Ajankohtaista

30.04.2024

Ylioppilaskunnan vappuaaton puheet 2024

Joensuussa ja Kuopiossa kuultiin jälleen vappuaattona Itä-Suomen yliopiston ylioppilaskunnan (ISYY) edustajien perinteiset vappupuheet.

Ylioppilaskunnan Joensuun vappukulkueen jälkeen puheen opiskelijoiden vapputapahtumassa piti ISYYn hallituksen varapuheenjohtaja Noora Saramäki ja Kuopion torilla ylioppilaskunnan allastapahtumassa puheen piti ISYYn hallituksen puheenjohtaja Mirka Nieminen.

Alta voit lukea Noora Saramäen ja Mirka Niemisen vappuaaton puheet.

Joensuun puhe

Arvoisat kuulijat, hyvät opiskelutoverit, rakkaat ystävät,

Tämä päivä, jolloin juhlimme opiskelijavappua yhdessä, on täynnä unohtumattomia hetkiä, joita tulemme muistelemaan vielä pitkään. Se on päivä, joka herättää mielessämme iloa, yhteenkuuluvuuden tunnetta ja kiitollisuutta siitä, että saamme olla osa tätä ainutlaatuista opiskelijayhteisöä. Astuessani tälle ilosaaren lavalle, tunnen suurta kunnioitusta ja kiitollisuutta siitä, että saan jakaa tämän hetken teidän kaikkien kanssa.

Vappu on enemmän kuin vain yksi päivä kalenterissa – se on symboli yhteisöllisyydestä, ilosta ja vapauden tunteesta. Se on aika, jolloin unohtaa hetkeksi arjen kiireet ja nauttia yhdessäolosta, hymyistä ja huolettomasta ilmapiiristä. Opiskelijavappuna tämä tunnelma korostuu entisestään, kun opiskelijat eri aloilta ja vuosikursseilta kokoontuvat yhteen juhlimaan ja luomaan unohtumattomia muistoja. On hienoa nähdä, kuinka erilaiset opiskelijajärjestöt ja -yhdistykset ovat panostaneet tämän päivän onnistumiseen ja järjestäneet monipuolista ohjelmaa, jotta jokaiselle vappumieliselle löytyisi jotakin.

Opiskelijavappu ei ole pelkkää juhlaa, vaan se on myös aikaa pysähtyä hetkeksi pohtimaan opiskelijaelämän moninaisia puolia. Se on aika, jolloin voimme yhdessä käydä avoimesti keskustelua niistä haasteista, joita kohtaamme opinpolullamme. Hallituksen leikkaukset opiskelijoiden toimeentuloon, asumiseen, sekä toisen asteen maksuttomuuteen ovat herättäneet huolta, epävarmuutta ja pettymystä monissa meissä. Ne eivät ole vain taloudellisia päätöksiä, vaan ne koskettavat suoraan meidän jokapäiväistä arkeamme ja tulevaisuuden suunnitelmiamme. Siksi onkin tärkeää, että seisomme yhdessä ja osoitamme solidaarisuutta niille, jotka kokevat nämä päätökset kipeimmin. Meidän on yhdessä vaadittava oikeudenmukaisuutta ja taisteltava koulutuksen saavutettavuuden puolesta, sillä jokaisella tulisi olla oikeus laadukkaaseen koulutukseen ja mahdollisuus rakentaa omaa tulevaisuuttaan ilman kohtuuttomia esteitä. Meidän tulee nostaa äänemme kuuluviin ja vaatia oikeudenmukaisuutta. Tulevaisuutemme ei toimi ilman ammattilaisia, eikä ammattilaisia synny velkataakkaa nostamalla.

Mutta vaikka kohtaamme haasteita, emme saa unohtaa niitä saavutuksia, joita olemme matkallamme jo saavuttaneet. Jokainen opiskelija täällä lavan edessä edustaa sinnikkyyttä, rohkeutta ja sitoutumista omaan tulevaisuuteensa. Vaikka opintopolut voivat olla mutkikkaita ja haastavia, me emme luovuta. Me jatkamme eteenpäin, rohkeina ja päättäväisinä kohti omia unelmiamme ja päämääriämme. Ja tänään, tässä hetkessä, voimme ylpeinä juhlia niitä saavutuksia, joita olemme matkallamme jo saavuttaneet. Haluankin rohkaista teitä jokaista unelmoimaan suuresti ja tavoittelemaan rohkeasti omia päämääriänne. Sillä minäkin saavutin yhden suurimmista unelmistani, vaikka se vaati paljon työtä, kuten ehkä päätäni koristavasta lakistani huomasittekin, olen osa heistä, jotka ovat kulkeneet yliopiston opinpolulle ammattikoulun kautta. Uskaltakaa siis haaveilla, kaikki on mahdollista, kun siitä tekee mahdollista ja jaksaa nähdä vaivaa unelmiensa eteen. 

