Ajankohtaista

11.05.2020

Päivittyvä koronainfo: UEF:n opiskelijoita koskevat toimenpiteet ja ohjeistukset

Sivua päivitetty 13.5.2020. 

Pääpointit tiivistetysti

  • Yliopisto aloittaa vaiheittaisen toimintojen palauttamisen 14.5 alkaen. 
  • Yliopiston kirjastojen palvelut avataan vaiheittain 14.5. alkaen. Muutoin Itä-Suomen yliopiston tilat pysyvät pääsääntöisesti edelleen suljettuina.
  • Mikäli olet sairas tai oireilet, jää kotiin. Tarvittaessa ota yhteys terveyskeskuspäivystykseen. 
  • Opetus on siirretty verkkoon. Kysy lisätietoja kurssin opettajalta. 
  • Kaikki opintoihin ja töihin liittyvät matkat ulkomaille ovat kiellettyjä. Vapaa-ajan matkustamista suositellaan välttämään.
  • Yli 10 hengen kokoontumisia ei järjestetä toukokuun loppuun saakka. Suositaan etämahdollisuuksia. 

Taustaa

Kiinassa käynnistyi alkuvuonna uuden koronaviruksen aiheuttama COVID-19 -tartuntatautiepidemia, joka on maaliskuussa levinnyt maailmanlaajuiseksi pandemiaksi. Virus aiheuttaa influenssaa muistuttavia hengitystieoireita. Osa tartunnan saaneista voi myös saada keuhkokuumeen. Suurin osa sairastuneista saa kuitenkin vain lieviä oireita.

ISYY noudattaa ja seuraa koronaviruksen leviämisen ehkäisemiseksi Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen (THL), valtioneuvoston sekä Itä-Suomen yliopiston suosituksia.

Lue koronaviruksen taustaa THL:n sivuilta:
Thl.fi: Koronavirus COVID-19

Itä-Suomen yliopisto aloittaa toimintojensa vaiheittaisen palauttamisen 14.5 alkaen

Itä-Suomen yliopiston toimintoja lähdetään avaamaan vaiheittain huomioiden kaikissa tilanteissa viranomaisten antamat rajoitukset ja ohjeistukset siten, etteivät terveys ja turvallisuus vaarannu.

Yliopiston henkilöstö jatkaa etätöiden tekemistä edelleen. Lähiopetusta ei järjestetä kevätlukukauden 2020 aikana. Harjoittelukoulujen perusopetus käynnistetään 14.5. valtioneuvoston linjausten mukaisesti, ja kirjaston palvelut avautuvat osin 14.5. alkaen. Muutoin Itä-Suomen yliopiston tilat pysyvät pääsääntöisesti edelleen suljettuina.

Valintakokeet järjestetään touko–kesäkuun aikana pääosin kaksivaiheisina etäkokeina uudistettujen valintaperusteiden mukaisesti. Fyysistä läsnäoloa kampuksella edellyttävien toisen vaiheen kokeiden turvallisuusjärjestelyistä tiedotetaan erikseen. 

Lue lisää: 
Uef.fi: Itä-Suomen yliopisto aloittaa toimintojensa vaiheittaisen palauttamisen 14.5. alkaen
Haeyliopistoon.fi: Itä-Suomen yliopiston hakukohteisiin liittyvät valintaperustemuutokset keväällä 2020

Mitä teet, jos epäilet itselläsi koronavirustartuntaa? 

Jos epäilet saaneesi koronavirustartunnan, kannattaa aloittaa tekemällä Omaolo-oirearvio netissä: www.omaolo.fi. Omaolo-palvelu ohjaa kriteerien täyttyessä soittamaan Päivystysapuun 116 117, missä terveydenhuollon ammattilaiset arvioivat tilanteen ja antavat siihen sopivat jatko-ohjeet. Virka-aikana voit soittaa myös omalle terveysasemallesi.

Koronaviruksen aiheuttaman taudin oireita ovat tämän hetkisen tiedon mukaan muun muassa kuume, yskä ja hengenahdistus. Tautiin voi liittyä myös lihaskipuja, väsymystä, nuhaa, pahoivointia ja ripulia. 

Näytteitä otetaan THL:n 15.4. päivitetyn ohjeen mukaisesti henkilöiltä, joilla on koronavirusinfektioon sopivia oireita tai joilla lääkärin arvion perusteella on aihetta epäillä koronavirustartuntaa. 

Soita aina ennen terveysasemalle tai yhteispäivystykseen saapumista!

