Ajankohtaista

21.08.2020

Päivittyvä koronainfo: UEF:n opiskelijoita koskevat toimenpiteet ja ohjeistukset

Sivua päivitetty 24.11.2020. 

Pääpointit tiivistetysti

 • Yliopisto on antanut henkilöstölleen ja opiskelijoilleen maskisuosituksen. 
 • Yliopisto on linjannut syksyn opetuksesta ja ohjeistanut tilojensa käytöstä. Opetus tapahtuu pääasiassa verkossa.
 • Mikäli olet sairas tai oireilet, jää kotiin. Vakavan koronavirustaudin riskiryhmään kuuluvat eivät toistaiseksi voi palata kampukselle.
 • Välttämättömät vierailut ulkomailta ovat sallittuja. Seuraa valtionneuvoston viestintää.
 • 1.6. voimaan astunut 50 hengen kokoontumisrajoitus yliopiston tiloissa säilyy voimassaolevana. ISYY on linjannut omien tilojensa sekä ISYYn tapahtumien rajauksista. ISYY suosittelee yhä hyödyntämään etämahdollisuuksia. 

Asiointi ISYYn toimistolla

ISYYn toimistot palvelevat 23.11.–15.12.2020 vain ajanvarauksella. Voit sopia käynnin toimistoille soittamalla toimistojen asiakaspalvelunumeroihin.

Joensuu:

Hannele Mirola, jäsenpalveluasiantuntija, p. 044 576 8449, toimisto.joensuu(at)isyy.fi

Kuopio:

Liisa Kainulainen, järjestöasiantuntija, p. 044 576 8419, toimisto.kuopio(at)isyy.fi

Toivomme, että käytät asioidessasi kasvomaskia ja noudatat muita UEFin tiloja koskevia turvallisuusohjeistuksia. Yliopiston tarjoamia kasvomaskeja on saatavilla kampusrakennuksissa sekä ISYYn Joensuun ja Kuopion kampustoimistoissa. Yhdessä pakkauksessa on 10 kasvomaskia. Otathan koko 10 kpl maskipaketin itsellesi mukaan yhden yksittäisen kasvomaskin sijaan.

Lisäksi ISYYn kioski on suljettuna toistaiseksi maanantaista 23.11. alkaen koronatilanteesta johtuvista syistä.

ISYYn tapahtumat

Tapahtumien suunnittelussa noudatamme yleisiä turvallisuusohjeita sekä yliopiston linjauksia koskien kokoontumista tai rajoituksia. 

SYKETTÄ-korkeakoululiikunta

SYKETTÄ-palvelut ovat tauolla loppuvuoden ajan. SYKETTÄ järjestää etätunteja, joten seuraathan kampuskohtaisia SYKETTÄ-tiedotuskanavia!

Ainejärjestöt

ISYY suosittelee ainejärjestöjä seuraamaan yliopiston suosituksia ja hyödyntämään etämahdollisuuksia myös alkusyksyn kokoontumisissa. 1.6. alkaen on voimaan tullut 50 henkilön kokoontumisrajoitus joka säilyy voimassaolevana. Alla lisätietoa tilojen vuokrauksesta ja rajoituksista niihin liittyen. 

Kerhot

Kerhojen toiminnan ohjeistukset ovat voimassa syyslukukauden 2020 ja niitä tarkennetaan tarvittaessa.

 • ISYYn tiloissa järjestettävissä tapahtumissa suurimmat sallitut henkilömäärät ovat seuraavat:
  • Suvaksen sauna- ja kokoustila: 20 hlö /tapahtuma tai tapahtumapäivä
  • Haltian kerhotila on suljettuna loppuvuoden ajaksi. 
  • Lukema: 50 hlö /tapahtuma tai tapahtumapäivä. HUOM! Lukemalla ei voi järjestää päivätapahtumia ma-pe klo 8:00-17:00 kun ISYYn toimisto on avoinna

ISYYn tiloissa noudatetaan lisäksi tilakohtaisia ohjeistuksia jotka selviävät tilaa varatessa.

ISYYltä saa apua ja neuvoja tapahtumien järjestämiseen järjestöasiantuntija Liisa Kainulaiselta (jarjestoasiantuntija@isyy.fi) tai puhelimitse (044 576 4819).

ISYYn vuokratilat

 • ISYYn tiloissa järjestettävissä tapahtumissa suurimmat sallitut henkilömäärät ovat seuraavat:
  • Suvaksen kokous- ja saunatila: 20 hlö/tapahtuma tai tapahtumapäivä
  • Haltian kerhotila on suljettuna loppuvuodeksi.
  • Lukema: 50 hlö/ tapahtuma tai tapahtumapäivä (HUOM! Lukemalla ei voi järjestää päivätapahtumia klo 8:00-17:00)

ISYYn tiloissa noudatetaan lisäksi tilakohtaisia ohjeistuksia jotka selviävät tilaa varatessa.

