Ajankohtaista

21.08.2020

Päivittyvä koronainfo: UEF:n opiskelijoita koskevat toimenpiteet ja ohjeistukset

Sivua päivitetty 21.8.2020. 

Pääpointit tiivistetysti

 • Yliopisto on antanut henkilöstölleen ja opiskelijoilleen maskisuosituksen. 
 • Yliopisto on linjannut syksyn opetuksesta ja ohjeistanut tilojensa käytöstä. Opetus tapahtuu pääasiassa verkossa.
 • Mikäli olet sairas tai oireilet, jää kotiin. Vakavan koronavirustaudin riskiryhmään kuuluvat eivät toistaiseksi voi palata kampukselle.
 • Välttämättömät vierailut ulkomailta ovat sallittuja. Seuraa valtionneuvoston viestintää.
 • 1.6. voimaan astunut 50 hengen kokoontumisrajoitus yliopiston tiloissa säilyy voimassaolevana. ISYY on linjannut omien tilojensa sekä ISYYn tapahtumien rajauksista. ISYY suosittelee yhä hyödyntämään etämahdollisuuksia. 

Taustaa

Kiinassa käynnistyi alkuvuonna uuden koronaviruksen aiheuttama COVID-19 -tartuntatautiepidemia, joka on maaliskuussa levinnyt maailmanlaajuiseksi pandemiaksi. Virus aiheuttaa influenssaa muistuttavia hengitystieoireita. Osa tartunnan saaneista voi myös saada keuhkokuumeen. Suurin osa sairastuneista saa kuitenkin vain lieviä oireita.

ISYY noudattaa ja seuraa koronaviruksen leviämisen ehkäisemiseksi Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen (THL), valtioneuvoston sekä Itä-Suomen yliopiston suosituksia.

Lue koronaviruksen taustaa THL:n sivuilta:
Thl.fi: Koronavirus COVID-19

Asiointi ISYYn toimistolla

Kannustamme kaikkia jäseniämme käyttämään ensisijaisesti digitaalista opiskelijakorttivaihtoehtoa sekä liikuntapalveluiden käyttäjiä hyödyntämään Sykettä Joensuu ja Sykettä Kuopio sovellusta. Mikäli kuitenkin haluat asioida toimistoillamme noutamassa lukuvuosi- tai Sykettä-tarran opiskelijakorttiisi, muistathan seuraavat vastuulliset toimintatavat:

 • Asioi vain oireetta ja terveenä.
 • Pese kädet ennen asiointia.
 • Irrota valmiiksi vanhat tarrat opiskelijakortistasi.
 • Noudata oikean puoleista liikennettä ja pidä vähintään 1,5 m turvavälit jonottaessa ja toimistossa.
 • Toimistoon kerrallaan asioimaan enintään kaksi henkilöä.
 • Jos asiasi ei välttämättä edellytä fyysistä asiointia toimistolla, pyydämme olemaan yhteydessä ensisijaisesti sähköpostitse tai puhelimitse. 

Lue lisää:
Isyy.fi: Toimistojen ja kioskin yhteystiedot
Isyy.fi: Opiskelijakortti

ISYYn kioski Kuopion kampuksella

Ylioppilaskunnan kioski Kuopion kampuksella on jälleen avoinna. Kioski sijaitsee Kuopion kampuksella, Canthia-rakennuksen (Yliopistonranta 1 C) ensimmäisen kerroksen aulassa (käynti A-ovesta).

Aukioloajat 12.8.2020 alkaen:

Maanantai 10–15.30
Tiistai–Torstai 9–15.30
Perjantai 10–15

Huom! Lounastaukojen ajaksi kioski on suljettuna klo 11.30–12.00. 

Kioskista saa opiskelijaystävälliseen hintaan terveellistä välipalaa, kuten hedelmiä, proteiinirahkoja ja täytettyjä leipiä. Lisäksi tarjolla on mm. tuoretta pullaa, virvoitusjuomia ja makeisia sekä tietenkin kampuksen edullisinta kahvia!

Tervetuloa!

ISYYn tapahtumat

Tapahtumien suunnittelussa noudatamme yleisiä turvallisuusohjeita sekä yliopiston linjauksia koskien kokoontumista tai rajoituksia. 

