Ajankohtaista

30.04.2021

Tiedote: Wappulähetyksessä julistetut opiskelija-aktiivit sekä Uitettava proffa ovat tunnettuja omistautuneisuudestaan

Itä-Suomen yliopiston ylioppilaskunta (ISYY)

Tiedote: 30.4.2021
Vapaa julkaistavaksi: heti

Itä-Suomen yliopiston ylioppilaskunta (ISYY) on nimittänyt vuoden 2021 Velj’mieheksi Olli Auvisen ja Siskotytöksi Aino Peltosen. Lisäksi vuoden Uitettava proffa on tekniikan tohtori Pekka Toivanen. 

Ylioppilaskunnan Kuopion kampusvaliokunta nimittää joka vuosi kaksi opiskelijoiden edunvalvonnassa ja ylioppilaskunnan toiminnassa aktiivisesti mukana ollutta henkilöä Velj’mieheksi ja Siskotytöksi. Vuoden 2021 Velj’mies on Olli Auvinen ja Siskotyttö Aino Peltonen. Molemmat valitut ovat pitkän linjan ylioppilaskunta- ja järjestötoimijoita. 

Auvinen on toiminut ISYYn edustajiston puheenjohtajana vuonna 2020, edustajiston jäsenenä vuosina 2018-2020, ISYYn järjestöjaoston puheenjohtajana vuonna 2018 sekä ISYYn hallituksen koulutuspoliittisena vastaavana 2017. Lisäksi Auvinen on toiminut useamman vuoden ainejärjestönsä Dentina ry:n hallituksessa sekä puheenjohtajana.

– Olli on toiminut vuosia yhteisen hyvän eteen niin ISYYn kuin ainejärjestönsä eri luottamustehtävissä. Olli tunnetaan kampuksellaan laajasti mukavana ja luotettavana henkilönä, kertoo ISYYn hallituksen puheenjohtaja Vesa Janhunen.

Myös Aino Peltonen on toiminut ylioppilaskunnassa useissa eri luottamustehtävissä. Viimeisimpänä Peltonen on toiminut ISYYn hallituksen puheenjohtajana ja Kuopion kampuspuheenjohtajana vuonna 2020 ja hallituksen jäsenenä 2019. Vuoden 2021 alussa Peltonen toimi lisäksi Kuopion vapaa-ajan jaoston puheenjohtajana organisaatiomuutoksesta seuranneeseen jaostojen lakkauttamiseen asti. Peltonen jatkaa edelleen edustajiston varajäsenenä. Lisäksi Peltonen on ollut mukana sekä ainejärjestönsä Kulti ry:n että kampusjärjestö Loimun opiskelijat - Kuopio ry:n hallituksissa.

– Aino nähdään ihmisenä, joka tekee asiat aidosti koko sydämestään paneutuen niihin intohimoisesti. Hän osaa sekä heittäytyä että rauhoittaa tilanteen, mitkä ovat hänen kanssaan työskennelleiden mukaan avaintekijöitä rehellisen ja energisoivan luottamuksen ilmapiirin luomisessa hallitustyöskentelyyn, jatkaa Janhunen.

Lisäksi ylioppilaskunta valitsi vuoden 2021 Uitettavaksi proffaksi tietojenkäsittelytieteen laitoksella Laskennallisen älykkyyden tutkimusryhmää johtavan tekniikan tohtori (TkT) Pekka Toivasen. Toivanen on ansioitunut professori, jonka työnjälki näkyy vahvasti tietojenkäsittelytieteen laitoksen opetuksessa.

– Pekka Toivanen hoitaa opetustehtävänsä tunnollisesti ja opiskelijat ovat olleet äärimmäisen tyytyväisiä hänen työpanokseensa. Toivanen on ohjannut myös opinnäytetöitä ja hänen ohjauksensa on ollut laadukasta ja merkityksellistä opiskelijoille. Lisäksi Toivanen on opiskelijan puolella ja hän onkin esimerkiksi auttanut tietojenkäsittelytieteen ainejärjestö Serverin opiskelijoita myös edunvalvonnallisissa asioissa, taustoittaa Janhunen valintaa.  

Velj’miehen, Siskotytön sekä Uitettavan proffan valinta kuuluvat ylioppilaskunnan vappuaaton perinteisiin. Velj’miehellä ja Siskotytöllä on erityinen tehtävä Kuopion vappuperinteissä, kun he lakittavat torin Veljmies-patsaan, minkä jälkeen kuopiolainen vappukansa painaa ylioppilaslakit päähänsä. 

Ylioppilaskunta on valinnut ja uittanut Professoreita vappuaattona Kuopion torilla vuodesta 1974 lähtien. Proffan uitto on Suomessa ja kansainvälisesti ainoa laatuaan oleva tapahtuma. 

Tänä vuonna Proffan uitto sekä Velj’miehen ja Siskotytön valinta esitettiin ISYYn Wappulähetyksessä 30. huhtikuuta. Tapahtumat nauhoitettiin turvallisuuden vuoksi ennakkoon. 

Lisätietoja:

Vesa Janhunen, hallituksen puheenjohtaja ja Kuopion kampuspuheenjohtaja, Itä-Suomen yliopiston ylioppilaskunta, p. 044 576 8404, puheenjohtaja(at)isyy.fi

Sami Tanskanen, hallituksen varapuheenjohtaja ja Joensuun kampuspuheenjohtaja, Itä-Suomen yliopiston ylioppilaskunta, p. 044 576 8400, sami.tanskanen(at)isyy.fi

Kuvassa Siskotyttö ja Velj'mies lakittavast Veljmies-patsasta.

Vuoden 2021 Siskotyttö Aino Peltonen sekä Velj’mies Olli Auvinen lakittivat Veljmies-patsaan. Lakitus oli kuvattu ennakkoon ja se näytettiin ISYYn Wappulähetyksessä. Kuva: Pinja Kääriäinen