Ajankohtaista

05.05.2014

Vuoden 2014 Uitettavan proffan valinta rikkoo ja kunnioittaa perinteitä

Itä-Suomen yliopiston ylioppilaskunta (ISYY)

Tiedote

Julkaisuvapaa 30.4.2014 klo 18.30

Vuoden 2014 Uitettavan proffan valinta rikkoo ja kunnioittaa perinteitä

Itä-Suomen yliopiston ylioppilaskunnan (ISYY) valinta 41. Uitettavaksi proffakseen kunnioittaa, mutta samalla myös rikkoo Uitettavan proffan valintaperinteitä. Vuoden 2014 Uitettava proffa on Vesa Kataja, jonka professuuri Itä-Suomen yliopistossa on jo päättynyt.

– Vesa Kataja on yksi niistä toimijoista, jotka ovat olleet aikanaan perustamassa Kuopion yliopiston ylioppilaskunnan (KYY) vappuperinteitä. Hänen ollessaan ylioppilaskunnan hallituksen puheenjohtajana KYY:ssä perustettiin yhä tänäkin päivänä voimiensa tunnossa oleva sivistykseen vihkimisen perinne. Hän on myös edelleen mukana nykyisen Itä-Suomen yliopiston ylioppilaskunnan vappuperinteissä, taustoittaa ISYY:n pääsihteeri Janne Mertanen poikkeuksellisen valinnan syitä.

Kataja on aloittanut opintonsa lääketieteellisessä tiedekunnassa vuonna 1979 ja väitellyt tohtoriksi 1992. Dosenttina ja apulaisprofessorina hän on toiminut vuodesta 2002. Lisäksi Kataja on toiminut useissa merkittävissä johtotehtävissä Kuopion yliopistollisessa sairaalassa sekä Vaasan aluesairaalassa. Tällä hetkellä hän johtaa koko Keski-Suomen sairaanhoitopiiriä. Katajan erityisala on kliininen onkologia ja radiologia.

Professoreita on uitettu Kuopion yliopiston ylioppilaskunnan vappuaaton allastapahtumassa Velj’mies-patsaalla vuodesta 1974 lähtien. Itä-Suomen yliopiston ylioppilaskunta on jatkanut perinnettä vuodesta 2010 alkaen. Tänä vuonna Proffan uitto järjestetään jälleen Snellmanin patsaalla. Alun perin proffan kantamisessa käytettiin SPR:n paareja, mutta nykyään kunniatehtävän virkaa toimittaa Maaningan kunnan ylioppilaskunnalle 10-vuotislahjaksi antama rottinkinen kantotuoli.

Tapahtuma on Suomessa ja jopa kansainvälisesti ainoa laatuaan, sillä proffia ei uiteta muualla kuin Kuopiossa

Lisätietoja:

Janne Mertanen, Itä-Suomen yliopiston ylioppilaskunnan pääsihteeri, p. 044 576 8417, paasihteeri@isyy.fi