Sykettä-korkeakoululiikunta

Liikuntakalenterit syyslukukaudelle 2020 on julkaistu ja ne löytyvät kampuskohtaisilta SYKETTÄ-sivuilta.
Syksyn ilmaisia liikuntaviikkoja vietetään 31.8.–13.9. Viikon aikana voit kokeilla SYKETTÄ-palveluita maksutta, ilman voimassa olevaa liikuntatarraa. 

Mikäli päädyt jatkamaan SYKETTÄ-tunneilla käymistä ilmaisten liikuntaviikkojen jälkeen, sinun tulee ostaa liikuntatarra SYKETTÄ-verkkokaupasta, mobiilisovelluksesta tai myyntipisteistä. Lue tarkemmat ohjeet kampuskohtaisilta SYKETTÄ-sivuilta.
 
Lue lisää: 
Sykettä.fi: Ryhmäliikuntatarjonta (Joensuu)
Sykettä.fi: Liikuntakalenteri (Kuopio)

Ainejärjestöt

Syksyn tapahtumien ja järjestelyiden osalta ISYY kutsuu ainejärjestöt keskustelemaan ja ideoimaan yhdessä. 

ISYY suosittelee ainejärjestöjä seuraamaan yliopiston suosituksia ja hyödyntämään etämahdollisuuksia myös alkusyksyn kokoontumisissa. 1.6. alkaen on voimaan tullut 50 henkilön kokoontumisrajoitus joka säilyy voimassaolevana. Alla lisätietoa tilojen vuokrauksesta ja rajoituksista niihin liittyen. 

Kerhot

Kerhojen toiminnan ohjeistukset ovat voimassa syyslukukauden 2020 ja niitä tarkennetaan tarvittaessa.

 • ISYYn tiloissa järjestettävissä tapahtumissa suurimmat sallitut henkilömäärät ovat seuraavat:
  • Suvaksen sauna- ja kokoustila: 20 hlö /tapahtuma tai tapahtumapäivä
  • Haltian kerhotila: 10 hlö /tapahtuma tai tapahtumapäivä
  • Lukema: 50 hlö /tapahtuma tai tapahtumapäivä. HUOM! Lukemalla ei voi järjestää päivätapahtumia ma-pe klo 8:00-17:00 kun ISYYn toimisto on avoinna
 • ISYYn tiloissa noudatetaan lisäksi tilakohtaisia ohjeistuksia jotka selviävät tilaa varatessa
 • Yliopiston kampuksilla järjestettävissä tapahtumissa suurin sallittu henkilömäärä on 50 hlö /tapahtuma tai tapahtumapäivä
 • Jos tapahtuma järjestetään kampusten tai ISYYn tilojen ulkopuolella, kerho noudattaa ko. tilaan laadittuja henkilömäärärajoituksia ja valtakunnallisia suosituksia
 • Osallistujamäärä on kuitenkin mitoitettava siten, että on mahdollista säilyttää vähintään 1,5 metrin turvavälit koko tapahtuman ajan
 • Suositellaan, että kerho järjestää tapahtumiin käsienpesumahdollisuuden ja vähintään riittävästi käsidesiä
 • Kerhon tulee ohjeistaa osallistujia saapumaan tapahtumaan vain oireetta ja terveenä, lisäksi osallistujia tulee ohjeistaa vähintään 1,5 metrin turvaväleistä ja käsihygieniasta
 • Jos tapahtumassa on käteismyyntiä, käsihygieniasta on huolehdittava erityisen hyvin

ISYYltä saa apua ja neuvoja tapahtumien järjestämiseen järjestöasiantuntija Liisa Kainulaiselta (jarjestoasiantuntija@isyy.fi) tai puhelimitse (044 576 4819).

ISYYn vuokratilat

 • ISYYn tiloissa järjestettävissä tapahtumissa suurimmat sallitut henkilömäärät ovat seuraavat:
  • Suvaksen kokous- ja saunatila: 20 hlö/tapahtuma tai tapahtumapäivä
  • Haltian kerhotila: 10 hlö/tapahtuma tai tapahtumapäivä
  • Lukema: 50 hlö/ tapahtuma tai tapahtumapäivä (HUOM! Lukemalla ei voi järjestää päivätapahtumia klo 8:00-17:00)
    
