Ajankohtaista

31.03.2022

Opiskelijoiden mielenterveysviikolla halutaan osoittaa, että opiskelijoiden mielellä on väliä

SILLAT-hankkeessa järjestettävä Opiskelijoiden mielenterveysviikko 5.–13.4. edistää Itä-Suomen yliopiston opiskelijoiden mielenterveyttä ja hyvinvointia yhteisöllisten tapahtumien ja tietoisuuden lisäämisen kautta. Viikko on osa valtakunnallisen Opiskelijoiden mielenterveyspäivän kampanjaa.  

Itä-Suomen yliopiston ja ylioppilaskunnan (ISYY) yhteisessä SILLAT-hankkeessa järjestetään Opiskelijoiden mielenterveyspäivän 13.4.2022 kunniaksi molemmilla kampuksilla hyvinvointia ja yhteisöllisyyttä tukevia aktiviteetteja huhtikuun ensimmäisillä viikoilla 5.–13.4. Ohjelmassa on esimerkiksi päiväretki Ukko-Kolille, ohjattu seinäkiipeilyn lajikokeilu, opastettu museokierros sekä muita matalan kynnyksen tapahtumia. Viikko huipentuu opiskelijoiden yksinäisyyttä ehkäisevään Tuutko mukaan? -päivään Kuopiossa 13.4., joka järjestetään yhteistyössä Punaisen Ristin ja Kuopion kriisikeskuksen kanssa. Lisäksi ISYY julkaisee kaksi opiskelijoiden mielenterveyden kysymyksiä käsittelevää jaksoa Straight Outta Itä-Suomi -podcastissaan.

– Viikko on meidän tapamme näyttää, että opiskelijoiden mielellä on väliä ja me välitämme siitä, että opiskelijat voivat hyvin. Osallistuminen viikon tapahtumiin on ilmaista ja ne ovat avoimia kaikille UEFin opiskelijoille, kertoo SILLAT-hankekoordinaattori Riina Pääkkönen. 

SILLAT-hankkeessa järjestettävä viikko on osa Nyyti ry:n koordinoiman Opiskelijahyvinvointiverkoston valtakunnallista Opiskelijoiden mielenterveyspäivän kampanjaa. Kampanjan tarkoituksena on herättää keskustelua opiskelijoiden mielen hyvinvointiin liittyen 7.–14.4. Tänä vuonna päivän ja kampanjan teemana on myötätunto. 

Opiskelijoiden mielenterveyden ongelmat ovat lisääntyneet merkittävästi viimeisten parin vuoden aikana, kuten Korkeakouluopiskelijoiden terveystutkimuksen (KOTT 2021) uusimmista tuloksista käy ilmi. Opiskelijat ovat myös toivoneet, että SILLAT-hankkeessa lisättäisiin hyvinvointi- ja mielenterveystietoutta. Siksi valtakunnalliseen kampanjaan osallistuminen nähtiin tärkeänä. 

– Tavoitteena on, että Opiskelijoiden mielenterveysviikosta tulee perinne. Näin se toimisi myös jatkumona ylioppilaskunnan joka syksy järjestettävälle Hyvinvointiviikolle, Pääkkönen kertoo. 

Opetus- ja kulttuuriministeriön rahoittama SILLAT-hanke vuosille 2021–2023 sisältää toimenpiteitä, joilla edistetään opiskelijoiden hyvinvointia, vahvistetaan opiskelijoiden kiinnittymistä yliopistoyhteisöön sekä ehkäistään yksinäisyyttä ja syrjäytymistä.

Lue lisää:

Isyy.fi, avautuu uuteen ikkunaan: SILLAT-hanke järjestää huhtikuussa monipuolista ohjelmaa Opiskelijoiden mielenterveyspäivän kampanjan kunniaksi!

Nyyti.fi, avautuu uuteen ikkunaan: Opiskelijoiden mielenterveyspäivä

Lisätietoja:

Riina Pääkkönen, SILLAT-hankekoordinaattori, Itä-Suomen yliopiston ylioppilaskunta, riina.paakkonen(at)isyy.fi, p. 044 491 6529