Ajankohtaista

20.03.2020

Päivittyvä koronainfo: UEF:n opiskelijoita koskevat toimenpiteet ja ohjeistukset

Sivua päivitetty viimeksi 23.3.2020 klo 10.00.

Päivitämme ajankohtaiset tiedot toimistoaikaan sitä mukaa, kun niitä saamme.

Pääpointit tiivistetysti

  • Mikäli olet sairas tai oireilet, jää kotiin.
  • Yliopiston tilat on suljettu ja opetus on siirretty verkkoon. Kysy lisätietoja kurssin opettajalta. 
  • Kaikki opintoihin ja töihin liittyvät matkat ulkomaille ovat kiellettyjä. Vapaa-ajan matkustamista suositellaan välttämään.
  • Ulkomailta palaavien opiskelijoiden on jäätävä etäopiskeluun 14 vuorokauden ajaksi. Vaihto-opiskelijoita suositellaan palaamaan Suomeen.
  • Yli 10 hengen kokoontumisia ei järjestetä. Hyödynnä etämahdollisuuksia. 

Taustaa

Kiinassa käynnistyi alkuvuonna uuden koronaviruksen aiheuttama COVID-19 -tartuntatautiepidemia, joka on maaliskuussa levinnyt maailmanlaajuiseksi pandemiaksi. Virus aiheuttaa influenssaa muistuttavia hengitystieoireita. Osa tartunnan saaneista voi myös saada keuhkokuumeen. Suurin osa sairastuneista saa kuitenkin vain lieviä oireita.

ISYY noudattaa ja seuraa koronaviruksen leviämisen ehkäisemiseksi Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen (THL), valtioneuvoston sekä Itä-Suomen yliopiston suosituksia.

Lue Koronaviruksen taustaa THL:n sivuilta:
Thl.fi: Koronavirus COVID-19

Mitä teet, jos epäilet itselläsi koronavirustartuntaa? 

Jos oireesi ovat lievät etkä kuulu riskiryhmään, lepää ja sairasta rauhassa kotona, kunnes oireesi ovat loppuneet. Lieviä oireita ovat nuha, yskä, kurkkukipu, lihassärky tai kuume. 

Mikäli sinulla on akuutin hengitystieinfektion oireita, kuten kuume (yli 38 astetta), yskä ja/tai hengitysvaikeuksia ja olet viime viikkoina oleskellut ulkomailla tai olet ollut lähikontaktissa laboratoriovarmistetun COVID-19 koronaviruksen tartunnan saaneen kanssa, ota puhelimitse yhteyttä omaan terveyskeskukseen tai terveyskeskuspäivystykseen. Saat terveydenhuollon ammattilaiselta ohjeet, miten toimia.

Kuopio.fi: Kiireellinen hoito ja päivystys
Siunsote.fi: Päivystys 

YTHS:ssa asioiminen koronaviruksen aikana

Jos epäilet koronavirustartuntaa, ota tarvittaessa puhelimitse yhteyttä omaan terveyskeskukseen tai terveyskeskuspäivystykseen.

YTHS:n vastaanottotoiminta jatkuu tällä hetkellä normaalisti ajanvarausten mukaisesti. Koronavirusepidemiasta johtuen kaikki ryhmämuotoiset hoidot on etäryhmiä lukuun ottamatta tältä keväältä peruttu. Jos olet täysin oireeton, voit tulla vastaanotolle sovittuna aikana. Jos sinulla on hengitystieinfektion lieviäkin oireita, peruuta vastaanottoaikasi YTHS:llä. 

YTHS:ään voit tarvittaessa olla yhteydessä soittamalla palvelupisteeseen. 16.3. alkaen hoidontarpeen arvioinnin ja ajanvarauksen resurssit ohjataan puhelintyöhön eikä SelfChat ole toistaiseksi käytössä.

Lue lisää: 
YTHS.fi: Ohjeet asiointiin koronavirusepidemian aikana

Kampukset

Yliopiston tilat suljetaan tiistai-iltana 17.3.2020 klo 16. Tämä koskee myös yliopiston kirjastoa sekä kampusravintoloita.

Etäopetus ja korvaavat suoritustavat

Yliopiston opetus on siirretty verkkoon. 

