Ajankohtaista

06.05.2022

Blogi: Mistä motivaatiota?

Iänikuinen kysymys. Mistä motivaatiota opiskeluun? Tähän jos olisi helppo vastaus, se kyllä tiedettäisiin. Opiskelijoina usein vitsailemme kysymyksellä “mistä saisi ostettua motivaatiota?”. Valitettavasti rahalla sitä ei saa, joten pitää etsiä muualta.

Psykologiassa puhutaan sisäisestä ja ulkoisesta motivaatiosta. Sisäinen motivaatio tulee itsestä, kuten opinnoissa aito halu oppia. Ulkoinen motivaatio tulee luonnollisesti itsen ulkopuolelta, esimerkiksi opettajien, läheisten ja yhteiskunnan luomat paineet. Ulkoiseen motivaatioon voi liittyä palkintoja ja rangaistuksia. Sisäistä motivaatiota pidetään yleisesti tehokkaampana ja kestävämpänä. En kiistä tätä, mutta omasta mielestäni sillä ei ole opintojen suorittamisen kannalta varsinaista merkitystä. En tarkoita tällä nyt sitä, mikä mahdollisesti tekee opiskelusta helpompaa, vaan sitä, ettei ole “väärää” motivaatiota. Tärkeintä on saada opinnot tehtyä.

Vaikka oma ala kuinka kiinnostaisi, ei motivaation löytäminen kurssien suorittamista varten ole itsestäänselvyys. Se ei tarkoita, etteikö oma ala kiinnostaisi ja etteikö olisi hyvä siinä. Jos joku opiskelija ei ole kokenut motivaatio-ongelmia, ilmoittautukoot minulle henkilökohtaisesti. Olisi kysymyksiä.

Eräs keino motivaation herättelyyn on itsensä huijaaminen. Palastele kurssitehtävät ja opinnäytetyöt pieniksi, konkreettisiksi ja realistisiksi tavoitteiksi. Niihin on paljon helpompi tarttua, kuin samaan työhön isona kokonaisuutena. Hyvin suunniteltu on puoliksi tehty. Itseään voi palkita pienistäkin suorituksista.

Oppijoita on erilaisia. Etsi itsellesi parhaat tavat opiskella. Toisille sopii tarkka kalenterointi, toiset puolestaan ahdistuvat siitä. Kokeile erilaisia tapoja valmistautua tentteihin ja suorittaa tehtäviä. Kun löytää itselle parhaat tavat työskennellä, kynnys aloittaa madaltuu. Oman kokemukseni mukaan yksi tehokkaimpia keinoja opiskella on yhdessä opiskelu. Se asettaa sosiaalisia paineita opiskella, kun näkee muidenkin opiskelevan. Tällöin ei itse “kehtaa” vitkutella. Yhdessä voi opiskella livenä tai etänä, kurssikavereiden kanssa tai poikkitieteellisesti. Yammerissa vinkataan paljon opiskeluryhmistä, joita kannattaa hyödyntää. Motivaatio-ongelmien kanssa ei tarvitse jäädä yksin.

Ronja Mäkinen