 • ISYYn tiloissa noudatetaan lisäksi tilakohtaisia ohjeistuksia jotka selviävät tilaa varatessa
 • Osallistujamäärä on kuitenkin mitoitettava siten, että on mahdollista säilyttää vähintään 1,5 metrin turvavälit koko tapahtuman ajan
 • Suositellaan, että tapahtumiin järjestetään käsienpesumahdollisuus ja vähintään riittävästi käsidesiä
 • Tapahtumiin tulee ohjeistaa saapumaan vain oireetta ja terveenä 
 • Osallistujia tulee ohjeistaa vähintään 1,5 metrin turvaväleistä ja käsihygieniasta
 • Jos tapahtumassa on käteismyyntiä, käsihygieniasta on huolehdittava erityisen hyvin

Linjauksia tarkastellaan koronatilanteen kehittyessä ja muutoksista tiedotetaan tilavarauksia tehneitä järjestöjä. 
Suvaksen ja Haltian tilojen osalta lisätietoja antaa Hannele Mirola (toimisto.joensuu@isyy.fi, 044 576 8449) ja Lukeman osalta Liisa Kainulainen (jarjestoasiantuntija@isyy.fi, 044 576 8419). 

Yliopiston kasvomaskisuositus

Itä-Suomen yliopisto on antanut henkilöstölleen ja opiskelijoilleen suosituksen kasvomaskien käytöstä. Yliopisto suosittelee kasvomaskien käyttöä työ- ja opiskelutilanteissa, joissa turvavälien pitäminen ei ole mahdollista. Näihin tilanteisiin yliopisto tarjoaa henkilöstölle ja opiskelijoille kasvomaskit.

Kasvomaskien käyttöä suositellaan muun muassa ohjaus-, neuvonta- ja opetustilanteissa, joita ei pystytä järjestämään etäyhteyksin tai turvavälejä noudattaen kampuksella. Tällaisia tilanteita voivat olla esimerkiksi laboratoriotyöt, lähiohjausta vaativa opetus, ilman pleksiä tapahtuva asiakaspalvelu ja pakolliset palaverit. Lisäksi kasvomaskin käyttöä suositellaan työmatkoilla julkisilla kulkuvälineillä tai kimppakyydeillä, joissa ei ole mahdollista pitää turvaväliä. Kodin ja työpaikan välillä kulkemiseen yliopisto ei tarjoa maskeja.

Harjoitteluissa noudatetaan harjoittelupaikan omia turvallisuusohjeita.

Lisätietoja:
Rehtori Jukka Mönkkönen, jukka.monkkonen (a) uef.fi, p. 040 728 8057
Hallintojohtaja Tuomo Meriläinen, tuomo.merilainen (a) uef.fi, p. 040 355 2299

Lue lisää:
Uef.fi/Sharepoint: Itä-Suomen yliopiston kasvomaskisuositus henkilöstölle ja opiskelijoille

Mitä teet, jos epäilet itselläsi koronavirustartuntaa? 

Jos epäilet saaneesi koronavirustartunnan, kannattaa aloittaa tekemällä Omaolo-oirearvio netissä: www.omaolo.fi. Omaolo-palvelu ohjaa kriteerien täyttyessä soittamaan Päivystysapuun 116 117, missä terveydenhuollon ammattilaiset arvioivat tilanteen ja antavat siihen sopivat jatko-ohjeet. Virka-aikana voit soittaa myös omalle terveysasemallesi.

Koronaviruksen aiheuttaman taudin oireita ovat tämän hetkisen tiedon mukaan muun muassa kuume, yskä ja hengenahdistus. Tautiin voi liittyä myös lihaskipuja, väsymystä, nuhaa, pahoivointia ja ripulia. 

Näytteitä otetaan THL:n 15.4. päivitetyn ohjeen mukaisesti henkilöiltä, joilla on koronavirusinfektioon sopivia oireita tai joilla lääkärin arvion perusteella on aihetta epäillä koronavirustartuntaa. 

Soita aina ennen terveysasemalle tai yhteispäivystykseen saapumista! Älä saavu muille vastaanotoille tai kiireettömiin palveluihin, kuten sosiaalitoimistoon, hammashoitoon, fysioterapiaan tai neuvolaan, jos sinulla on lieviäkään infektiotaudin oireita (kuten nuhaa, yskää, kurkkukipua, lihassärkyä tai kuumetta). Muista perua aiemmin varatut ajat!

Kuopio.fi: Kiireellinen hoito ja päivystys
Siunsote.fi: Päivystys 

YTHS:ssa asioiminen koronaviruksen aikana 

18.8.2020 YTHS on julkaissut uudet ohjeet asiointiin koronaviruspandemian aikana:

YTHS:n vastaanottotoiminta toimii normaalisti ajanvarausten mukaisesti. 

