Ajankohtaista

16.09.2022

Edunvalvonta apunasi: miten opintotuen tulorajoja seurataan?

Edunvalvonta apunasi on julkaisusarja, jossa ISYYn edunvalvonta-asiantuntijat tuovat korkeakouluopiskelijoiden edunvalvontaan liittyviä aiheita lähemmäs opiskelijaa. Julkaisujen tavoitteena on auttaa opiskelijoita ymmärtämään omia oikeuksiaan ja velvollisuuksiaan paremmin ja muistuttamaan ISYYn edunvalvontapalveluista.

Uusi opiskelusyksy on taas alkanut ja on hyvä muistaa, miten opintotuen tulorajat toimivat. Vaikka et itse asiaa muistaisikaan, niin KELA kyllä muistaa. Korkeakouluopiskelija on oikeutettu tietyin edellytyksin opintorahaan jokaiselta opiskelukuukaudelta. Yksi edellytyksistä on, ettet itse saa verotettavaa tuloa liikaa sinä kalenterivuonna, jolloin opintorahaa saat. Opintotuen tuloraja lasketaan siis koko kalenterivuodelta ei juuri siltä kuukaudelta, jolloin olet esimerkiksi töissä.

Kalenterivuoden tuloraja lasketaan vuonna 2022 niin, että kuukausilta, jolloin nostat opintotukea, vapaan tulon raja on 870 euroa ja kuukaudelta, jolloin et nosta opintotukea, tuloraja on 2600 euroa. Tästä seuraa, että jos esimerkiksi nostat opintotukea yhdeksältä kuukaudelta, tulorajasi vuonna 2002 on 15 630 euroa. Yleensä tuloja ei siis kerry ”liikaa”, ellet tee töitä lukuvuoden aikana opintojen ohessa. Yleistä asumistukea, jota saatat saada opintotuen lisäksi ei lasketa näihin vuositulorajoihin.

Jos huomaat syksyn aikana, että tulosi ylittävät sallitun tulon rajan, tulee ylimääräiset tukikuukaudet maksaa KELAlle takaisin. Voit tällöin nostaa palautetut opintorahat uudestaan myöhemmin sellaisena vuonna, jolloin tarvitset niitä enemmän. Mikäli KELA myöhemmin perii tukikuukaudet itse takaisin, joudut lisäksi maksamaan 7,5 % koron takaisinperitystä rahasta ja lisäksi tukikuukausi katsotaan käytetyksi.

Korkeakouluopintoja aloittavan opiskelijan ja valmistuneen opiskelijan kohdalla tilanne on vähän monimutkaisempi. Kertyneitä tuloja ei lasketa opiskeluajan ulkopuolelta, eli ennen opintojen alkua tai valmistumisen jälkeen. KELA ei kuitenkaan saa tietoa siitä, milloin olet tulosi saanut ja sinun on itse osoitettava palkkatodistuksella tai vastaavalla tositteella, etteivät tulorajasi ole opintokuukausina ylittyneet. Jos vuoden 2022 tulorajasi ylittyvät ennen opintojen alkua tai valmistumisen jälkeen, KELA lähettää sinulle selvityspyynnön tuloistasi vuoden 2023 keväällä. Tällöin kaikki palkkatodistukset ja vastaavat todistukset, josta selviää, koska olet tulosi saanut, on hyvä olla tallessa, koska KELA olettaa, että kaikki tulosi ovat kertyneet opintojen aikana, ellet pysty toisin osoittamaan.

Tulorajoja laskettaessa uutena opiskelijana opintosi katsotaan alkaneen 1.9. ellet ole nostanut korkeakouluopiskelijalle tarkoitettua opintotukea tätä ennen. Mikäli olet esimerkiksi opiskellut toisessa korkeakoulussa, etkä valmistunut sieltä, tehnyt töitä kesällä ja aloitat opintosi Itä-Suomen yliopistossa tänä syksynä, opintosi katsotaan jatkuvan ja kesäkuukaudet lasketaan mukaan tulorajoja laskiessa.

Mikäli tulorajat ja niiden laskeminen jäi huolestuttamaan lisätietoja voit katsoa esimerkiksi KELAn nettisivuilta tai kysellä neuvoja ylioppilaskunnasta. 

Kela.fi, avautuu uuteen välilehteen: Opintotuki > Omat tulot
Kela.fi, avautuu uuteen välilehteen: Omat tulot > Aloittanut tai valmistunut opiskelija

Iloista syksyn alkua kaikille uusille ja jatkaville opiskelijoille!

Pekka Koivaara, ISYYn edunvalvonta-asiantuntija, Joensuun kampus