Ajankohtaista

30.04.2017

Vuoden 2017 Uitettava proffa viihtyy opiskelijoiden juhlissa

Vuonna 2017 järjestyksessään 44. Uitettavaksi professoriksi on valittu lääketieteen tohtori, professori ja lääketieteen laitoksen johtaja Jukka Pelkonen.

Jukka Pelkonen oli viimeinen Kuopion yliopiston ylioppilaskunnan (KYY) aikana uitettu professori vuonna 2009 ja hänet haluttiin uittaa nyt uudelleen, koska hän on ollut erityisesti kuluneen vuoden aikana näkyvästi esillä opiskelijoiden keskuudessa.

– Jukka Pelkonen tunnetaan opiskelijoille läheisenä professorina, joka osaa aina tukea opiskelijoita heidän pyrkimyksissään kehittyä lääketieteen ammattilaisiksi. Jukka ei kieltäydy kutsuista osallistua opiskelijoille tärkeisiin tilaisuuksiin, vaan osoittaa arvostuksensa opiskelijoita kohtaan esimerkiksi viettämällä vuosijuhlia heidän kanssaan aamuun asti. Jukka on ehdottomasti ansainnut uittamisen jo toistamiseen uransa aikana Veljmiehen altaalla!, kertoo ISYY:n hallituksen puheenjohtaja Tahvo Kekkonen valinnan taustoista.

Jukka Pelkonen on toiminut lääketieteen laitoksen johtajana Itä-Suomen yliopistossa, terveystieteiden tiedekunnassa vuodesta 2010. Lisäksi hän on toiminut Kliinisen mikrobiologian professorina ja oppiaineen vastuuhenkilönä vuodesta 2002. Vuodesta 2002 Pelkonen on myös toiminut kliinisen mikrobiologian ylilääkärinä sekä Kuopion yliopistollisessa sairaalassa että myöhemmin Itä-Suomen laboratoriokeskuksessa (ISLAB). Hänellä on pitkäaikainen tutkijakoulutus ulkomailla Baselissa Sveitsissä ja Freiburgissa Saksassa. Pelkonen on lisäksi toiminut Suomen Akatemian nuorempana ja vanhempana tutkijana lähes 8 vuotta ja tuottanut 115 kansainvälistä vertaisarvioitua alkuperäisjulkaisua. Varadekaanina ja dekaanina Kuopion yliopiston lääketieteellisessä tiedekunnassa hän oli noin 6 vuoden ajan.

Pelkonen tapaa säännöllisesti lääketieteen ja hammaslääketieteen opiskelijoita opiskeluun liittyvissä asioissa ja yhteisten tapahtumien suunnittelussa. Hän on myös säännöllinen vieras opiskelijoiden kandi- ja vuosijuhlissa. Lisäksi Pelkonen on ollut sekä esiintyjänä että tuomarina opiskelijoiden ja opettajien yhteisessä Tanssii kandien kanssa- tapahtumassa.

Professoreita on uitettu Kuopion yliopiston ylioppilaskunnan vappuaaton allastapahtumassa Velj’mies-patsaalla vuodesta 1974 lähtien. Itä-Suomen yliopiston ylioppilaskunta on jatkanut perinnettä vuodesta 2010 alkaen. Alun perin proffan kantamisessa käytettiin SPR:n paareja, mutta nykyään kunniatehtävää hoitaa vuonna 2015 uusittu proffankantotuoli.

Tapahtuma on Suomessa ja jopa kansainvälisesti ainoa laatuaan, sillä proffia ei uiteta muualla kuin Kuopiossa. Proffan uiton ohella allastapahtumassa pestään ja lakitetaan Velj’miehen patsas sekä palkitaan opiskelijoiden keskuudesta Siskotyttö ja Velj’mies.

 

Lisätietoja: Tahvo Kekkonen, Itä-Suomen yliopiston ylioppilaskunnan hallituksen puheenjohtaja, puheenjohtaja@isyy.fi, puh. 044 576 8400