Ajankohtaista

26.08.2014

Ylioppilaskunnat yhtenäisenä vakaan perusrahoituksen puolesta

Avoin kirje opetusministeri Krista Kiurulle ja yliopistoyhteisölle

26.8.2014
Julkaistavissa heti

Ylioppilaskunnat yhtenäisenä vakaan perusrahoituksen puolesta

Budjettiriihen alla yliopistojen rahoituksen leikkaukset ovat nousseet keskustelun keskiöön. Opiskelijat haluavat sanoutua irti keskustelusta, jossa yliopistot kiistelevät keskenään leikkausten kohdentumisesta. Sen sijaan vaadimme yhdessä kunnollisia resursseja tutkimukseen ja opetukseen. Keskinäinen kiistely repii yliopistoja ja vie huomion pois yliopistojen rahoituksen vaarantumiselta ja epävakaudelta. Tämä ei ole yhdenkään yliopistolaisen – ei opiskelijan eikä työntekijän – etu.

Yliopistokoulutukseen on tähän mennessä panostettu tietoisesti ja johdonmukaisesti. Tällä on haluttu uudistaa Suomen taloutta ja luoda menestyksen eväitä pitkällä aikavälillä. Valtio on nähnyt tämän ainoaksi tieksi luoda Suomelle kestävää tulevaisuutta. Yliopistot ovat ottaneet niille annetun haasteen vakavasti ja onnistuneet synnyttämään uutta osaamista ja kouluttamaan tulevaisuuden osaajia.

Yliopistoilla on paljon kiinteitä kuluja ja niiden työ on hyvin työvoimavaltaista. Käytännössä tämä tarkoittaa, että suuri osa yliopistojen budjeteista menee suoraan henkilöstökuluihin. Monet yliopistot ovat jo joutuneet tehostamaan toimintojaan ja käymään kivuliaita yt-neuvotteluita tehtyjen indeksileikkausten seurauksena. Leikkaukset iskevät suoraan sinne minne kipeimmin sattuu: tutkimusta ja opetusta tekeviin ihmisiin. Opiskelijat eivät hyväksy tätä: vaadimme valtiota pitämään lupauksensa ja tarjoamaan yliopistoille resurssit, joilla voimme yhdessä rakentaa Suomelle parempaa tulevaisuutta.

Lauri Lehtoruusu
Hallituksen puheenjohtaja
Aalto-yliopiston ylioppilaskunta

Paula Martikainen
Hallituksen puheenjohtaja
Itä-Suomen yliopiston ylioppilaskunta

Tomi Mankinen
Hallituksen puheenjohtaja
Lappeenrannan teknillisen yliopiston ylioppilaskunta

Vili Koistinen
Hallituksen puheenjohtaja
Oulun yliopiston ylioppilaskunta

Kennet Lundström
Kårordförande
Svenska Handelshögskolans Studentkår

Mikael Kinanen
Hallituksen puheenjohtaja
Taideyliopiston ylioppilaskunta

Mikko Rahikainen
Hallituksen puheenjohtaja
Tampereen teknillisen yliopiston ylioppilaskunta

Lisätietoa:

Elias Laitinen, AYY:n koulutuspoliittinen asiantuntija, elias.laitinen@ayy.fi tai 050 520 9438