Yliopiston akateeminen rehtori on 12.3.2020 päättänyt, että tiedekuntien, Aducaten, kielikeskuksen ja kirjaston tulee järjestää korvaavia suoritustapoja tai etäosallistumismahdollisuus niille opiskelijoille, jotka eivät koronaviruksen vuoksi pysty osallistumaan läsnäoloa edellyttävään opetukseen. 

Tilanteen jouhittamiseksi yliopiston hallitus on päättänyt, että vastuuopettajat voivat päättää muutoksista opetuksen toteutus- ja arviointitavoissa omien opintojaksojensa osalta. Myös tenttien suoritustapoja tulee mahdollisuuksien mukaan muuttaa sellaisiksi, etteivät ne vaadi läsnäoloa kampuksella. 

Kurssien uudet suoritustavat ja päivittyneet käytännöt ilmoitetaan jokaisen kurssin osallistujille sähköpostitse, kurssin weboodissa ja/tai moodle-alustalla. Tilanteen nopean muuttumisen vuoksi weboodiin tiedot voivat päivittyä viiveellä. Oppiaineen sisäisten muutosten kokonaiskuvaa voi seurata parhaiten laitoksen/tiedekunnan/oppiaineen omalla yammer-sivulla. Kurssien yksityiskohtaisissa suoritustavoissa ja lisäkysymyksissä otathan yhteyttä vastuuopettajaan. 

Yliopiston viralliset tiedotusvälineet korona tilanteessa ovat oppiainekohtaisesti Yammer sekä yleisesti Kamu.uef.fi. Seuraamalla näitä tiedotusvälineitä pysyt parhaiten kärryillä vallitsevassa tilanteessa. Seuraa sähköpostiasi ja muista myös vastata mikäli sinuun otetaan yhteyttä. Näin myös opetushenkilöstö tietää että olet saanut tiedot.

Seuraa yliopiston ajankohtaisia koronaan liittyviä tiedotteita täällä:
Uef.fi: Itä-Suomen yliopiston koronavirusohjeita ja -linjauksia 
Kamu.uef.fi: Opiskelu koronasulun aikana

Valmistutko kandiksi tai maisteriksi keväällä 2020?

Ota yhteys oman oppiaineesi ohjaajaan tai vastuuopettajaan. Opintojen etenemisen takaamisen lisäksi yliopisto pyrkii niiden tutkintojen loppuun saattamiseen, mitkä oli tarkoitettukin keväällä suoritettavaksi. Oppiainekohtaiset kanavat Yammerissa ovat paras paikka kuulla opintojen etenemisestä.

Kielikeskus, kirjasto ja Aducate

Yliopiston tilat suljetaan tiistai-iltana 17.3.2020 klo 16. Tämä koskee myös kirjastoa.

Joensuun kampuskirjasto, Kuopion kampuskirjasto ja KYSin tieteellinen kirjasto ovat kiinni 18.3.2020 alkaen. Kirjastoon ei pääse edes omatoimisesti.

Lue lisää:
Uef.fi: Kirjastotilat ovat kiinni – muut palvelut toimivat

Matkustaminen

Itä-Suomen yliopisto on ilmoittanut, että perjantaista 13.3.2020 lähtien kaikki opintoihin liittyvät matkat ulkomaille ovat kiellettyjä ja myös vapaa-ajan matkustusta suositellaan välttämään. Ulkomailta palaavien henkilöiden on jäätävä kotiin etäopiskeluun 14 vuorokauden ajaksi ennen paluutaan yliopistolle.

Vaihto-opiskelijoille

Jos et ole vielä ehtinyt lähteä vaihtoon tai ulkomaanharjoitteluun, vaihtosi/harjoittelusi on peruttava. Ota yhteyttä international@uef.fi.

Jos olet ulkomailla vaihdossa, harjoittelussa tai suorittamassa muita opintoja, voit palata Suomeen. Ilmoita vaihdon keskeyttämisestä Itä-Suomen yliopiston ja kohdeyliopiston koordinaattoreillesi. Ulkomailta palaavien henkilöiden on jäätävä kotiin etäopiskelemaan 14 vuorokauden ajaksi ennen paluutaan yliopistolle.

Jos olet ulkomailla vaihdossa, harjoittelussa tai suorittamassa muita opintoja etkä halua palata, teet tämän päätöksen omalla vastuullasi ja kannat päätökseesi liittyvät vastuut (esim. matkakulut).

Itä-Suomen yliopisto ei peri vaihtonsa keväällä 2020 koronaviruksen vuoksi keskeyttäviltä ja kotiin palaavilta opiskelijoilta apurahoja takaisin.

