Ajankohtaista

22.10.2015

Hyvinvointiin tarvitaan kohtaamista, liikettä ja huumoria

Julkaistu alun perin Itä-Suomen yliopiston verkkolehti Oivassa (kirjautuminen UEF-tunnuksilla) 21.10.2015. Teksti ja kuvat julkaistu luvalla.

Kuopion kampuksella pidettiin tänään yliopiston ja ISYY:n yhteistyössä järjestämä Hyvinvointiviikon tapahtumapäivä, johon osallistui noin 600 yliopistolaista. Samanlainen päivä oli Joensuussa eilen, ja osallistujia kävi tapahtumassa noin 300. Huomenna vuorossa on Savonlinnan kampus.

– On todella positiivista, että näin monet tahot ovat saapuneet paikalle kertomaan hyvinvointiin liittyvistä palveluistaan, sanoo ISYY:n hallituksen sosiaalipolitiikasta ja kehitysyhteistyöstä vastaava Piia Tiainen.

– Ylioppilaskunta on aikaisemmin perinteisesti järjestänyt hyvinvointitapahtumaa, mutta tällä kertaa se päätettiin järjestää yhteistyössä yliopiston kanssa, lisää kansainvälisten asioiden koordinaattori Anne Kauppinen Yliopistopalveluista.

Kuvassa: Anne Kauppinen ja Piia Tiainen

– Yliopistolaisten hyvinvointi koostuu tasapainoisesta arjesta, jossa on kaikki palikat kohdallaan. Tähän vaikuttavat myös yliopistomme tarjoamat palvelut, kuten työterveyshuolto, Erggi- ja Tyke-toiminta, yliopistoliikunta ja päihdeohjelma sekä varhaisen puuttumisen mallit. Päihdeohjelma on tulossa piakkoin myös opiskelijoille.

Alkoholi kuuluu edelleen suomalaiseen opiskelukulttuuriin, ja myös työpaikan illanviettoihin – eikä siinä mitään pahaa olekaan, kunhan vain muistaa vanhan sanonnan ”kohtuus kaikessa”.

– Tavoitteenamme ISYY:ssa on tarjota muun muassa päihteettömiä hengailuiltoja kerran kuussa. Haluamme kertoa opiskelijoille, että vaihtoehtoja on tarjolla, muistuttaa Tiainen.

– Päihdeohjelma antaa opettajille ja ohjaajille tukea ja neuvoja, miten ottaa asia puheeksi ja saada asiaa eteenpäin, sanoo Kauppinen.

Myös liiallinen liikkuminen ja syömisen tarkkailu saattavat muodostua joillekin ongelmaksi. Tästä voi Kauppisen mukaan muodostua loukku, jolloin se ei ole enää hyvinvointia.

– On muistettava, että näihin asioihin puuttuminen on meidän jokaisen asia. Aiheesta voi kuitenkin sanoa mukavasti, vaikka kyselemällä että voitko hyvin ja onko kaikki kunnossa.

Kauppisen mukaan hyvinvoinnissa on muutenkin tärkeää ihmisten huomiointi ja esimerkiksi työkaverien tervehtiminen aamuisin.

– Taukoliikuntaa olisi myös lisättävä, ja tavoitteenamme onkin saada varsinkin toimisto- ja labrahenkilöt nousemaan välillä ylös tuoleistaan. Tätä varten meillä on tulossa Liikepankki, josta jokainen löytää itselleen mieluisimmat taukoliikuntaliikkeet. Liikepankki on osa henkilökunnan Sykettä -toimintaa, sanoo Kauppinen.

– Kohtaamista, liikettä ja huumoria, siitä on hyvinvointi tehty, lisää Tiainen.

– Toivotamme kaikille positiivista draivia syksyyn!

Kuvassa: Taukojumppaa Snellmanialla

Teksti: Marianne Mustonen
Kuvat: Raija Törrönen