Linjauksia tarkastellaan koronatilanteen kehittyessä ja muutoksista tiedotetaan tilavarauksia tehneitä järjestöjä. 
Suvaksen ja Haltian tilojen osalta lisätietoja antaa Hannele Mirola (toimisto.joensuu@isyy.fi, 044 576 8449) ja Lukeman osalta Liisa Kainulainen (jarjestoasiantuntija@isyy.fi, 044 576 8419). 

Yliopiston kasvomaskisuositus

Itä-Suomen yliopisto vastaa koronavirusepidemian kiihtymiseen kampuskaupungeissaan ja suosittelee kasvomaskin käyttöä kaikissa tiloissa, joissa on kerralla useampia henkilöitä, myös luennoilla. Aiemmin suositus koski vain tilanteita, joissa turvavälin pitäminen ei ole mahdollista.

Itä-Suomen yliopisto tarjoaa kasvomaskit kampuksillaan opiskeleville ja työskenteleville opiskelijoilleen ja henkilöstölleen, ja niitä on saatavilla kampusrakennusten pääauloissa. Yliopiston hankkimat kasvomaskit ovat kirurgisia suu-nenäsuojuksia (tyyppi II).

Kamu.uef.fi: Itä-Suomen yliopisto tiukentaa maskisuositustaan 8.10. alkaen

Mitä teet, jos epäilet itselläsi koronavirustartuntaa? 

Jos epäilet saaneesi koronavirustartunnan, kannattaa aloittaa tekemällä Omaolo-oirearvio netissä: www.omaolo.fi. Omaolo-palvelu ohjaa kriteerien täyttyessä soittamaan Päivystysapuun 116 117, missä terveydenhuollon ammattilaiset arvioivat tilanteen ja antavat siihen sopivat jatko-ohjeet. Virka-aikana voit soittaa myös omalle terveysasemallesi.

Koronaviruksen aiheuttaman taudin oireita ovat tämän hetkisen tiedon mukaan muun muassa kuume, yskä ja hengenahdistus. Tautiin voi liittyä myös lihaskipuja, väsymystä, nuhaa, pahoivointia ja ripulia. 

Näytteitä otetaan THL:n 15.4. päivitetyn ohjeen mukaisesti henkilöiltä, joilla on koronavirusinfektioon sopivia oireita tai joilla lääkärin arvion perusteella on aihetta epäillä koronavirustartuntaa. 

Soita aina ennen terveysasemalle tai yhteispäivystykseen saapumista! Älä saavu muille vastaanotoille tai kiireettömiin palveluihin, kuten sosiaalitoimistoon, hammashoitoon, fysioterapiaan tai neuvolaan, jos sinulla on lieviäkään infektiotaudin oireita (kuten nuhaa, yskää, kurkkukipua, lihassärkyä tai kuumetta). Muista perua aiemmin varatut ajat!

Kuopio.fi: Kiireellinen hoito ja päivystys
Siunsote.fi: Päivystys 

YTHS:ssa asioiminen koronaviruksen aikana 

18.8.2020 YTHS on julkaissut uudet ohjeet asiointiin koronaviruspandemian aikana:

YTHS:n vastaanottotoiminta toimii normaalisti ajanvarausten mukaisesti. 

 • Jos olet täysin oireeton, voit tulla sinulle varatulle etä- tai lähivastaanotolle sovittuun aikaan. Jos sinulla on vastaanottoaika tai olet varaamassa sellaista, sinulle tarjotaan mahdollisuutta etävastaanottoon kaikissa tilanteissa, joissa se on mahdollista. Etävastanotto on turvallinen tapa tulla asiantuntijan vastaanotolle. Tutustu etävastaanottoon.
 • Jos kuulut riskiryhmään, mutta olet oireeton, suosittelemme aloittamaan suunterveyden kiireettömän hoidon hoidontarpeen arvioinnin pohjalta tai jatkamaan hoitoa hoitosuunnitelman mukaan.
 • YTHS:n matkailuneuvonta avataan 17.8. Jos olet lähdössä matkalle, varmistathan itse kohdemaan maahantulo- ja karanteenimääräykset.
 • Ryhmätoimintaa käynnistetään syksyn aikana. Pääasiassa ryhmät järjestetään verkossa ja mahdollisissa live-ryhmissä huolehditaan turvaväleistä, hygieniasta ja kasvomaskeista. Ryhmien järjestelyistä tiedotetaan tilanteen muuttuessa.
 • Monet yliopistot ovat ilmoittaneet, että eivät tällä hetkellä edellytä opiskelijoilta sairauspoissaolotodistuksia. Siksi YTHS ei tällä hetkellä niitä pääsääntöisesti kirjoita.

