Ajankohtaista

19.12.2017

Kela tiedottaa: Opiskeletko yli vuoden ulkomailla? Muista hakea sosiaaliturvaan kuulumista!

Kelan tiedote, julkaistu: 13.12.2017

Sosiaaliturvaan kuulumista voi hakea opintotukihakemuksen yhteydessä.

Yli vuoden ulkomailla opiskeleva voi kuulua Suomen sosiaaliturvaan, jos hän on kuulunut siihen ennen muuttoa ja hänellä on kiinteät siteet Suomeen. Opiskelun tulee olla päätoimista, johtaa ammattiin tai tutkintoon ja tapahtua julkisen hallinnon alaisessa oppilaitoksessa.

Jos opiskelija työskentelee opintojen ohessa, työskentelystä pitää ilmoittaa Kelaan. Myös tutkimustyöstä pitää ilmoittaa. Vähäinenkin työskentely toisessa EU- tai Eta-maassa tai Sveitsissä vaikuttaa Suomen sosiaaliturvaan kuulumiseen.

Ulkomailla tutkintoa suorittava voi hakea opintotukea helposti Kelan asiointipalvelussa (www.kela.fi/asiointi). Sosiaaliturvaan kuulumista voi hakea opintotukihakemuksen yhteydessä. Pelkkää sosiaaliturvaan kuulumista haetaan lomakkeella Y38. Verkossa voi myös tarkistaa, onko hakemus ratkaistu ja milloin etuus maksetaan. Asiointipalveluun kirjaudutaan omilla verkkopankkitunnuksilla tai mobiilivarmenteella.

Tutkimustyötä apurahalla toisessa EU-tai Eta-maassa tai Sveitsissä? Sosiaaliturvahakemuksen ratkaisee Eläketurvakeskus

Sosiaaliturvaan kuulumista haetaan Eläketurvakeskuksesta, jos apuraha on myönnetty toisessa EU- tai Eta-maassa tai Sveitsissä tehtävää tutkimustyötä varten. Eläketurvakeskukseen tulee olla yhteydessä myös silloin, jos jatko-opintoja suorittava saa maatalousyrittäjien eläkelain mukaisesti vakuutettavaa suomalaista apurahaa. A1-todistuksen myöntämisestä vastaa Eläketurvakeskus.

Lisätietoja asiakkaille:

Kansainväliset tilanteet

Työskenteletkö ulkomailla opintojen ohessa? Lue, miten se saattaa vaikuttaa sosiaaliturvaasi!