Kuopio.fi: Kiireellinen hoito ja päivystys
Siunsote.fi: Päivystys 

YTHS:ssa asioiminen koronaviruksen aikana 

Jos epäilet koronavirustartuntaa, ota tarvittaessa puhelimitse yhteyttä omaan terveyskeskukseen tai terveyskeskuspäivystykseen.
YTHS:n vastaanottotoiminta jatkuu tällä hetkellä normaalisti ajanvarausten mukaisesti. Koronavirusepidemiasta johtuen kaikki ryhmämuotoiset hoidot on etäryhmiä lukuun ottamatta tältä keväältä peruttu. Jos olet täysin oireeton, voit tulla vastaanotolle sovittuna aikana. Jos sinulla on hengitystieinfektion lieviäkin oireita, peruuta vastaanottoaikasi YTHS:llä. 

YTHS:ään voit tarvittaessa olla yhteydessä soittamalla palvelupisteeseen. 16.3. alkaen hoidontarpeen arvioinnin ja ajanvarauksen resurssit ohjataan puhelintyöhön eikä SelfChat ole toistaiseksi käytössä.

Lue lisää: 
YTHS.fi: Ohjeet asiointiin koronavirusepidemian aikana

Kampukset

Yliopiston tilat pysyvät kevätlukukauden ajan pääosin suljettuina. Lue myös seuraava kohta. 

Kampuskirjastot

Yliopiston kirjastojen palvelut avataan vaiheittain 14.5. alkaen. Kirjastoissa voidaan harjoittaa rajoitettua lainaus- ja palautustoimintaa. Kirjasto ei kuitenkaan ole yleisessä asiakas- tai opiskelukäytössä. Halutusta materiaalista tulee tehdä kirjastoon varauspyyntö. Poikkeusoloissa ei peritä noutopalvelumaksuja kuten varausmaksua.

Seuraa kirjaston tiedotteita ja nettisivuja. Palvelupyyntöjä voi lähettää kirjastolle sähköpostitse.

Huom! Kuopion kampuskirjasto on suljettuna 1.6. -31.8, remontin vuoksi. Kirjakokoelmat eivät ole silloin käytössä, koska kirjat pakataan pois kesäkuun alusta lähtien remontin ajaksi. Lisäksi Joensuun kampuskirjasto on remontissa 15.6. -7.8. joka voi aiheuttaa rajoituksia materiaalien saatavuuteen. 

Lue lisää:
Uef.fi: Kirjasto

Etäopetus ja korvaavat suoritustavat

Opetus toteutetaan yhä pääasiassa verkon kautta kevätlukukauden loppuun saakka nykyisten suunnitelmien ja periaatteiden mukaisesti. Syksyn opetus arvioidaan tautitilanteen kehityksen ja yleisten linjausten perusteella. EXAM-tenttisalit pysyvät myös suljettuina, ja ne voidaan avata vain dekaanin päätöksellä.

Kurssien uudet suoritustavat ja päivittyneet käytännöt ilmoitetaan jokaisen kurssin osallistujille sähköpostitse, kurssin weboodissa ja/tai moodle-alustalla. Oppiaineen sisäisten muutosten kokonaiskuvaa voi seurata parhaiten laitoksen/tiedekunnan/oppiaineen omalla yammer-sivulla. Kurssien yksityiskohtaisissa suoritustavoissa ja lisäkysymyksissä otathan yhteyttä vastuuopettajaan. 

Yliopiston viralliset tiedotusvälineet korona tilanteessa ovat oppiainekohtaisesti Yammer sekä yleisesti Kamu.uef.fi. Seuraamalla näitä tiedotusvälineitä pysyt parhaiten kärryillä vallitsevassa tilanteessa. Seuraa myös sähköpostiasi ja muista vastata mikäli sinuun otetaan yhteyttä. Näin myös opetushenkilöstö tietää että olet saanut tiedot.

Seuraa yliopiston ajankohtaisia koronaan liittyviä tiedotteita yliopiston verkkosivuilla:
Uef.fi: Koronavirustilanne Itä-Suomen yliopistossa

Valmistutko kandiksi tai maisteriksi keväällä 2020? 

Ota yhteys oman oppiaineesi ohjaajaan tai vastuuopettajaan. Opintojen etenemisen takaamisen lisäksi yliopisto pyrkii niiden tutkintojen loppuun saattamiseen, mitkä oli tarkoitettukin keväällä suoritettavaksi. Oppiainekohtaiset kanavat Yammerissa ovat paras paikka kuulla opintojen etenemisestä.

Matkustaminen

Itä-Suomen yliopisto on ilmoittanut, että 13.3.2020 lähtien kaikki opintoihin liittyvät matkat ulkomaille ovat kiellettyjä ja myös vapaa-ajan matkustusta suositellaan välttämään. Ulkomailta palaavien henkilöiden on jäätävä kotiin etäopiskeluun 14 vuorokauden ajaksi ennen paluutaan yliopistolle.

