Ajankohtaista

18.04.2019

Käytä ääntäsi europarlamenttivaaleissa!

Tämä kevät on hyvää vaikuttamisen aikaa. Olemme päässeet äänestämään jo eduskuntavaaleissa ja seuraavaksi pääsemme äänestämään siitä, millaista politiikkaa europarlamentissa tehdään seuraavan viiden vuoden ajan!

Mitkä europarlamenttivaalit?

Euroopan parlamentti on yksi Euroopan unionin lainsäädäntöelimistä. EU-kansalaiset valitsevat parlamentin jäsenet suorilla vaaleilla, jotka järjestetään kaikissa jäsenvaltioissa joka viides vuosi. Edelliset vaalit järjestettiin vuonna 2014. 

Europarlamenttivaalien ennakkoäänestys järjestetään Suomessa 15.–21.5. ja ulkomailla 15.–18.5. Varsinainen vaalipäivä on Suomessa sunnuntaina 26.5.2019.

Yleisessä ennakkoäänestyspaikassa voi äänestää kuka tahansa äänioikeutettu riippumatta kotikunnasta. Myös ulkomailla Suomen edustustoissa voi äänestää kuka tahansa äänioikeutettu. Varsinaisena vaalipäivänä äänestys tulee toimittaa sinulle määrätyssä paikassa.

ISYYn vaalitapahtumat Joensuussa ja Kuopiossa

Mitkä europarlamenttivaalit ovat? Mistä Euroopan parlamentissa päätetään? Miten päätökset vaikuttavat sinuun? Oletko epävarma vastauksista? Ei hätää, ISYY on mukana järjestämässä molemmilla kampuksillaan vaalitapahtumia, joissa voit saada lisää tietoa Europpan parlamentista ja vaaleista! 

Joensuun kampuksella järjestetään perjantaina 26.4. Eurooppanuorten ja ISYYn vaalitori ja vaalipaneeli. Vaalitori järjestetään klo 10–14 Carelian aulassa. Vaalitorin yhteydessä pidetään paneeli klo 11.30–12.30. 

Kuopion kampuksella ISYY järjestää vaalitorin torstaina 9.5. klo 10–13 Snellmanian aulassa. Samana päivänä ISYY ja SAVOTTA järjestävät eurovaalipaneelin cafeSAVOTTAssa (Microkatu 1 E, 3 krs.) Savonia ammattikorkeakoulun tiloissa klo 16–18. 

Molemmilla kampuksilla ISYYn hallitus järjestää eduskuntavaali-infojen tapaan eurovaali-infot 14.5. klo 10–14 Joensuussa Carelialla ja Kuopiossa Snellmanialla. Tarjolla on kahvia ja teetä. Lisäksi ISYY järjestää ennakkoäänestystempaukset 15.5. kello 14.

Joensuussa tempaus starttaa Carelian edestä, mistä suunnataan kohti pääkirjastoa. Tule paikalle hieman ennen 14 niin saat matkalle tai sitä ennen kahvia tai teeta! Kuopiossa tempaus järjestetään ISYYn toimistolla Lukemalla klo 14 alkaen. Tule äänestämään ja nauttimaan vaalikahvista! 

Tapahtumat ovat kaikille avoimia.

Lue lisää:

Vaalit.fi: Europarlamenttivaalit

Lisätietoja:

Ella Partanen, hallituksen varapuheenjohtaja, Itä-Suomen yliopiston ylioppilaskunta, p. 044 5768 407, ella.partanen(at)isyy.fi

Aino Peltonen, hallituksen jäsen, Itä-Suomen yliopiston ylioppilaskunta, p. 044 5768 408, aino.peltonen(at)isyy.fi