Ajankohtaista

30.04.2019

Vuoden 2019 Uitettava proffa innostaa esimerkillään opiskelijoita tieteen pariin

Itä-Suomen yliopiston ylioppilaskunta (ISYY) on valinnut vuoden 2019 Uitettavaksi proffaksi Merja Heinäniemen. Heinäniemi työskentelee apulaisprofessorina Itä-Suomen yliopiston lääketieteen laitoksella biolääketieteen yksikössä ja on opiskelijoiden keskuudessa tunnettu opiskelijamyönteisyydestään sekä innostavasta asenteestaan tiedettä kohtaan.

Järjestyksessään 46. Uitettavaksi proffaksi on valittu filosofian tohtori (FT) Merja Heinäniemi. Heinäniemi vetää Itä-Suomen yliopistossa useita biolääketieteen tutkimushankkeita, osallistuu biolääketieteen yksikön, syövän tutkimusalueen ja biopankin toimintaan sekä ohjaa tutkijoita ja opiskelijoita näiden uran ja opintojen eri vaiheissa. Opiskelijat kokevat Heinäniemen helposti lähestyttäväksi ja erittäin opiskelijamyönteiseksi.

– Merja Heinäniemi luottaa uusiin opiskelijoihin ennakkoluulottomasti. Hän tarjoaa myös mahdollisuuden perehtyä spesifiseen biolääketieteen alaan, johon opiskelijoiden voi muutoin olla vaikea tutustua. Lisäksi hän on innovatiivinen ja saanut huomattavaa kansainvälistä rahoitusta, taustoittaa ISYYn hallituksen jäsen Aino Peltonen valintaa.  

Heinäniemi myös innostaa opiskelijoita tieteen pariin omalla esimerkillään.

– Olen pyrkinyt muistuttamaan opiskelijoita, että tiede on seikkailu, jota ei kannata jättää välistä, vaikka välillä täytyy hyväksyä, että juuri eteen otettu askel vaihtuikin viideksi takaisin, Heinäniemi kertoo.  

Heinäniemi on lähtöisin Kuopiosta ja valmistunut vuonna 2007 Kuopion yliopistosta filosofian tohtoriksi biokemian alalta. Tämän jälkeen hän on toiminut muun muassa tutkijana Luxemburgin yliopistossa, systeemibiologian instituutissa Seattlessa ja Itä-Suomen yliopiston A.I. Virtanen -instituutissa ennen tenure trackiin siirtymistään lääketieteen laitokselle vuonna 2014. Hänellä on dosentuuri myös Turun yliopistossa.

Ylioppilaskunta on valinnut ja uittanut professoreita vappuaaton allastapahtumassaan Velj'mies-patsaalla vuodesta 1974 lähtien. Vuonna 2010 perinne siirtyi Kuopion yliopiston ylioppilaskunnalta Itä-Suomen yliopiston ylioppilaskunnan jatkettavaksi Kuopion ja Joensuun yliopistojen ylioppilaskuntien yhdistyessä. 

Proffan uitto on Suomessa ja kansainvälisesti ainoa laatuaan oleva tapahtuma. Ylioppilaskunnan allastapahtumassa pestään ja lakitetaan lisäksi Velj’mies-patsas sekä palkitaan opiskelijoiden keskuudesta valitut vuoden Velj’mies ja Siskotyttö. 

Lisätietoja:

Aleksi Kinnunen, hallituksen puheenjohtaja, Itä-Suomen yliopiston ylioppilaskunta (ISYY), p. 044 576 8404, puheenjohtaja@isyy.fi

Vuoden 2019 Uitettava proffa: Merja Heinäniemi, apulaisprofessori, Itä-Suomen yliopisto, p. 040 355 3842, merja.heinaniemi@uef.fi

Lue lisää:

Isyy.fi: Kuopion akateemisen vapun perinteet täyttävät pyöreitä

Isyy.fi: ISYYn vappu 2019 Kuopiossa