Auttavia tahoja

Koronaviruksesta aiheutuva poikkeustilanne voi aiheuttaa opiskelijoissa monenlaista huolta, ahdistusta tai pelkoa. Sinun ei tarvitse jäädä yksin huolta aiheuttavien ajatustesi kanssa. Jos haluat tilanteesta keskustella tai tarvitset apua, voit kääntyä poikkeustilanteen aikana hyvin matalalla kynnyksellä puoleemme.

Yhteystiedot löytyvät Kamusta:
Kamu.uef.fi: Auttavia tahoja 

Kaupunkien palvelupuhelimet: 
Kuopio.fi: Kuopion kaupungin korona-palvelupuhelin
Joensuu.fi: Kysy koronasta! (Usein kysytyt kysymykset) 

Tuutorikoulutus

Tuutorikoulutuksiin tehdään tällä hetkellä verkko-opetuksen suunnitelmaa koronavirustilanteen vuoksi. Käytettävästä etätyöskentelytekniikasta ja työskentelytavoista tiedotetaan myöhemmin.

Lue lisää:
Kamu.uef.fi: Tuutorikoulutukset keväällä 2020 

Kela

Opintotuki

Opintotukisäännökset mahdollistavat koronaviruksen aiheuttaman poikkeustilanteen huomioimisen opintotuen enimmäisajoissa ja opintojen riittävässä edistymisessä. Muista vaikutuksista tiedotetaan myöhemmin.

Jos opiskelu ei ole ollut mahdollista, opintotuen maksamista voidaan jatkaa, vaikka opintosuoritusmäärä ei ole ollut riittävä. Opintotuen enimmäisaikaa voidaan myös pidentää. Muista vaikutuksista, esimerkiksi opintotuen ja koulumatkatuen maksamiseen, opintojen keskeytymistä koskeviin ilmoituksiin ja opintolainahyvityksen saamiseen, Kela tiedottaa erikseen, kun tarvittavista toimenpiteistä on sovittu.  

Lue lisää: 
Kela.fi: Opintotuki ja koronaviruksen aiheuttaman poikkeustilanteen vaikutukset 
Kela.fi: Usein kysyttyä koronatilanteesta

Tartuntatautipäivärahaa myös opiskelijalle tulon menetyksessä

Kela voi maksaa tartuntatautipäivärahaa, kun työntekijä on määrätty olemaan poissa työstään jonkin tartuntataudin, esimerkiksi koronaviruksen, leviämisen estämiseksi. Alle 16-vuotiaan huoltajalla on oikeus tartuntatautipäivärahaan, jos lapsi on määrätty karanteeniin ja huoltaja ei siksi voi tehdä työtä. 

Päivärahaa voidaan maksaa EU-alueella eristetylle tai karanteenin määrätylle henkilölle. Karanteenista tai eristyksestä tarvitaan todistus lääkäriltä, jolla on oikeus määrätä näitä rajoituksia kyseisessä maassa.

Päiväraha korvaa ansionmenetyksen, joten sitä voidaan maksaa vain niiltä päiviltä, jolloin henkilö ei ole voinut työskennellä karanteenin tai eristyksen takia. Päivärahaa ei siis makseta esimerkiksi loman ajalta tai tehtävissä, joissa voidaan tehdä etätyötä. Ansionmenetyksestä tarvitaan työnantajan selvitys.

Lue lisää:
Kela.fi: Tartuntatautipäiväraha korvaa ansionmenetyksen karanteenin aikana

Kampusravintolat

Yliopiston kampusravintolat ovat suljettuina. 

Lue lisää:
Uef.fi: Itä-Suomen yliopisto sulkee tilansa ja siirtyy etäopetukseen ja etätyöhön 

KELA:n tukemaa opiskelijahintaista lounasta saa kuitenkin ostettua seuraavista ravintoloista. (Opiskelijalounaan voi ostaa poikkeuksellisesti myös mukaan):

Joensuu: Tori36, Torikatu 36
Ma–to klo 10.30–17.00
Pe klo 10.30–16.00
La klo 11–14.30

Kuopio: Fazer Food & Co Tietoteknia, Savilahdentie 6
Ma–to klo 10.30–16.00
Pe klo 10.30–15.00
La klo 11–14.30

ISYYn toimistot ja kioski

Ylioppilaskunnan toimistot ja kioski ovat kiinni 13.4.2020 saakka. Tilannetta tarkastellaan viimeistään 13.4.2020. Palvelemme puhelimitse ja sähköpostilla.

