Vaikuta

UEF: Opiskelija, vaikuta etätenttimisjärjestelyihin – ilmoittaudu 4.10. mennessä

ma syysk. 18 09:18:00 2023

Hei sinä opiskelija, jolla on kokemusta sähköisten etätenttien tekemisestä. Nyt sinulla on mahdollisuus osallistua ja vaikuttaa tulevaisuuden etätenttimisjärjestelyihin ja saada samalla käytännön kokemusta käyttäjälähtöisestä palvelumuotoilusta.

Itä-Suomen yliopistolla suunnitellaan verkkotenttien etävalvontaohjelmiston hankintaa. Etsimme seitsemää vapaaehtoista opiskelijaa osallistumaan n. 2–3 tunnin mittaiseen Teams-työpajaan, jossa kartoitetaan uuteen järjestelmään liittyviä tarpeita ja toiveita opiskelijan näkökulmasta. Työpajassa pääset pohtimaan muun muassa seuraavia aiheita:

  • Milloin osallistun etätentteihin ja miksi?
  • Minkä koen hyväksi?
  • Minkä koen haasteelliseksi?
  • Mitä kaipaan tulevaisuudessa?
  • Mistä käsin suoritan etätenttejä?

Vapaaehtoisten tehtävänä on tuoda opiskelijanäkökulmaa uuden järjestelmän hankintaan. Edellytyksenä osallistumiselle on kokemus verkkotenttien tekemisestä Moodlessa tai muussa omalla koneella käytettävällä, tenttimisen mahdollistavassa järjestelmässä.

Kiinnostuitko? Työpaja järjestetään syys-lokakuun aikana. Äänestä sinulle sopivia ajankohtia alla olevan linkin kautta. Toivomme vastauksia 4.10. mennessä. Teams-kutsu lähetetään osallistujille, kun ajankohta on lukittu. Workshop toteutetaan ajankohtana, johon saamme eniten ilmoittautujia (kuitenkin max 8 hlö). Lisäkysymyksissä voit olla yhteydessä Jani Lemmetyiseen tai Anna Raappanaan, joiden yhteystiedot löydät alta.

Doodle.com, avautuu uuteen välilehteen: Verkkotenttien etävalvontaohjelman kartoitus-työpaja

Verkkotenttien etävalvonta - Mistä on kyse?

Etävalvonnan avulla opiskelijan on mahdollista suorittaa etänä tenttejä, jotka aikaisemmin olisivat edellyttäneet paikalle tuloa kampukselle tai Exam-tenttitilaan. Valvontaohjelmisto mahdollistaa opiskelijalle verkkotenttien tekemisen omalta koneelta itselleen sopivaan aikaan. Tällöin tentti tehdään omalta koneelta etävalvottuna esimerkiksi Moodle-tenttinä (eLearn). Luonnollisesti, tämä edellyttää, että opettaja on ottanut valvotun etätenttimismahdollisuuden käyttöön opintojaksollaan. Verkkotenttien etävalvonta eli proktorointi on ajankohtaista korkeakoulumaailmassa osin koronan aiheuttaman poikkeustilan ja monimuotopedagogiikan ja monipaikkatyöskentelyn näkökulmista.

Tentin etävalvonta käytännössä

Ohjelmiston mukaan etävalvonta sisältää, esimerkiksi henkilöllisyyden tunnistamisen ennen tentin aloittamista sekä tietokoneen web-kameralla tehtävän valvonnan. Lisäksi ohjelmistot tyypillisesti estävät muiden verkkosivujen ja sovellusten käytön tentin aikana. Ohjelmisto havaitsee mahdolliset vilppiepäilyt. Opettaja/valvoja saa näistä raportin ja/tai tallenteen.

Lisätietoja:

Jani Lemmetyinen, Kehityspäällikkö, Digitaaliset oppimisympäristöt, Itä-Suomen yliopisto, jani.lemmetyinen(at)uef.fi

Anna Raappana, IT-asiantuntija, Digitaaliset oppimisympäristöt, Itä-Suomen yliopisto, anna.raappana(at)uef.fi