 • Jos olet täysin oireeton, voit tulla sinulle varatulle etä- tai lähivastaanotolle sovittuun aikaan. Jos sinulla on vastaanottoaika tai olet varaamassa sellaista, sinulle tarjotaan mahdollisuutta etävastaanottoon kaikissa tilanteissa, joissa se on mahdollista. Etävastanotto on turvallinen tapa tulla asiantuntijan vastaanotolle. Tutustu etävastaanottoon.
 • Jos kuulut riskiryhmään, mutta olet oireeton, suosittelemme aloittamaan suunterveyden kiireettömän hoidon hoidontarpeen arvioinnin pohjalta tai jatkamaan hoitoa hoitosuunnitelman mukaan.
 • YTHS:n matkailuneuvonta avataan 17.8. Jos olet lähdössä matkalle, varmistathan itse kohdemaan maahantulo- ja karanteenimääräykset.
 • Ryhmätoimintaa käynnistetään syksyn aikana. Pääasiassa ryhmät järjestetään verkossa ja mahdollisissa live-ryhmissä huolehditaan turvaväleistä, hygieniasta ja kasvomaskeista. Ryhmien järjestelyistä tiedotetaan tilanteen muuttuessa.
 • Monet yliopistot ovat ilmoittaneet, että eivät tällä hetkellä edellytä opiskelijoilta sairauspoissaolotodistuksia. Siksi YTHS ei tällä hetkellä niitä pääsääntöisesti kirjoita.

Jos epäilet koronavirustartuntaa, ota tarvittaessa puhelimitse yhteyttä omaan terveyskeskukseen tai terveyskeskuspäivystykseen.

YTHS:n vastaanottotoiminta jatkuu tällä hetkellä normaalisti ajanvarausten mukaisesti. Koronavirusepidemiasta johtuen kaikki ryhmämuotoiset hoidot on etäryhmiä lukuun ottamatta tältä keväältä peruttu. Jos olet täysin oireeton, voit tulla vastaanotolle sovittuna aikana. Jos sinulla on hengitystieinfektion lieviäkin oireita, peruuta vastaanottoaikasi YTHS:llä. 

Älä saavu muille vastaanotoille tai kiireettömiin palveluihin, kuten hammashoitoon tai fysioterapiaan jos sinulla on lieviäkään infektiotaudin oireita (kuten nuhaa, yskää, kurkkukipua, lihassärkyä tai kuumetta). Muista perua aiemmin varatut ajat!

YTHS:ään voit tarvittaessa olla yhteydessä soittamalla palvelupisteeseen.

Lue lisää: 
YTHS.fi: Ohjeet asiointiin koronavirusepidemian aikana

Kampukset

Kampusten pääovet ovat avoinna ja 1.9. alkaen avataan kaikki ovet entiseen tapaan.

Kaikkien kampuksella kävijöiden (opiskelijat, henkilöstö, vierailijat) on noudatettava seuraavia perusohjeita: 

 • Tule kampukselle vain terveenä. 
 • Pese kädet heti kampukselle tultuasi sekä säännöllisesti usean kerran päivässä. Käsidesiä käytetään, kun käsien peseminen ei ole mahdollista. 
 • Pidä 1,5–2 metrin turvaväli muihin. 
 • Käytä maskia tilanteissa, joissa turvavälin pitäminen ei ole mahdollista.
 • Älä kättele äläkä halaa muita. 

Yliopiston järjestämissä tilaisuuksissa henkilömäärä on rajoitettu 50 henkilöön. Tämä koskee kaikkia yliopiston omia tilaisuuksia, mukaan lukien opetus ja väitöstilaisuudet. 50 henkilön rajoitusta sovelletaan myös ISYY:n ja ainejärjestöjen tilaisuuksissa. Yliopisto ottaa vastaan myös ulkopuolisia tilavarauksia. Ulkopuolisissa varauksissa noudatetaan kansallisia ohjeistuksia.

Kuulutko riskiryhmään?

Riskiryhmään kuuluvat palaavat viimeisenä kampukselle. Riskiryhmätiedot löydät THL:n sivuilta. 

