Ajankohtaista

24.10.2014

SYL ja SAMOK: Opintotuki on väärä väline yrittää muuttaa korkeakoulujen toimintaa!

Suomen ylioppilaskuntien liitto (SYL) ry

Kannanotto 24.10.2014
Julkaisuvapaa: heti

SYL ja SAMOK tyrmäävät opintotuen leikkaamisen toiselta samantasoiselta tutkinnolta: Ei mitään järkeä! #opintotuki

Hallitus antoi tällä viikolla eduskunnalle esityksen, jonka mukaan se rajoittaisi opintotukioikeuden vain yhteen samantasoiseen tutkintoon. Esitys uhkaa vakavasti yksilöiden oikeutta elinikäiseen oppimiseen ja työelämän muutoksiin sopeutumiseen. Muutoksella on kauaskantoisia ja arvaamattomia yhteiskunnallisia vaikutuksia.

Ensinnäkin hallitukselta on jäänyt kokonaan ymmärtämättä nykyinen korkeakoulutettujen heikkenevä työmarkkinatilanne. Toista tutkintoa lähdetään usein suorittamaan juuri ensimmäisen tutkinnon heikon työmarkkinatilanteen vuoksi. Syyskuussa 2014 korkeakoulutettuja työttömiä oli jo yli 40 000. Oman osaamisen täydentämisen rajoittaminen tällä tavalla on erittäin haitallista opiskelijoiden, työurien ja kansantalouden kannalta.

Toiseksi hallituksen esitys ei ole tästä todellisuudesta. Hallitus perustelee esitystään sillä, että alan vaihtaminen korkeakoulutuksessa olisi jo nyt sujuvaa, mikä ei pidä todellakaan paikkaansa. Jo esimerkiksi saman koulutusalan sisällä pääaineesta tai ammattikorkeakoulututkinnosta toiseen vaihtaminen on hyvin vaikeaa tai jopa mahdotonta puhumattakaan alan vaihtamisesta kahden korkeakoulun välillä.

“On täysin tehotonta ja järjetöntä muuttaa ensin opintotukea ja kurittaa opiskelijoita heidän toimeentulollaan ja toivoa sitten korkeakoulujen toiminnan taipuvan muutoksien edellyttämään muottiin. Tässä ei ole järjen hiventä”, jyrähtää puheenjohtaja Piia Kuosmanen Suomen ylioppilaskuntien liitosta (SYL).

“Opintotuen tulee turvata opiskeluaikainen toimeentulo. Nyt jatkuvilla opintotuen kiristyksillä vain heikennetään opiskelijoiden mahdollisuuksia opiskella ja valmistua. Opiskelijoiden toimeentulon niukkuus on edelleen suurin syy opintojen hidastumiseen. Esitetyillä muutoksilla ei saavuteta hallituksen niille asettamia tavoitteita”, alleviivaa Toni Asikainen Suomen opiskelijakuntien liitosta SAMOKista.

Suomen ylioppilaskuntien liitto (SYL) ja Suomen opiskelijakuntien liitto – SAMOK tahtovat eduskunnan huomaavan, että nyt annettu esitys on täysin vastuuton ja sitä ajetaan väärin perustein. Eduskunta, teidän tehtävänne on torpata tämä älytön esitys!

Lisätietoja:

SYL:n puheenjohtaja Piia Kuosmanen, p. 044 906 5007, etunimi.sukunimi@syl.fi
SAMOKin puheenjohtaja Toni Asikainen, p. 050 389 1000, etunimi.sukunimi@syl.fi

Kannanotto SYL:n sivuilla (julkaistu 24.10.2014)

Suomen ylioppilaskuntien liitto (SYL) ry on opiskelijajärjestö, joka edustaa noin 135 000 perus- ja jatkotutkinto-opiskelijaa.

SYL valvoo opiskelijan etua valtakunnan tasolla opiskelijaa koskevissa asioissa. SYL:n ydinosaamisalueita ovat koulutuspolitiikka, sosiaalipolitiikka ja kansainväliset asiat. Lisäksi SYL:ssä paneudutaan työelämään, tasa-arvoon ja yhdenvertaisuuteen, ympäristöön ja kehitysyhteistyöhön liittyviin kysymyksiin.

www.syl.fi
www.facebook.com/SYL.FIN
www.twitter.com/SYL_FIN