Ajankohtaista

25.09.2020

Tuo vanhat puhelimet kiertoon toimistoille - vastineeksi Tree Amigos istuttaa puita Keniaan!

Tuo tarpeeton älypuhelimesi kierrätykseen ISYYn toimistolle Joensuussa tai Kuopiossa ja yhteistyökumppanimme Tree Amigos istuttaa jokaisesta kierrätetystä puhelimesta vastineeksi puun! Lue alta, miksi puhelin kannattaa kierrättää ja mitä puhelimelle tapahtuu sen jälkeen, kun se on kaivettu pöytälaatikosta pölyttymästä.

Tärkeintä on muistaa, ettei puhelin ole sekajätettä, vaan se tulee viedä kierrätykseen. Puhelinten valmistaminen ja käyttö tuottavat hiilidioksidipäästöjä. On puhuttu siitä, että käyttämällä puhelinta mahdollisimman pitkään teet parhaimman ekoteon. Jos et kuitenkaan malta odottaa, vaan hankit uuden puhelimen, niin silloin ehdottomasti kannattaa kierrättää hyväkuntoinen puhelin. Näin sen jäljellä oleva käyttöikä voidaan hyödyntää. Toisen roska voi olla toisen aarre, eli jos puhelimesi on vielä toimintakunnossa se voi saada täysin uuden elämän uusiokäytössä. 

Hiilidioksidipäästöjen lisäksi puhelinten valmistuksessa tarvittavien metallien louhiminen rappeuttaa maaperää, aiheuttaen suurta vahinkoa ympäristölle. Kierrätettäessä puhelimesta saadaan talteen erilaisia tärkeitä ainesosia, jotka vähentävät louhimisen määrää. 

Toimistoille tuodut puhelimet toimitetaan Tree Amigosille, joka huolehtii puhelinten tiedostojen hävittämisestä tietoturvallisesti. Puhelimen jokainen tiedostotyyppi tehdään täysin lukukelvottomaksi, jonka jälkeen muisti pyyhitään tyhjäksi. Monivaiheinen työ varmistaa sen, että vaikka tiedostot yritettäisiin palauttaa, olisi se mahdotonta. Lopulta kierrätettävät puhelimet päätyvät joko uusiokäyttöön tai varaosiksi. 

Parhaillaan puhelimet päätyvät tyhjennyksen jälkeen uusiokäyttöön eli puhelin saa uuden käyttäjän. Tällaisia uusiokäyttöön meneviä puhelimia kunnostetaan, jolloin niiden käyttöikä pitenee huomattavasti. 

Todella tiensä päässä olevat puhelimet menevät murskattavaksi. Tässä yhteydessä puhelimesta erotellaan sekä otetaan talteen tärkeitä ainesosia kuten kultaa, kuparia, alumiinia ja platinaa. Yksi tärkein elementti, mitä puhelimesta voidaan saada talteen, on sen akku. 

Puiden istuttaminen tapahtuu International Tree Foundationin kautta Keniassa. Puut toimivat hiilinieluina sitoen ihmiskunnan päästöistä syntyvää hiilidioksidia ja auttaa rappeutuneen maaperän palautumista. Puita istuttamalla tuetaan myös paikallista elinkeinoa sekä alueen kestävää tulevaisuutta.

Kolme helppoa steppiä puhelimen kierrätykseen:

  1. Kaiva esiin vanha älypuhelimesi, myös rikkinäiset puhelimet kelpaavat. Siirrä haluamasi tiedot talteen ja tyhjennä asetukset. Jos kyseessä on iPhone, muista ottaa Find My iPhone pois käytöstä.
  2. Tuo puhelin ISYYn toimistolle ja nappaa mukaasi haalarimerkki. Toimitamme kaikki kierrätetyt puhelimet Tree Amigosille.
  3. Hymyile, Keniaan istutetaan puu! Voit seurata 20 Million Trees for Kenya's Forests -projektin etenemistä International Tree Foundationin nettisivuilta.

Lue Lisää:

Treeamigos.fi: Kierrätä puhelin
Internationaltreefoundation.org: 20 Million Trees for Kenya's Forests