Lue lisää:
THL: Koronavirustaudin riskiryhmät

Etäopetus ja korvaavat suoritustavat

Opetus jatkuu pääosin verkossa myös syyslukukaudella. Kaikissa tilanteissa otetaan huomioon viranomaisten antamat rajoitukset ja ohjeistukset siten, etteivät terveys ja turvallisuus vaarannu. Vakavan koronavirustaudin riskiryhmään kuuluvat eivät toistaiseksi voi tulla kampuksen tiloihin. Kevään opetusjärjestelyistä (mukaan lukien opiskelijavaihdot ja pääsykokeet) päätetään syyskuun alussa.

Syyslukukausi 2020

Syyslukukaudella 2020 kurssi-ilmoittautuminen on pakollista. Lisäksi opetushenkilökunnalla on oltava listat lähiopetukseen osallistuneista opiskelijoista. Orientaatiossa, tuutoroinnissa ja muissa opiskelijoita kokoavissa tapahtumissa noudatetaan edellä mainittuja yliopiston antamia turvallisuusohjeita. Tuutorointi järjestetään pienryhmissä ja pääosin etänä. Uusien opiskelijoiden orientaation kaikille yhteiset osuudet järjestetään etänä. Oppiaineet ottavat uudet opiskelijat muutoin vastaan, järjestävät heille perehdytystä ja mahdollisesti lähiopetusta turvallisuusohjeita noudattaen.

Laboratorio-opetusta, kenttäkursseja ja välttämättömiä harjoitteluja sekä muuta opetusta, jota on mahdoton tai kohtuuttoman vaikea järjestää etänä, voidaan järjestää lähiopetuksena dekaanin päätöksellä. Myös uusille opiskelijoille voidaan järjestää lähiopetusta heidän sitouttamisekseen oppiaineeseen ja yliopistoyhteisöön.

 • Tiedekunnat ja Kielikeskus tekevät opetusta koskevat päätökset ja tiedottavat niistä opiskelijoita: 30.6. mennessä elo- ja syyskuun opetuksen järjestelyistä ja viimeistään 7.8. loka-joulukuun opetuksen järjestelyistä. WebOodiin tiedot päivitetään 31.7. ja 15.9. mennessä.
 • Avoin yliopisto informoi omia opiskelijoitaan.

Opetusjärjestelyt

Lähiopetus organisoidaan turvallisuudesta huolehtien. Opetusjärjestelyissä noudatetaan valtioneuvoston kulloinkin voimassa olevia kokoontumis- ja muita turvallisuussuosituksia. 1.6. alkaen voimassa olevaa 50 henkilön kokoontumisrajoitusta sovelletaan lähiopetukseen siten, että yhdessä tilassa on kerralla opettaja mukaan lukien korkeintaan 50 henkilöä ja henkilöiden välillä on 1,5–2 metrin turvaväli. Lisätietoa opetusjärjestelyistä.

Yleisiä tenttejä ei edelleenkään järjestetä, mutta pienryhmätenttejä opettajan valvomana on mahdollista toteuttaa, kunhan turvaväleistä huolehditaan. Maksimihenkilömäärä 50 henkeä. Exam-tenttitilat ovat jälleen käytössä. Tiloissa on huomioitu turvavälit ja niistä löytyy turvallisuusohjeet.

Kurssien uudet suoritustavat ja päivittyneet käytännöt ilmoitetaan jokaisen kurssin osallistujille sähköpostitse, kurssin weboodissa ja/tai moodle-alustalla. Oppiaineen sisäisten muutosten kokonaiskuvaa voi seurata parhaiten laitoksen/tiedekunnan/oppiaineen omalla yammer-sivulla. Kurssien yksityiskohtaisissa suoritustavoissa ja lisäkysymyksissä otathan yhteyttä vastuuopettajaan. 

Tiedotus

Yliopiston viralliset tiedotusvälineet korona tilanteessa ovat oppiainekohtaisesti Yammer sekä yleisesti Kamu.uef.fi. Seuraamalla näitä tiedotusvälineitä pysyt parhaiten kärryillä vallitsevassa tilanteessa. Seuraa sähköpostiasi ja muista myös vastata mikäli sinuun otetaan yhteyttä. Näin myös opetushenkilöstö tietää että olet saanut tiedot.