Jos epäilet koronavirustartuntaa, ota tarvittaessa puhelimitse yhteyttä omaan terveyskeskukseen tai terveyskeskuspäivystykseen.

YTHS:n vastaanottotoiminta jatkuu tällä hetkellä normaalisti ajanvarausten mukaisesti. Koronavirusepidemiasta johtuen kaikki ryhmämuotoiset hoidot on etäryhmiä lukuun ottamatta tältä keväältä peruttu. Jos olet täysin oireeton, voit tulla vastaanotolle sovittuna aikana. Jos sinulla on hengitystieinfektion lieviäkin oireita, peruuta vastaanottoaikasi YTHS:llä. 

Älä saavu muille vastaanotoille tai kiireettömiin palveluihin, kuten hammashoitoon tai fysioterapiaan jos sinulla on lieviäkään infektiotaudin oireita (kuten nuhaa, yskää, kurkkukipua, lihassärkyä tai kuumetta). Muista perua aiemmin varatut ajat!

YTHS:ään voit tarvittaessa olla yhteydessä soittamalla palvelupisteeseen.

Lue lisää: 
YTHS.fi: Ohjeet asiointiin koronavirusepidemian aikana

Kampukset

Kampusten kaikki ovet ovat avoinna entiseen tapaan, ja kaikkien kampuksella kävijöiden (opiskelijat, henkilöstö, vierailijat) on noudatettava seuraavia perusohjeita: 

 • Tule kampukselle vain terveenä. 
 • Pese kädet heti kampukselle tultuasi sekä säännöllisesti usean kerran päivässä. Käsidesiä käytetään, kun käsien peseminen ei ole mahdollista. 
 • Pidä 1,5–2 metrin turvaväli muihin. 
 • Käytä maskia tilanteissa, joissa turvavälin pitäminen ei ole mahdollista.
 • Älä kättele äläkä halaa muita.
 • Käytä maskia kaikissa tiloissa, joissa on kerralla useampia henkilöitä.

Lue lisää:
Uef.fi: Itä-Suomen yliopisto kiristää koronarajoituksiaan Joensuun kampuksella loppuvuoden ajaksi

Etäopetus ja korvaavat suoritustavat

Opetus jatkuu pääosin verkossa myös syyslukukaudella. Kaikissa tilanteissa otetaan huomioon viranomaisten antamat rajoitukset ja ohjeistukset siten, etteivät terveys ja turvallisuus vaarannu. Vakavan koronavirustaudin riskiryhmään kuuluvat eivät toistaiseksi voi tulla kampuksen tiloihin. Kevään opetusjärjestelyistä (mukaan lukien opiskelijavaihdot ja pääsykokeet) päätetään syyskuun alussa.

Syyslukukausi 2020

Syyslukukaudella 2020 kurssi-ilmoittautuminen on pakollista. Lisäksi opetushenkilökunnalla on oltava listat lähiopetukseen osallistuneista opiskelijoista. Orientaatiossa, tuutoroinnissa ja muissa opiskelijoita kokoavissa tapahtumissa noudatetaan edellä mainittuja yliopiston antamia turvallisuusohjeita. Tuutorointi järjestetään pienryhmissä ja pääosin etänä. Uusien opiskelijoiden orientaation kaikille yhteiset osuudet järjestetään etänä. Oppiaineet ottavat uudet opiskelijat muutoin vastaan, järjestävät heille perehdytystä ja mahdollisesti lähiopetusta turvallisuusohjeita noudattaen.

Laboratorio-opetusta, kenttäkursseja ja välttämättömiä harjoitteluja sekä muuta opetusta, jota on mahdoton tai kohtuuttoman vaikea järjestää etänä, voidaan järjestää lähiopetuksena dekaanin päätöksellä. Myös uusille opiskelijoille voidaan järjestää lähiopetusta heidän sitouttamisekseen oppiaineeseen ja yliopistoyhteisöön.

 • Tiedekunnat ja Kielikeskus tekevät opetusta koskevat päätökset ja tiedottavat niistä opiskelijoita: 30.6. mennessä elo- ja syyskuun opetuksen järjestelyistä ja viimeistään 7.8. loka-joulukuun opetuksen järjestelyistä. WebOodiin tiedot päivitetään 31.7. ja 15.9. mennessä.
 • Avoin yliopisto informoi omia opiskelijoitaan.

