Ajankohtaista

10.12.2021

Blogi: Paras on hyvän pahin vihollinen

Tentti tulossa ja viimeisen illan paniikkiluku. Osaankohan mä nyt riittävästi? Oisko pitänyt alottaa lukemaan tähän jo kurssin alussa eikä viikkoa ennen tenttiä? Hirveesti matskuja. Ahistaa jos en pääsekään läpi.  Mitä kaikki sit aattelee? Pitäsköhän siirtää tenttiä? Vai tekiskö pois alta? Onkohan mun tulevaisuus pilalla jos en nyt opiskele lisää? Miks mä oon tämmönen, miksen voi olla ahkerampi? Ei, ei tästä tuu mitään, nyt stressaa ja en varmasti osaa huomenna mitään. 

Kuulostaako edellä olevan kaltainen ajatusketju tutulta? Olet saattanut kuulla sen omassa päässäsi tai jonkun läheisen suusta. Mitä sanoisit opiskelukaverillesi, jos hän kertoisi sinulle tällaisia tuntemuksia? Uskaltaisin veikata jotain tämän suuntaista: tsemppaisit, vakuuttaisit että hän on todellakin tehnyt tarpeeksi, muistuttaisit että yksi mönkään mennyt tentti ei kaada maailmaa ja sanoisit, että parhaansa tekeminen riittää. Jos sanomme näin läheisellemme, miksi emme sano sitä itsellemme? Minkä takia emme noudata omia neuvojamme? Miksi itsemyötätunto ja armollisuus itseään kohtaan on niin hankalaa?  

Itsemyötätunto on harjoiteltavissa oleva mielenterveystaito, joka tarkoittaa sanansa mukaisesti myötätuntoista suhtautumista itseä kohtaan. Se on itsensä hyväksymistä täydellisen epätäydellisenä. Se ei kuitenkaan ole asioiden ja tunteiden lakaisua maton alle tai kaiken sallimista ja oikeuttamista. Itsemyötätuntoinen ihminen kohtelee itseään kuin parasta ystäväänsä. Itsemyötätunto on perfektionismin tai vaativuuden vastalääke, joka tukee hyvinvointia ja auttaa eteenpäin – niin elämässä kuin opinnoissa. 

Ihmisarvo ei määräydy suorittamisen perusteella. Muistetaan siis, että vaikka välillä omiin tavoitteisiin ei yllettäisi, joskus huonokin voi olla riittävän hyvä. Lisäksi joskus paikallaan pysyminen voi olla edistysaskel itsessään, sillä tällöin asiat eivät ainakaan ole muuttuneet huonompaan suuntaan. Aina ei tarvitse olla menemässä eteenpäin, välillä on ihan ok vain pysähtyä hetkeksi ja ihmetellä elämää. 

Jos tunnistat olevasi vaativa persoona tai perfektionismiin taipuvainen, toivoisin, että pysähtyisit hetkeksi pohtimaan Descartesin lausahdusta ”Paras on hyvän pahin vihollinen” ja aloittaisit matkasi kohti olemista oman itsesi paras ystävä. 

Kirjoittaja on Student2Student -palvelun vertaisohjaaja

***************

Student2Student -vertaispalvelu tarjoaa maksutonta ja luottamuksellista keskusteluapua UEF:n opiskelijoille puhelinnumerossa 029 445 8580 sekä anonyymissä Kamun chatissa. Palvelu päivystää tiistaista torstaihin klo 14–17. Voit jättää yhteydenottopyynnön myös muina aikoina, jolloin tehtävään koulutetut vertaisohjaajat ottavat sinuun yhteyttä päivystysaikoina.