Seuraa yliopiston ajankohtaisia koronaan liittyviä tiedotteita yliopiston verkkosivuilla ja lue lisää opetuksen järjestämisestä syksyllä 2020:

Lue lisää:
Uef.fi: Koronavirustilanne Itä-Suomen yliopistossa
Uef.fi/Sharepoint:  Ohjeistus vakavan koronavirustaudin riskiryhmään kuuluville opiskelijoille: opintojakson suoritustapaan liittyvät järjestelyt syyslukukaudella 2020.
Uef.fi: 8.6.2020 Opiskelu ja opiskelijavaihto
Kamu: Opiskelu koronasulun aikana

Kielikeskus, kirjasto ja Aducate

Kielikeskus jatkaa etäopetusta koko syyslukukauden 2020 ajan. Ilmoittautuminen syksyn opetukseen on auki WebOodissa 1.8. – 5.9.2020. WebOodista löytyvät myös kurssikohtaiset opetusaikataulut.
Kampuskirjasto Joensuussa avautuu 17.8.2020 ja Kuopiossa 1.9.2020. Lisätietoa kampuskirjastojen palveluista löytyy kirjaston verkkosivuilta. 

Itseopiskelutilat ja ATK-luokat sekä Opparin asiakaspalvelutiskit ja service deskit Joensuussa ja Kuopiossa avataan 1.9.2020 alkaen. 

Opintohallinnon asiakaspalvelupisteet avataan 21.8.2020 alkaen; tarkemmat tiedot aukioloajoista löytyvät Kamusta. Kaikissa tiloissa on noudatettava turvavälejä ja yliopiston antamia hygieniaohjeita.

Itä-Suomen yliopisto jatkaa Avoimen yliopiston opiskelijoiden 31.7.2020 päättyviä opinto-oikeuksia vuoden 2020 loppuun saakka koronavirustilanteen vuoksi. Opinto-oikeuksien jatkaminen tehdään automaattisesti eikä se vaadi opiskelijalta toimenpiteitä.

Lue lisää:
Kamu: Opiskelu koronasulun aikana
Uef.fi: Aducate
Uef.fi: Kirjasto

Matkustaminen

Matkustaminen ja vierailut kotimaan sisällä ovat sallittuja. Kampuksille ei voi tulla 14 vuorokauteen, jos henkilö saapuu ns. riskimaasta. Konferenssit ja seminaarit toteutetaan toistaiseksi verkossa.

Matkustaminen ulkomaille

Välttämättömät vierailut ulkomailta on sallittuja. Kts. lisätiedot vierailijoista. Suomen hallituksen turvallisina pitämiin maihin on mahdollista matkustaa myös Itä-Suomen yliopiston toiminnan puitteissa (työmatkat, kenttäkurssit, harjoittelut, vierailijat). Viimeisin tieto ns. turvallisina pidetyistä maista löytyy Valtioneuvoston verkkosivuilta. 24.8.2020 astuu voimaan uudet rajoitukset koskien ulkomaan matkailua ja maita joita rajoitukset koskee. Rajoituksen alaisista maista palaavalle suositellaan omaehtoista karanteenia.

Maista, joiden osalta matkustusrajoitukset on poistettu, tulevilta henkilöiltä ei vaadita 14 vuorokauden omaehtoista karanteenia. Työmatkustus näihin maihin sekä vierailijoiden vastaanottaminen näistä maista on sallittua. Sama linjaus koskee myös opiskelijoita harjoittelujen tai muiden opiskeluun liittyvien matkojen (esim. kenttäkurssit tai muut ekskursiot) osalta. Opiskelijavaihdot on kuitenkin peruttu syyslukukauden osalta. 

Kotimaan matkailu

Yliopisto ei ole linjannut kotimaan matkailuun liittyviä rajoituksia, mutta matkustaessa tulee noudattaa alueellisia suosituksia, kuten maskisuositusta. THL suosittaa kasvomaskin käyttöä toisten ihmisten suojaamiseksi niiden sairaanhoitopiirien alueella, joissa on esiintynyt koronatartuntoja kahden viime viikon aikana. Sairaanhoitopiirit, joiden alueella maskisuositusta ei ole annettu 12.8.2020, ovat Pohjois-Karjala, Itä-Savo, Kainuu ja Etelä- ja Keski-Pohjanmaa.

Käyttöä suositellaan seuraavissa tilanteissa ja seuraaville henkilöille:

 • Joukkoliikenteessä, jossa lähikontakteja ei aina voida välttää.
 • Koronavirustestiin hakeutuvat henkilöt matkalla näytteenottoon ja ennen testituloksen valmistumista, jos on välttämätön syy liikkua kodin ulkopuolella.
 • Riskialueelta Suomeen saapuvat matkustajat heidän siirtyessä maahantulopisteeltä karanteeniin tai jos heillä on karanteenin aikana välttämätön syy liikkua kodin ulkopuolella. 