Opetusjärjestelyt

Lähiopetus organisoidaan turvallisuudesta huolehtien. Opetusjärjestelyissä noudatetaan valtioneuvoston kulloinkin voimassa olevia kokoontumis- ja muita turvallisuussuosituksia. 1.6. alkaen voimassa olevaa 50 henkilön kokoontumisrajoitusta sovelletaan lähiopetukseen siten, että yhdessä tilassa on kerralla opettaja mukaan lukien korkeintaan 50 henkilöä ja henkilöiden välillä on 1,5–2 metrin turvaväli. Lisätietoa opetusjärjestelyistä.

Yleisiä tenttejä ei edelleenkään järjestetä, mutta pienryhmätenttejä opettajan valvomana on mahdollista toteuttaa, kunhan turvaväleistä huolehditaan. Maksimihenkilömäärä 50 henkeä. Exam-tenttitilat ovat jälleen käytössä. Tiloissa on huomioitu turvavälit ja niistä löytyy turvallisuusohjeet.

Kurssien uudet suoritustavat ja päivittyneet käytännöt ilmoitetaan jokaisen kurssin osallistujille sähköpostitse, kurssin weboodissa ja/tai moodle-alustalla. Oppiaineen sisäisten muutosten kokonaiskuvaa voi seurata parhaiten laitoksen/tiedekunnan/oppiaineen omalla yammer-sivulla. Kurssien yksityiskohtaisissa suoritustavoissa ja lisäkysymyksissä otathan yhteyttä vastuuopettajaan. 

Tiedotus

Yliopiston viralliset tiedotusvälineet korona tilanteessa ovat oppiainekohtaisesti Yammer sekä yleisesti Kamu.uef.fi. Seuraamalla näitä tiedotusvälineitä pysyt parhaiten kärryillä vallitsevassa tilanteessa. Seuraa sähköpostiasi ja muista myös vastata mikäli sinuun otetaan yhteyttä. Näin myös opetushenkilöstö tietää että olet saanut tiedot.

Seuraa yliopiston ajankohtaisia koronaan liittyviä tiedotteita yliopiston verkkosivuilla ja lue lisää opetuksen järjestämisestä syksyllä 2020:

Lue lisää:
Uef.fi: Koronavirustilanne Itä-Suomen yliopistossa
Uef.fi/Sharepoint:  Ohjeistus vakavan koronavirustaudin riskiryhmään kuuluville opiskelijoille: opintojakson suoritustapaan liittyvät järjestelyt syyslukukaudella 2020.
Uef.fi: 8.6.2020 Opiskelu ja opiskelijavaihto
Kamu: Opiskelu koronasulun aikana

Kielikeskus, kirjasto ja Aducate

Kielikeskus jatkaa etäopetusta koko syyslukukauden 2020 ajan. Ilmoittautuminen syksyn opetukseen on auki WebOodissa 1.8. – 5.9.2020. WebOodista löytyvät myös kurssikohtaiset opetusaikataulut.
Kampuskirjasto Joensuussa avautuu 17.8.2020 ja Kuopiossa 1.9.2020. Lisätietoa kampuskirjastojen palveluista löytyy kirjaston verkkosivuilta. 

Itseopiskelutilat ja ATK-luokat sekä Opparin asiakaspalvelutiskit ja service deskit Joensuussa ja Kuopiossa avataan 1.9.2020 alkaen. 

Opintohallinnon asiakaspalvelupisteet avataan 21.8.2020 alkaen; tarkemmat tiedot aukioloajoista löytyvät Kamusta. Kaikissa tiloissa on noudatettava turvavälejä ja yliopiston antamia hygieniaohjeita.

Itä-Suomen yliopisto jatkaa Avoimen yliopiston opiskelijoiden 31.7.2020 päättyviä opinto-oikeuksia vuoden 2020 loppuun saakka koronavirustilanteen vuoksi. Opinto-oikeuksien jatkaminen tehdään automaattisesti eikä se vaadi opiskelijalta toimenpiteitä.

Lue lisää:
Kamu: Opiskelu koronasulun aikana
Uef.fi: Aducate
Uef.fi: Kirjasto

Matkustaminen

Matkustaminen ja vierailut kotimaan sisällä ovat sallittuja. Kampuksille ei voi tulla 14 vuorokauteen, jos henkilö saapuu ns. riskimaasta. Konferenssit ja seminaarit toteutetaan toistaiseksi verkossa.

