Ajankohtaista

06.10.2023

Hyvinvointiviikko 2023: Tietoa istumisen haitoista ja vinkkejä sen vähentämiseen

Hyvinvointiviikon 2.-7.10.2023 aikana jaoimme ISYYn Instagramissa neliosaisen julkaisusarjan muodossa tietoa liiallisen istumisen terveysvaikutuksista sekä keinoista vähentää paikallaanolon määrää. Tähän uutiseen on koottu kaikki julkaisusarjan tekstit.

Miksi tästä puhutaan?

Etäopiskelu ja -työ ovat vähentäneet merkittävästi päivän aikana tapahtuvaa liikuntaa, kun siirtymisiä paikasta toiseen ei tapahdu samalla tavalla. Vaikka liikkuisi aktiivisesti vapaa-ajalla istumatyön vastapainoksi, se ei täysin kumoa päivällä tapahtuneen passiivisen istumisen haittoja. Runsas istuminen aiheuttaa kaiken ikäisille niska-hartiaseudun ja selän ongelmia. Vähäinen liike vaikuttaa negatiivisesti keskittymiseen ja täten myös oppimiseen. Sen on tutkittu olevan yhteydessä myös sydän- ja verisuonisairauksiin sekä tyypin 2 diabetekseen.

Pitkäkestoisen istumisen ja vähäisen aktiivisuuden vaikutuksia ei välttämättä tajua nyt, vaan vasta paljon vanhempana. Sen vuoksi on tärkeää kiinnittää huomiota oman paikallaolon määrään sekä pyrkiä pienin teoin tauottamaan ja vähentämään istumista. Mikä tahansa tauko istumisesta on parempi kuin ei mitään. Jokainen kerta, kun nouset ylös ja teet taukoliikuntaa, se on kuin laittaisi rahaa pankkiin. 

Milloin pitää taukoja istumisesta?

Kun on hyvä flow opiskellessa tai töitä tehdessä, saatamme uppoutua huomaamatta ruudun eteen moneksi tunniksi. Joskus myös kiire vie mukanaan, emmekä koe ehtivämme pitää taukoja. Saatamme esimerkiksi viettää kahvi- tai lounastauon tietokoneen äärellä. Kuitenkin pitkäaikainen paikallaanolo vähentää tehokkuuttamme oppia/työskennellä, kun keskittyminen vaikeutuu. Aivomme tarvitsevat happea toimiakseen kunnolla ja parhaiten aivot saavat sitä liikkumisesta. Myös kaikenlainen päivän aikana tapahtuva liike ja liikkuminen lyhentää nukahtamisaikaa ja parantaa unenlaatua eli jaksat paremmin keskittyä!

Hyvä nyrkkisääntö on, että pidä taukoja istumisesta niin usein kuin vain mahdollista. Jokainen tauko istumisesta on kuin laittaisi rahaa pankkiin. Työterveyslaitoksen teettämän tutkimuksen mukaan parhaisiin tuloksiin päästään 28+2 -menetelmällä, jossa 28 minuuttia työskennellään, jonka jälkeen pidetään 2 minuutin kävelyhetki. Myös jo pelkkä penkistä ylös nouseminen, pieni venyttely, asennon vaihtaminen tai vesilasin hakeminen jo edesauttaa. Puhelut ja somettaminen kannattaa mahdollisuuksien mukaan tehdä seisaalteen tai samalla kävellen.

Tiesitkö, että UEFilaisena voit ladata tieto-koneellesi ilmaiseksi BreakPro-sovelluksen, joka ilmoittaa sinulle, kun on aika nousta ylös? Uusien tapojen oppiminen vaatii toistoja sekä pitkäjänteisyyttä. BreakPron avulla sinun ei tarvitse aina itse muistaa, milloin sinun olisi hyvä pitää tauko. Ohjeet sovelluksen lataamiseen löydät Kamusta. Myös ajanhallintamenetelmä “Pomodoro” auttaa taukojen pitämisessä. Tekniikassa työskennellään tehokkaasti ensin 25 minuuttia, jonka jälkeen pidetään 5 minuutin tauko. Taukojen lisäksi saat aikaiseksi edistettyä tehtäviäsi! Netistä löytyy paljon ilmaisia Pomodoro-ajastimia. 

Missä voi pitää liikunnallisia taukoja?