Vaihto-opiskelijoille

Jos et ole vielä ehtinyt lähteä vaihtoon tai ulkomaanharjoitteluun, vaihtosi/harjoittelusi on peruttava. Ota yhteyttä international@uef.fi.

Jos olet ulkomailla vaihdossa, harjoittelussa tai suorittamassa muita opintoja, voit palata Suomeen. Ilmoita vaihdon keskeyttämisestä Itä-Suomen yliopiston ja kohdeyliopiston koordinaattoreillesi. Ulkomailta palaavien henkilöiden on jäätävä 14 vuorokauden ajaksi karanteeniin. Opiskelu Itä-Suomen yliopistossa jatkuu etänä ja kampusten tilat pysyvät pääsääntöisesti suljettuina.

Jos olet ulkomailla vaihdossa, harjoittelussa tai suorittamassa muita opintoja etkä halua palata, teet tämän päätöksen omalla vastuullasi ja kannat päätökseesi liittyvät vastuut (esim. matkakulut).

Itä-Suomen yliopisto ei peri vaihtonsa keväällä 2020 koronaviruksen vuoksi keskeyttäviltä ja kotiin palaavilta opiskelijoilta ennen vaihtoa maksettuja apurahoja takaisin.

Auttavia tahoja

Koronaviruksesta aiheutuva poikkeustilanne voi aiheuttaa opiskelijoissa monenlaista huolta, ahdistusta tai pelkoa. Sinun ei tarvitse jäädä yksin huolta aiheuttavien ajatustesi kanssa. Jos haluat tilanteesta keskustella tai tarvitset apua, voit kääntyä poikkeustilanteen aikana hyvin matalalla kynnyksellä puoleemme.

Yhteystiedot löytyvät Kamusta:
Kamu.uef.fi: Auttavia tahoja 

Kaupunkien palvelupuhelimet: 
Kuopio.fi: Kuopion kaupungin korona-palvelupuhelin
Joensuu.fi: Kysy koronasta! (Usein kysytyt kysymykset) 

Psykologien Sosiaalinen Vastuu ry:n opas:
Pdf: Kuinka huolehtia omasta ja läheisten psyykkisestä hyvinvoinnista myös koronaepidemian aikana

Tuutorikoulutus

Tuutorikoulutukset pyörivät tällä hetkellä etäyhteydellä ja verkkotehtävien kautta. Syksyn Virtuaalifact on siirretty kevään leirin paikalle ja kolmas koulutusjakso sisältää muutoksen alkuperäisesti ilmoitettuun aikatauluun: Osa tavallisesti leirillä toteutettavista vuorovaikutteisista harjoituksista järjestetään elokuussa silloin voimassa olevien terveysohjeistuksen mukaisesti. Koulutussuunnittelussa niihin on nyt varattu alkuperäisen yhden päivän sijaan kaksi päivää.

Lue lisää:
Kamu.uef.fi: Tuutorikoulutukset keväällä 2020 

Kela

Opintotuki

Jos opiskelu ei ole ollut mahdollista, opintotuen maksamista voidaan jatkaa, vaikka opintosuoritusmäärä ei ole ollut riittävä. Opintotuen enimmäisaikaa voidaan myös pidentää. Muista vaikutuksista, esimerkiksi opintotuen ja koulumatkatuen maksamiseen, opintojen keskeytymistä koskeviin ilmoituksiin ja opintolainahyvityksen saamiseen, Kela tiedottaa erikseen, kun tarvittavista toimenpiteistä on sovittu.  

Lue lisää: 
Kela.fi: Opintotuki ja koronaviruksen aiheuttaman poikkeustilanteen vaikutukset 
Kela.fi: Usein kysyttyä koronatilanteesta

Tartuntatautipäivärahaa myös opiskelijalle tulon menetyksessä

Kela voi maksaa tartuntatautipäivärahaa, kun työntekijä on määrätty olemaan poissa työstään jonkin tartuntataudin, esimerkiksi koronaviruksen, leviämisen estämiseksi. Alle 16-vuotiaan huoltajalla on oikeus tartuntatautipäivärahaan, jos lapsi on määrätty karanteeniin ja huoltaja ei siksi voi tehdä työtä. 

Päiväraha korvaa ansionmenetyksen, joten sitä voidaan maksaa vain niiltä päiviltä, jolloin henkilö ei ole voinut työskennellä karanteenin tai eristyksen takia. Päivärahaa ei siis makseta esimerkiksi loman ajalta tai tehtävissä, joissa voidaan tehdä etätyötä. Ansionmenetyksestä tarvitaan työnantajan selvitys.