Lue lisää: 
Uef.fi: Tietoa ja ohjeita koronavirustilanteeseen

Vaihto-opiskelu

Opiskelijavaihdot ovat sallittuja kevätlukukaudella 2021 yliopiston, THL:n ja ulkoministeriön sekä vaihtokohteiden maiden ja oppilaitosten ohjeita noudattaen. Koska koronatilanne saattaa muuttua nopeastikin, tulee vaihtoa suunnittelevien myös varautua mahdollisiin muutoksiin.

Lue lisää:
Uef.fi: Opiskelu, opetusjärjestelyt ja opiskelijavaihto

Auttavia tahoja

Koronaviruksesta aiheutuva poikkeustilanne voi aiheuttaa opiskelijoissa monenlaista huolta, ahdistusta tai pelkoa. Sinun ei tarvitse jäädä yksin huolta aiheuttavien ajatustesi kanssa. Jos haluat tilanteesta keskustella tai tarvitset apua, voit kääntyä poikkeustilanteen aikana hyvin matalalla kynnyksellä puoleemme.

Yhteystiedot löytyvät Kamusta:
Kamu.uef.fi: Auttavia tahoja 

Kaupunkien palvelupuhelimet: 
Kuopio.fi: Kuopion kaupungin korona-palvelupuhelin
Joensuu.fi: Kysy koronasta! (Usein kysytyt kysymykset) 

Psykologien Sosiaalinen Vastuu ry:n opas:
Pdf: Kuinka huolehtia omasta ja läheisten psyykkisestä hyvinvoinnista myös koronaepidemian aikana

Kela

Opintotuki

Jos opiskelu ei ole ollut mahdollista, opintotuen maksamista voidaan jatkaa, vaikka opintosuoritusmäärä ei ole ollut riittävä. Opintotuen enimmäisaikaa voidaan myös pidentää. Muista vaikutuksista, esimerkiksi opintotuen ja koulumatkatuen maksamiseen, opintojen keskeytymistä koskeviin ilmoituksiin ja opintolainahyvityksen saamiseen, Kela tiedottaa erikseen, kun tarvittavista toimenpiteistä on sovittu.  

Lue lisää: 
Kela.fi: Opintotuki ja koronaviruksen aiheuttaman poikkeustilanteen vaikutukset 
Kela.fi: Usein kysyttyä koronatilanteesta

Tartuntatautipäivärahaa myös opiskelijalle tulon menetyksessä

Kela voi maksaa tartuntatautipäivärahaa, kun työntekijä on määrätty olemaan poissa työstään jonkin tartuntataudin, esimerkiksi koronaviruksen, leviämisen estämiseksi. Alle 16-vuotiaan huoltajalla on oikeus tartuntatautipäivärahaan, jos lapsi on määrätty karanteeniin ja huoltaja ei siksi voi tehdä työtä. 

Päiväraha korvaa ansionmenetyksen, joten sitä voidaan maksaa vain niiltä päiviltä, jolloin henkilö ei ole voinut työskennellä karanteenin tai eristyksen takia. Päivärahaa ei siis makseta esimerkiksi loman ajalta tai tehtävissä, joissa voidaan tehdä etätyötä. Ansionmenetyksestä tarvitaan työnantajan selvitys.

Lue lisää:
Kela.fi: Tartuntatautipäiväraha korvaa ansionmenetyksen karanteenin aikana

Kampusravintolat 

Kampuksen ravintolat palvelevat sekä opiskelijoita että henkilökuntaa. Ravintolakohtaiset aukeamisajat löytyvät Yammerista ja ravintoloiden ruokalistat ravintoloiden omilta sivuilta. Take away -annoksia saa mukaan kaikista ravintoloista. Annokset ovat jäähdytettyjä, mutta lounasaikaan on mahdollisuus ostaa annos myös lämpimänä. 

Muistathan myös

Pidetään mielessä, että meidän liikkuvaisten väestöryhmien vastuulla on huolehtia tartuntariskin pitämisestä mahdollisimman matalana, jotta riskiryhmiin kuuluvat läheisemme pysyvät turvassa.

Parhaiten suojaudut tartunnalta huolehtimalla hyvästä käsihygieniasta. Lue ohjeet THL:n sivuilta:
Thl.fi: Koronavirus COVID-19 

Jäikö kysyttävää?

ISYY on aktiivisesti yhteydessä Itä-Suomen yliopistoon ja muihin opiskelijaelämään vaikuttaviin tahoihin. Jos sinulla jäi kysyttävää, ole ihmeessä yhteydessä henkilökuntaamme tai hallitukseen. 

Yhteystiedot:
Isyy.fi: Henkilökunnan yhteystiedot
Isyy.fi: Hallituksen yhteystiedot