolehtia yliopistoissa ja korkeakouluissa…opiskelevien terveydenhuollosta samoin kuin tukea ja edistää sellaista tieteellistä tutkimustyötä, mikä tavalla tai toisella palvelee tätä tarkoitusta.”
Säätiöllä on 30 - jäseninen valtuuskunta, joka nimittää säätiön asioita hoitavan hallituksen ja jolle säätiön hallitus vastaa toiminnastaan. Valtuuskunnan jäsenistä Suomen ylioppilaskuntien liitto (SYL) nimittää 9 ja näistä 7 ylioppilaskuntien esityksestä. Ylioppilaskuntien edustusvuorot kulkevat vuorotellen SYLin liittokokouksen vuonna 2018 hyväksymän ohjesäännön mukaan. Vuoden 2025 alusta alkavassa syklissä varsinaisen jäsenen paikka on Jyväskylän yliopiston ylioppilaskunnan (JYY) edustajalla ja ISYYn edustaja toimii hänen varaedustajanaan.
YTHS:n valtuuskunta kokoontuu sääntömääräisesti kaksi kertaa vuodessa tai milloin valtuuskunnan puheenjohtaja, säätiön hallitus tai jos ⅓ valtuuskunnan jäsenistä sitä vaatii.
Valtuuskunta kokoontuu Helsingissä. Valtuuskunnan jäsenelle korvataan kokouksesta aiheutuneet matkakulut julkisen kulkuneuvon mukaan. Valtuuskunnan työskentelykielenä on suomi.
YTHS on järjestäytynyt palveluiden toteuttamiseksi viiteen palvelualueeseen. Jokaisella viidellä palvelualueella on oma johtokuntansa. Alueellisen johtokunnan tehtävänä on toimia alueellisen terveystyön koordinaattorina, toimia yhteistyöelimenä säätiön hallituksen ja paikallisten terveydenhoitoyksiköiden välillä ja käsitellä palvelupisteiden lisäykset, vähentämiset sekä muut alueen toimintaan vaikuttavat toimenpiteet. Alueellinen johtokunta ei tee kuitenkaan itsenäisiä päätöksiä eikä sillä ole taloudellista vastuuta vaan se on ainoastaan yhteistyöelin.
Alueelliseen johtokuntaan kuuluu puheenjohtajan ja varapuheenjohtajan lisäksi vähintään kuusi ja enintään 8 jäsentä. Itäisen alueen johtokuntaan kuuluu neljä opiskelijoita edustavaa jäsentä, joista kaksi nimittää alueen ylioppilaskunnat (JYY ja ISYY) ja kaksi alueella toimivat opiskelijakunnat. Alueellinen johtokunta kokoontuu vähintään kaksi kertaa vuodessa. Kokouksista maksetaan kokouspalkkio. Alueellisen johtokunnan työskentelykieli on suomi.
Työskentelystä valtuuskunnassa sekä alueellisessa johtokunnassa voidaan myöntää opintopisteitä toimikauden päätyttyä.
Tasa-arvon ja yhdenvertaisuuden edistämiseksi Itä-Suomen yliopistossa rehtori on asettanut tasa-arvo- ja yhdenvertaisuustoimikunnan, jonka tehtävänä on laatia Itä-Suomen yliopistolle tasa-arvo ja yhdenvertaisuussuunnitelma ja seurata sen toteutumista. Tämän lisäksi toimikunta tekee esityksiä ja aloitteita yliopiston johdolle siitä, miten yhdenvertaisuutta voitaisiin yliopistossa esittää. Toimikunnassa ovat edustettuina työnantajan, henkilöstön sekä opiskelijoiden edustajat. Tasa-arvo- ja yhdenvertaisuustoimikunnan kokouksista maksetaan kokouspalkkio.
Yhdenvertaisuustoimikunnan työskentelykieli on suomi. Mikäli toimielimen jäsenen äidinkieli on jokin muu kuin suomi, mahdollistetaan kokouksiin osallistuminen kääntämällä kokousasiakirjat englanniksi sekä tulkin käytöllä. Työskentelystä toimikunnassa voidaan myöntää opintopisteitä toimikauden päätyttyä.
Uef.fi, avautuu uuteen välilehteen: Tasa-arvoinen ja saavutettava yliopisto
Tiedekuntaneuvosto on yliopistolain 27 § mukainen yliopiston tutkimuksen ja opetuksen järjestämistä varten jakautuneen yksikön monijäseninen hallintoelin, joissa edustettuina ovat professorit, muu tutkimus ja opetushenkilöstö ja muu henkilöstö sekä opiskelijat.
Tiedekuntaneuvoston kokouksiin osallistumisesta maksetaan kokouspalkkiota. Lisäksi toimikauden jälkeen voidaan tiedekuntaneuvostossa työskennelleelle opiskelijalle myöntää enintään 2 opintopistettä osallistumisesta hallinto- ja työryhmätyöskentelyyn.
Itä-Suomen yliopiston hallintokieli on suomi. Tapauksessa, jossa toimielimen jäsenen äidinkieli on joku muu kuin suomi, voidaan osallistuminen mahdollistaa kääntämällä kokousasiakirjat englanniksi sekä mahdollistamalla tulkin käyttö kokouksissa.
Hakukuulutuksen luottamustehtäviin opiskelijaedustajaksi on hakukelpoinen henkilö, jolla on oikeus suorittaa Itä-Suomen yliopistossa alempi tai ylempi korkeakoulututkinto, lisensiaatin tai tohtorin tieteellinen jatkotutkinto, tai alumniopiskeluoikeus. Opiskelijan tulee olla ilmoittautunut läsnäolevaksi. Henkilö, joka on yliopistoon yli 10 %:ssa palvelussuhteessa, ei ole oikeutettu hakemaan toimielimeen opiskelijoiden ryhmässä (Itä-Suomen yliopiston vaalijohtosääntö 2 §).
Perustellut hakemukset ja mahdolliset ansioluettelot tulee lähettää ylioppilaskunnan koulutus- ja sosiaalipolitiikan asiantuntija Mikko Aaltoselle, osoitteeseen koso@isyy.fi, maanantaihin 21.10.2024 klo 12.00 mennessä.
Päätöksen valituista henkilöistä tekee yliopiston luottamuspaikkojen sekä YTHS:n alueellisen johtokunnan osalta ISYYn hallitus. YTHS:n valtuuskunnan osalta päätöksen ISYYn edustajasta tekee SYLin hallitus ISYYn hallituksen esityksestä.
Mikko Aaltonen, koulutus- ja sosiaalipolitiikan asiantuntija, Itä-Suomen yliopiston ylioppilaskunta (ISYY), koso(at)isyy.fi, p. 044 576 8414
YTHS:n valtuuskuntaan liittyvät kysymykset: Henri Kontkin, sosiaalipolitiikan asiantuntija, Suomen ylioppilaskuntien liitto (SYL), henri.kontkin(at)sylf.fi, p. 040 413 4411