Ajankohtaista

07.04.2022

Opiskelijat osoittavat 13.4. mieltään YTHS:n mielenterveyspalveluiden lisäresurssien puolesta myös Joensuussa ja Kuopiossa

Itä-Suomen yliopiston ylioppilaskunta (ISYY)

Tiedote 7.4.2022

Vapaa julkaistavaksi: Heti

Itä-Suomen yliopiston ylioppilaskunta (ISYY) järjestää Opiskelijoiden mielenterveyspäivänä 13.4.2022 Joensuun ja Kuopion toreilla klo 15–16 jonomielenilmauksen YTHS:n mielenterveyspalveluiden lisäresurssien puolesta. Mielenilmaus on osa Jyväskylän yliopiston ylioppilaskunnan (JYY) Jyväskylässä samana päivänä järjestämää mielenilmausta.

Opiskelijoiden mielenterveyskriisi vaatii reagointia. Siksi Itä-Suomen yliopiston ylioppilaskunta (ISYY) osallistuu Opiskelijoiden mielenterveyspäivänä 13.4. Jyväskylän yliopiston ylioppilaskunnan (JYY) jonomielenilmaukseen, jonka aiheena on Ylioppilaiden terveydenhoitosäätiön (YTHS) mielenterveyspalveluiden resurssivaje. ISYY järjestää jonomielenilmaukset Joensuun ja Kuopion toreilla 13.4.2022 klo 15–16. Jonojen avulla halutaan tuoda esiin, kuinka pitkät jonotusajat YTHS:n palveluihin on. 

– Haluamme korostaa, että mielenilmaukset eivät kohdistu YTHS:n henkilöstöön tai palveluihin, vaan tahdomme, että valtio budjetoi YTHS:n mielenterveyspalveluihin lisää rahaa, kertoo ISYYn hallituksen sosiaalipoliittinen vastaava Matti Karhunen.

Opiskelijoiden mielenterveysongelmat ovat kasvussa. Neljän vuoden välein toteutettavan Korkeakouluopiskelijoiden terveys- ja hyvinvointitutkimuksen (KOTT 2021) mukaan ahdistuksen ja masennuksen oireista kärsii joka kolmas korkeakouluopiskelija, mikä vastaa yli 100 000:tta opiskelijaa. Ahdistus- ja masennusoireet ovat korkeakouluopiskelijoiden keskuudessa tutkitusti yleisempiä kuin muulla aikuisväestöllä. Tämä on näkynyt nousevana mielenterveyspalveluiden tarpeen kasvuna. 

Aloituspaikkoja on lisätty sekä AMK-opiskelijat on sisällytetty YTHS:n palvelujen piiriin. Tilanteesta huolimatta opiskelijaterveydenhuollon resursseja ei ole lisätty riittävästi, eivätkä ne ole pysyneet kasvavien opiskelijamäärien perässä. Tämä on johtanut tilanteeseen, jossa opiskelijat eivät saa hoitoa riittävän nopeasti ja hoitojonot ovat paisuneet liian pitkiksi.

– Meneillään oleva mielenterveyskriisi on meidän jokaisen asia. Liian vähäiset resurssit johtavat pitkiin hoitojonoihin ja mielenterveyden haasteiden vaikeutumiseen. Suurin osa ongelmista olisi ehkäistävissä riittävän nopealla reagoinnilla, mutta tällä hetkellä se ei toteudu, Karhunen toteaa.

Median edustajat ovat tervetulleita seuraamaan mielenilmauksia paikan päälle Joensuussa ja Kuopiossa.   

Lisätietoja:

Kuopio:

Matti Karhunen, hallituksen sosiaalipoliittinen-, ympäristö- ja kehitysyhteistyö- sekä SILLAT-vastaava, Itä-Suomen yliopiston ylioppilaskunta, matti.karhunen(at)isyy.fi, puh. 040 530 1070

Joensuu:

Ville-Pekka Timonen, hallituksen sosiaalipoliittinen vastaava, Itä-Suomen yliopiston ylioppilaskunta, ville-pekka.timonen(at)isyy.fi, puh. 050 436 6257