Lue lisää: 
Isyy.fi: Henkilökunnan yhteystiedot

ISYYn tapahtumat 

Kevään tapahtumat, lukuunottamatta Hymy- ja valitusviikkoa, perutaan toukokuun loppuun saakka. Tapaamiset ja kokoukset pidetään siihen asti etäyhteydellä. 

Suunnitelemme mahdollisuuksia järjestää etätapahtumia kevään 2020 aikana.

Sykettä-korkeakoululiikunta

Sykettä-toimintaa ei järjestetä toistaiseksi korkeakoulujen linjauksen vuoksi.

Sykettä-palvelut järjestävät livetreenejä sekä jakavat sosiaalisessa mediassa vinkkejä kotitreenailuun.

Joensuu:
Instagram: syketta_jns
YouTube: Sykettä Susirajalla
Facebook: Sykettä Joensuu

Kuopio:
Instagram syketta_kpo
YouTube: Sykettä Kuopio
Facebook: Sykettä Kuopio

Ainejärjestöt

ISYY on ollut yhteydessä ainejärjestöihin ja laatinut ainejärjestöjä koskevan ohjeistuksen. ISYY auttaa ongelmatilanteissa parhaansa mukaan. 

Kerhot

ISYY seuraa yliopiston ohjeistuksia omassa toiminnassaan. Siten ISYYn vuokratilojen käyttö yli kymmenen hengen seurueilta perutaan. Tilavaraukset tehneitä kerhoja tullaan lähestymään henkilökohtaisesti. Lisäksi ISYY peruu, siirtää tai järjestää etäyhteydellä kaikki yli kymmenen hengen kokoontumiset ja tapahtumat. Tämä linjaus velvoittaa myös ISYYn kerhoja. Pyydämme kerhoja siis perumaan tai siirtämään kaikki kerhon tapahtumat maalis-toukokuussa kampuksilla ja niiden ulkopuolella.

Maanantaina 23.3. lähetämme yhtenäiset suositukset piirissämme toimiville kerhoille. Kyseessä ovat vain suositukset, mutta suosittelemme tietenkin niiden noudattamista.

Tässä vaiheessa suosittelemme seuraavaa:

  • myös pienemmällä (alle 10 hlö) kokoonpanolla pidettävät kokoukset pidetään mahdollisuuksien mukaan etänä. Mikäli tämä ei ole mitenkään mahdollista, pohditaan kokouksen tarpeellisuutta ja huolehditaan tarpeellisen tapaamisen yhteydessä käsihygieniasta
  • käsihygieniasta huolehditaan kerhojen kokoontumisissa
  • viestitään kerhojen jäsenistölle yliopiston linjauksista ja ohjeistuksista sekä kehotetaan jäsenistöä huolehtimaan käsihygieniasta, sairastamaan kotona ja pakon edessä yskimään vastuullisesti

ISYYn vuokratilat

Ylioppilaskunnan vuokratilat eli Haltian kerhotilat, Tiukanlinna, Lukema ja Suvas eivät ole käytettävissä 17.3.-13.4.2020. Tilannetta tarkastellaan uudelleen viimeistään 13.4.2020.

ISYYn liikuntavälineet

Voit pitää lainaamasi liikuntavälineet kotonasi toimistojen aukeamiseen asti.

Muistathan myös: 

Pidetään mielessä, että meidän liikkuvaisten väestöryhmien vastuulla on huolehtia tartuntariskin pitämisestä mahdollisimman matalana, jotta riskiryhmiin kuuluvat läheisemme pysyvät turvassa.

Parhaiten suojaudut tartunnalta huolehtimalla hyvästä käsihygieniasta. Lue ohjeet THL:n sivuilta:
Thl.fi: Koronavirus COVID-19 

Jäikö kysyttävää?

ISYY on aktiivisesti yhteydessä Itä-Suomen yliopistoon ja muihin opiskelijaelämään vaikuttaviin tahoihin. Jos sinulla jäi kysyttävää, ole ihmeessä yhteydessä henkilökuntaamme tai hallitukseen. 

Yhteystiedot näet täältä:
Isyy.fi: Henkilöstön yhteystiedot
Isyy.fi: Hallituksen yhteystiedot