Ajankohtaista

20.02.2024

Etsitään vapaaehtoisia opiskelijoita toteuttamaan yhteisötaidetempausta Kuopion kampuksella

Kuopion YTHS on hakenut rahoitusta hankkeelle “Yhdenvertaista yhteisötaidetta kampuksilla”. Hankerahalla toteutetaan yhteisötaidetempaus Itä-Suomen yliopiston (UEF) Kuopion kampuksella 8.–10.4.2024 osana Nyyti ry:n koordinoiman opiskelijoiden mielenterveysviikon ohjelmaa. Tempaus järjestetään yhteistyössä Kulttuuripaja Luoteen ja Itä-Suomen yliopiston ylioppilaskunnan (ISYY) kanssa.

Tällä hakukuulutuksella ISYY hakee vapaaehtoisia opiskelijoita osallistumaan yhteisötaidetempauksen toteuttamiseen Kuopion kampuksella. ISYY järjestää vastaavan tempauksen samana ajankohtana Joensuun kampuksella. Kampusten taidetempauksista tulee lisätietoa maaliskuun aikana.

Mistä yhteisötaidetempauksessa on kyse?

Kuopion YTHS:n Yhdenvertaista yhteisötaidetta kampuksilla -hankkeen tarkoituksena on tuoda hyvinvointityöhön mukaan kulttuurihyvinvoinnin näkökulmaa. Tempauksen aikana opiskelijat pääsevät kolmen päivän aikana, 8.–10.4.2024 klo 11-15.30, osallistumaan kampuksella itselle sopivana hetkenä yhteisötaideteoksen luomiseen. Taideteoksen teemana on yhdenvertaisuus. Tapahtuman aikana kampuksen aulatilasta löytyy tarvittavat materiaalit ja vapaaehtoiset opiskelijat ovat avustamassa ja ohjaamassa osallistujia.

Korkeakoulujen hyvinvointityössä on tähän mennessä korostettu suurimmalta osin tiedon lisäämistä ja liikuntateemaisia hankkeita. Kulttuurin ja taiteen hyvinvointiulottuvuus on alettu huomioida enenevissä määrin osana hyvinvoinnin ja mielenterveyden edistämistä. THL:n mukaan taidetoiminta on osallisuuden ja yhteisöllisyyden ytimessä ja osallisuuden kokemus on keskeinen hyvinvoinnin tekijä. Taide- ja kulttuurilähtöisten menetelmien avulla rikastetaan arkista kanssakäymistä, pyritään saamaan aistit ja mieli liikkeeseen sekä houkutellaan kokemuksia ja tunteita esiin.

Mitä vapaaehtoisen tehtävään kuuluu?

Yhteisötaidetempausta, taideteoksen toteuttamista ja sen yhdenvertaisuusnäkökulmaa suunnittelee hankkeen yhteistyökumppani Kulttuuripaja Luode yhdessä vapaaehtoisten opiskelijoiden kanssa. Opiskelijat pääsevät siis osallistumaan Kulttuuripaja Luoteen ohjaamana taidetempauksen ja taideteoksen suunnitteluun ja samalla Luoteen porukka kouluttaa vapaaehtoiset tehtävään. 

Kulttuuripaja järjestää vapaaehtoisten koulutus- ja suunnitteluiltapäivän torstaina 14.3.2024 kello 12-15. Iltapäivään osallistuminen on pakollista vapaaehtoisille, eli merkkaathan tämän ajankohdan kalenteriisi, mikäli ilmoittaudut mukaan. Luoteen porukka ja vapaaehtoiset voivat sopia tapaamisessa myös muita suunnitteluhetkiä, joihin osallistuminen on vapaaehtoista oman kiinnostuksen mukaan. 

Paikka: Kulttuuripaja Luode, Kasarmikatu 2, 70110 Kuopio.

Taidetempaus järjestetään kolmena päivänä ja ‘työvuorot’ jaetaan vapaaehtoisten kesken. Tavoitteena on saada mukaan kuusi vapaaehtoista, jolloin kaksi opiskelijaa vastaisivat yhdessä aina yhdestä päivästä. Vastuupäivät jaetaan kun vapaaehtoiset ovat selvillä.

Vapaaehtoiset saavat projektin jälkeen Itä-Suomen yliopistolta työtodistukset projektiin osallistumisesta sekä Kulttuuripaja Luoteelta leffaliput Finnkinoon.

Ilmoittaudu vapaaehtoiseksi

Vapaaehtoiseksi voi ilmoittautua täyttämällä alla olevan Google Forms -lomakkeen viimeistään sunnuntaina 3.3.2024 kello 23.59. Lomakkeella kerätään henkilötietoja. Henkilötietojen käsittelystä ISYYssä voit lukea sivulta Tietosuoja (linkki alla). Vapaaehtoisten nimi ja sähköposti voidaan luovuttaa tarvittaessa tapahtumaa järjestäville yhteistyötahoille: Kulttuuripaja Luode, YTHS Kuopio, UEF.

Google Forms, avautuu uuteen välilehteen: Ilmoittaudu vapaaehtoiseksi

Lue lisää: 

Isyy.fi, avautuu uuteen välilehteen: Tietosuoja

Turvalinkki.fi, avautuu uuteen välilehteen: Kulttuuripaja Luode

Nyyti.fi, avautuu uuteen välilehteen: Mielenterveysviikko

Lisätietoja:

Laura Appelqvist, hallituksen jäsen, sosiaalipolitiikka, Itä-Suomen yliopiston ylioppilaskunta (ISYY), laura.appelqvist(at)isyy.fi, p. 044 576 8407