Kasvomaskia voi käyttää alueellisen viranomaisen suosituksen mukaan myös muissa tilanteissa, joissa lähikontaktien välttäminen ei ole mahdollista. Alueelliset viranomaiset voivat antaa alueellaan omia täydentäviä tai rajatumpia suosituksia, jotka perustuvat niiden omaan riskinarviointiin.

Lue lisää:
THL: Suositus kasvomaskien käytöstä kansalaisille - sairaanhoitopiireittäin
Valtioneuvosto: Korona 

Vaihto-opiskelijoille

Itä-Suomen yliopisto on päättänyt peruuttaa kaikki vaihdot ja ulkomaanharjoittelut syyslukukaudelta 2020 koronaviruspandemian vuoksi. Tämä tarkoittaa sitä, että syksylle suunnitellut vaihtojaksot tai ulkomaanharjoittelut eivät valitettavasti voi toteutua.

Syksyn lähtijöille on lähetetty tiedote torstaina 28.5. ja pyydetty vastaamaan pikimmiten jatkosta.

Täydennyshaku kevätlukukaudelle 2021 järjestetään 15.8. – 15.9.2020.

Lue lisää:
Kamu.uef.fi: Vaihtojaksot ja ulkomaanharjoittelut peruttu syyslukukaudelta 2020

Auttavia tahoja

Koronaviruksesta aiheutuva poikkeustilanne voi aiheuttaa opiskelijoissa monenlaista huolta, ahdistusta tai pelkoa. Sinun ei tarvitse jäädä yksin huolta aiheuttavien ajatustesi kanssa. Jos haluat tilanteesta keskustella tai tarvitset apua, voit kääntyä poikkeustilanteen aikana hyvin matalalla kynnyksellä puoleemme.

Yhteystiedot löytyvät Kamusta:
Kamu.uef.fi: Auttavia tahoja 

Kaupunkien palvelupuhelimet: 
Kuopio.fi: Kuopion kaupungin korona-palvelupuhelin
Joensuu.fi: Kysy koronasta! (Usein kysytyt kysymykset) 

Psykologien Sosiaalinen Vastuu ry:n opas:
Pdf: Kuinka huolehtia omasta ja läheisten psyykkisestä hyvinvoinnista myös koronaepidemian aikana

Tuutorikoulutus

Tuutorikoulutukset pyörivät tällä hetkellä etäyhteydellä ja verkkotehtävien kautta. 

Kolmas koulutusjakso sisältää muutoksen alkuperäisesti ilmoitetuun aikatauluun: Osa tavallisesti leirillä toteutettavista vuorovaikutteisista harjoituksista järjestetään elokuussa silloin voimassa olevien terveysohjeistuksen mukaisesti. Koulutussuunnittelussa niihin on nyt varattu alkuperäisen 1 päivän sijaan 2 päivää, varaa kalenteriisi: ma-ti 24.-25.8.2020 klo 9-17

 • 24.9.2020 klo 16-18 Tuutoricheck, kokemuksia tuutoroinnista-ilta, Joensuun kampuksella. 
 • 17.9.2020 klo 16-18 Tuutoricheck, kokemuksia tuutoroinnista-ilta Kuopion kampuksella
 •  13.1.2021 illalla Tuutorithanks, buffet-illallinen, todistusten jako ja kiitokset, Joensuussa.
 • 19.1.2021 illalla Tuutorithanks, buffet-illallinen, todistusten jako ja kiitokset, Kuopiossa. 

Maisterituutoreille:

 • 26.8.2020 maisterituutorikoulutus verkkototeutuksena klo 10-15 välillä
 • syyskuussa 2020 reflektointi- ja palautesessio etänä tai paikan päällä kampuksilla (videoneuvottelu), 2 tuntia
 • Tuutorithanks, buffet-illallinen, todistusten jako ja kiitokset. Kuopion kampus: 19.1.2021 / Joensuun kampus: 13.1.2021

Lue lisää:
Kamu.uef.fi: Tuutorikoulutukset keväällä 2020

Kela

Opintotuki

Jos opiskelu ei ole ollut mahdollista, opintotuen maksamista voidaan jatkaa, vaikka opintosuoritusmäärä ei ole ollut riittävä. Opintotuen enimmäisaikaa voidaan myös pidentää. Muista vaikutuksista, esimerkiksi opintotuen ja koulumatkatuen maksamiseen, opintojen keskeytymistä koskeviin ilmoituksiin ja opintolainahyvityksen saamiseen, Kela tiedottaa erikseen, kun tarvittavista toimenpiteistä on sovittu.  