Vastaus on hyvin simppeli ja itsestään selvä: käytännössä ihan missä vain missä milloinkin satut olemaan. Taukoliikuntaa tapahtuu huomaamattomasti erityisesti silloin, kun liikut kampuksella luennolta toiselle. Etenkin pitkäkestoisilla luennoilla olisi hyvä vaihdella asentoa ja jaloitella noin kerran tunnissa. Etäopiskellessa ja -töissä taukoliikuntaa voi tehdä omalla työpisteellä tai lähtemällä 
esim. 5 minuutin happihyppelylle pihalle. Paljoa ei tarvitse tehdä, vaan jokainen ylös nousu ja jaloittelu on parempi kuin ei yhtään mitään.

Kampuksen normaaliin kalustoon kuuluvat SYKETTÄ-palveluiden ylläpitämät taukoliikuntapisteet, joista löytyy keppejä, kuminauhoja sekä taukoliikuntaohjeet. Nämä pisteet sijaitsevat Joensuussa Agoran ja Futuran 1. kerroksen auloissa,  ja Kuopiossa CA101-salin ovea vastapäätä ja SN201-salin oven vieressä. Lisäksi Joensuussa Educalta ja Kuopiossa Snellmanialta löytyy myös pingispöydät. 

Hyvinvointiviikon aikana kampuksien infotauluilla pyörii myös taukoliikuntavideo. Ota vinkit talteen tai tee verryttelyä ohjaajan perässä!

Entä, jos en pysty tauottamaan istumista?

Joissakin tilanteissa ja paikoissa, kuten leffateatterissa, istuminen on täysin perusteltua. Emme voi täysin välttää istumista, eikä tarvitsekaan, sillä kokonaisuus ratkaisee. Siksi onkin tärkeää miettiä, mitä tekee ennen pitkäkestoista paikallaanoloa ja sen jälkeen. 

Jos olet menossa esimerkiksi sinne leffaan, liiku kävellen tai pyörällä. Jos tulet pitkän matkan päästä, hyppää bussista pois pysäkkiä aiemmin tai jätä auto parkkiin hieman kauemmaksi. Tämä vaatii myös ajanhallinnan taitoja. Jos arki tuntuu liian kiireiseltä, ja se vaikuttaa heikentävästi omaan hyvinvointiin, on hyvä miettiä omaa priorisointilistaa. Luovu “pitäisi”-ajattelusta ja ajattele mieluummin, mitä hyötyjä valinnoistasi on itsellesi lyhyellä ja pitkällä aikavälillä. Valinnoista ei välttämättä saa heti tuloksia, vaan hyödyt näkyvät olossa ja jaksamisessa myöhemmin. Tiedosta, että sinä teet valintasi ja niitä tulee tehdä joka päivä aina uudestaan ja uudestaan. Kun tarpeeksi monta kertaa toistat samat valinnat, niistä tulee rutiineja ja osa elämäntapojasi. Muista myös olla itseäsi kohtaan myötätuntoinen. Älä “ota itseäsi niskasta kiinni”, vaan saata itseäsi kädestä kiinni pitäen.

Jos haluaisit lisätä liikuntaa arkeesi, mutta koet sen haastavaksi tai sinulla on esimerkiksi huonoja kokemuksia liikunnasta, voit aina kääntyä liikuntaneuvonnan puoleen. SYKETTÄ-palvelut tarjoavat maksutonta yksilöllistä liikuntaneuvontaa molemmilla kampuksilla. Liikuntaneuvonta on tavoitteellinen, vaiheittain etenevä prosessi, joka sisältää tapaamisia liikuntaneuvojan ja asiakkaan kesken. 
Liikuntaneuvonnan tarkoituksena on motivoida asiakas edistämään omaa terveyttään ja hyvinvointiaan liikunnan avulla. Lue lisää palvelusta SYKKEEn nettisivuilta.

Lue lisää:

Koulutus.fi, avautuu uuteen välilehteen: Pomodoro on kokeilun arvoinen ajanhallintamenetelmä
Isyy.fi, avautuu uuteen välilehteen: Hyvinvointiviikko 2023
Sykettä.fi/joensuu, avautuu uuteen välilehteen: Liikuntaneuvonta
Sykettä.fi/kuopio, avautuu uuteen välilehteen: Taukoliikunta
Ttl.fi, avautuu uuteen välilehteen: Toimistokävely – paras tapa ehkäistä istumatyön haittoja
Ukkinstituutti.fi, avautuu uuteen välilehteen: Suositukset istumisen vähentämiseen
Ukkinstituutti.fi, avautuu uuteen välilehteen: Vinkkejä paikallaanolon tauottamiseen ja vähentämiseen
Yle.fi, avautuu uuteen välilehteen: Tutkijat vertasivat, mikä on tehokkain tapa minimoida istumisen haitat työpäivän aikana – lyhyet kävelytauot voittivat muut keinot