Lue lisää:
Kela.fi: Tartuntatautipäiväraha korvaa ansionmenetyksen karanteenin aikana

Kampusravintolat 

Kela-tuetun opiskelijalounasta saa ostettua take away -myynnistä Carelialta (sisäänkäynti A) ja Snellmanialta (sisäänkäynti I). Lounasta on saatavilla maanantaista perjantaihin klo 11–14. 

Opiskelijat voivat ostaa itselleen kaksi take away -lounasta kerralla, ja lounasta voi ostaa myös opiskelijakortilliselle kaverille (yhteensä 2 + 2 annosta, molempien voimassa oleva opiskelijakortti esitettävä). Ravintoloissa noudatetaan erityisiä hygienia- ja turvallisuusohjeita.

ISYYn toimistot ja kioski

ISYYn toimistot pysyvät 31.5.2020 saakka suljettuina ja henkilökunta työskentelee etänä. Tarkennuksia tehdään toukokuun lopussa kesän osalta. Palvelemme puhelimitse ja sähköpostilla.

Lue lisää: 
Isyy.fi: Henkilökunnan yhteystiedot

Kuopion kampuksella sijaitseva ISYYn kioski pidetään suljettuna 31.7.2020 saakka. Kioskin toiminta käynnistetään 3.8.2020 mikäli UEFin ohjeistus tilojen käytöstä ei muutu.

ISYYn tapahtumat

Kokoukset ja tapahtumat pidetään toukokuun loppuun asti etäyhteydellä. 

Lue lisää: ISYYn Kahvitauko ja virtuaalinen kuppila Raekaelae ovat auki!

Sykettä-korkeakoululiikunta

SYKETTÄ-toiminta järjestetään toistaiseksi etäpalveluina korkeakoulujen linjauksen vuoksi. SYKETTÄ-palvelut järjestävät livetreenejä sekä jakavat sosiaalisessa mediassa vinkkejä kotitreenailuun.

Joensuu:
Instagram: syketta_jns
YouTube: Sykettä Susirajalla
Facebook: Sykettä Joensuu

Kuopio:
Instagram: syketta_kpo
YouTube: Sykettä Kuopio
Facebook: Sykettä Kuopio
Sykettä.fi: Materiaalipankissa ohjattuja tunteja kotitreeneihin

Ainejärjestöt

ISYY on ollut yhteydessä ainejärjestöihin ja laatinut ainejärjestöjä koskevan ohjeistuksen. ISYY auttaa ongelmatilanteissa parhaansa mukaan. 

Kerhot

ISYYn vuokratilojen käyttö yli kymmenen hengen seurueilta perutaan toukokuun loppuun asti. Tilavaraukset tehneitä kerhoja on lähestytty henkilökohtaisesti. Haltian kerhotilojen ja Lukeman osalta tarkennuksia tehdään toukokuun lopussa kesän osalta.

Pyydämme kerhoja siirtämään kaikki kerhon tapahtumat maalis-toukokuussa kampuksilla ja niiden ulkopuolella myöhemmin järjestettäväksi tai järjestämään kevään aikana mahdollisuuksien mukaan etätapahtumia. Olemme lähettäneet yhtenäiset suositukset piirissämme toimiville kerhoille. 

ISYYn vuokratilat

Ylioppilaskunnan vuokratilat eli Tiukanlinna, Suvas, Haltian kerhotilat ja Lukema eivät ole käytettävissä 31.5.2020 saakka.

Tiukanlinna ja Suvas ovat Suomen valtion tekemien linjausten mukaisesti vuokrattavissa 1.6.2020 alkaen henkilömäärät ja rajoitukset huomioiden. Haltian kerhotilojen ja Lukeman osalta tarkennuksia tehdään toukokuun lopussa kesän osalta.

Kuopion bändikämpän osalta noudatetaan samoja ohjeita kuin Haltian ja Lukeman tilojen osalta.

ISYYn liikuntavälineet

Voit pitää lainaamasi liikuntavälineet kotonasi toimistojen aukeamiseen asti.

Muistathan myös

Pidetään mielessä, että meidän liikkuvaisten väestöryhmien vastuulla on huolehtia tartuntariskin pitämisestä mahdollisimman matalana, jotta riskiryhmiin kuuluvat läheisemme pysyvät turvassa.

Parhaiten suojaudut tartunnalta huolehtimalla hyvästä käsihygieniasta. Lue ohjeet THL:n sivuilta:
Thl.fi: Koronavirus COVID-19 

Jäikö kysyttävää?

ISYY on aktiivisesti yhteydessä Itä-Suomen yliopistoon ja muihin opiskelijaelämään vaikuttaviin tahoihin. Jos sinulla jäi kysyttävää, ole ihmeessä yhteydessä henkilökuntaamme tai hallitukseen. 

Yhteystiedot:
Isyy.fi: Henkilökunnan yhteystiedot
Isyy.fi: Hallituksen yhteystiedot