Lue lisää: 
Kela.fi: Opintotuki ja koronaviruksen aiheuttaman poikkeustilanteen vaikutukset 
Kela.fi: Usein kysyttyä koronatilanteesta

Tartuntatautipäivärahaa myös opiskelijalle tulon menetyksessä

Kela voi maksaa tartuntatautipäivärahaa, kun työntekijä on määrätty olemaan poissa työstään jonkin tartuntataudin, esimerkiksi koronaviruksen, leviämisen estämiseksi. Alle 16-vuotiaan huoltajalla on oikeus tartuntatautipäivärahaan, jos lapsi on määrätty karanteeniin ja huoltaja ei siksi voi tehdä työtä. 

Päiväraha korvaa ansionmenetyksen, joten sitä voidaan maksaa vain niiltä päiviltä, jolloin henkilö ei ole voinut työskennellä karanteenin tai eristyksen takia. Päivärahaa ei siis makseta esimerkiksi loman ajalta tai tehtävissä, joissa voidaan tehdä etätyötä. Ansionmenetyksestä tarvitaan työnantajan selvitys.

Lue lisää:
Kela.fi: Tartuntatautipäiväraha korvaa ansionmenetyksen karanteenin aikana

Kampusravintolat 

Seuraavat kampusravintolat ovat auki syksyn aikana:

Joensuu

Kampus Bistro

 • Avoinna ma-pe klo 8.00-14.30
 • Lounas ma-pe klo 10.30-14.00

Carelia 24.8. alkaen

 • Avoinna ma-pe klo 8.30-14.30
 • Lounas ma-pe klo 10.30-14.00
 • Itsepalvelukahvila ma-pe klo 7.45 - 16.00

Futura 24.8. alkaen

 • Itsepalvelukahvila ma-pe klo 7.45 - 16.00

Educa 1.9. alkaen

 • Itsepalvelukahvila ma-pe klo 8.00 - 16.00

Aura 1.9. alkaen

 • Avoinna ma-pe klo 7.45-15.00
 • Lounas ma-pe klo 10.30-14.00

Kuopio

Tietoteknia

 • Avoinna ma-pe klo 8.00-14.30
 • Lounas ma-pe klo 10.30-14.00

Canthia 10.8. alkaen

 • Avoinna ma-pe klo 10.30-13.00
 • Itsepalvelukahvila ma-pe klo 7.45 - 16.00

Snellmania 1.9. alkaen

 • Avoinna ma-pe klo 7.45-14.30
 • Lounas ma-pe klo 10.30-14.00
 • Itsepalvelukahvila ma-pe klo 14.00 - 16.00

Opiskelijat voivat ostaa itselleen kaksi opiskelijahintaista take away -lounasta kerralla, ja lounasta voi ostaa myös opiskelijakortilliselle kaverille (yhteensä 2 + 2 annosta, molempien voimassa oleva opiskelijakortti esitettävä). KELA-tuettujen take away -aterioiden myynti on nyt mahdollista 8.00-20.00. Ravintoloissa noudatetaan erityisiä hygienia- ja turvallisuusohjeita.

Muistathan myös

Pidetään mielessä, että meidän liikkuvaisten väestöryhmien vastuulla on huolehtia tartuntariskin pitämisestä mahdollisimman matalana, jotta riskiryhmiin kuuluvat läheisemme pysyvät turvassa.

Parhaiten suojaudut tartunnalta huolehtimalla hyvästä käsihygieniasta. Lue ohjeet THL:n sivuilta:
Thl.fi: Koronavirus COVID-19 

Jäikö kysyttävää?

ISYY on aktiivisesti yhteydessä Itä-Suomen yliopistoon ja muihin opiskelijaelämään vaikuttaviin tahoihin. Jos sinulla jäi kysyttävää, ole ihmeessä yhteydessä henkilökuntaamme tai hallitukseen. 

Yhteystiedot:
Isyy.fi: Henkilökunnan yhteystiedot
Isyy.fi: Hallituksen yhteystiedot