Tämän vuoden vappu on meille erityisen merkityksellinen, sillä juhlimme myös uutta perinnettä, teekkarikastetta, joka saa ensiesityksensä Joensuussa tänään. Teekkarikaste symboloi haluamme ottaa vastaan uusia perinteitä ja luoda yhdessä jotain ainutlaatuista ja pysyvää. Ennen kuin sukellamme teekkarikasteen vietäväksi Laguuniin, haluan kiittää teitä kaikkia, jotka olette olleet mukana rakentamassa tätä unohtumatonta vappua. Kiitos kaikille opiskelijoille, kaupungille ja yhteistyökumppaneille.

Muistakaamme, että yhteisöllisyys on suurin voimavaramme, joka auttaa meitä voittamaan kaikki haasteet ja saavuttamaan yhdessä enemmän kuin yksin ollessamme voisimme. Jatkakaamme siis eteenpäin yhtenäisenä joukkona, rohkeina ja päättäväisinä kohti parempaa tulevaisuutta.

Lopuksi haluan toivottaa teille kaikille iloista vappua perinteiseen tapaani: Glada vappen, spara vatten, bara snapsen hela natten!

Pysykäämme vahvasti yhdessä ja kiinni tässä yhteisössä, jonka olemme yhdessä rakentaneet. Olkaamme huomaavaisia toisiamme kohtaan ja juhlikaamme turvallisesti!

Noora Saramäki, ISYYn hallituksen varapuheenjohtaja, Joensuun kampuspuheenjohtaja

Kuopion puhe

Arvoisat vapun juhlijat,

Haluan toivottaa teidät tervetulleiksi kuuntelemaan Itä-Suomen yliopiston ylioppilaskunnan perinteikästä vappupuhetta, ja kiittää tästä kunniatehtävästä. 

Vappu on tunnetusti opiskelijoiden vuoden kohokohta. Tänä vuonna se joudutaan aloittamaan edellistä vuotta synkemmässä vireessä hallituksen kehysriihen jälkitunnelmissa. Edeltäjäni, viime vuoden ylioppilaskunnan hallituksen puheenjohtaja Eetu Hyvönen pyysi vuoden 2023 vappupuheessa päättäjiä olemaan leikkaamatta koulutuksesta. Tämä ei valitettavasti toteutunut.

Viime viikkoina olemme saaneet kuulla, miten opiskelijoiden toimeentulosta, asumisesta, sekä toisen asteen maksuttomuudesta leikataan rajusti. Opiskelemalla me yritämme rakentaa parempaa huomista itsellemme, mutta myös koko yhteiskunnalle. Opiskelijoiden tulotason laskeminen alle köyhyysrajan ei kannusta kouluttautumaan, eikä velalla eläminen mahdollista tavoittelemaan valmistumisen jälkeen normaalia elämän rakentamista, kun ensin pitää maksaa pahimmillaan useimpien kymmenien tuhansien eurojen opintolaina korkoineen takaisin. Opiskelijaelämän pitäisi olla vanhan sanonnan mukaan ihmisen parasta aikaa, mutta tätä mahdollisuutta on systemaattisesti vuosi vuodelta murennettu.

Huonojen uutisten ohella on kuitenkin tänään, vappuna, suurena juhlapäivänä tärkeää keskittyä myös positiiviseen. Meissä opiskelijoissa on tulevaisuus, ja yhdessä olemme suuri voima, jota on vaikea olla huomaamatta. Kannustan kaikkia teitä olemaan aktiivisia, mitä se sitten jokaisen kohdalla tarkoittaakin. Kirjoitit sitten yleisönosastokirjoituksen, osallistuit erilaisiin mielenilmauksiin tai kommentoit sosiaalisessa mediassa opiskelijoihin kohdistuvia leikkauksia, niin olet yksi ääni tuhansien joukossa, joka vie viestiä eteenpäin. Opiskelijaliike on ajan saatossa ollut perustamassa ylioppilaiden terveydenhuoltosäätiötä ja opiskelija-alennuksia, esimerkiksi Kuopion joukkoliikenteen opiskelija-alennukset ovat aktiivisten opiskelijoiden aikaansaamia. Älkää siis lannistuko huonojen uutisten jälkeen, vaan löytäkää oma äänenne ja tapanne vaikuttaa.

Tänä vuonna on myös ilo toivottaa tervetulleeksi Kuopion vappuun mukaan ensimmäiset kunniankantajat, ja ensimmäiset teekkarit. Odotan innolla näkeväni, minkälaisia vappuperinteitä he tuovat mukanaan. Perinteet ovat tärkeitä, ja korostuvat myös Kuopion opiskelijavapussa. On kuitenkin tärkeä muistaa, ettemme pidä kiinni perinteistä vain kiinnipitämisen takia, emmekä varsinkaan pidä kiinni sellaisista perinteistä, jotka eivät enää palvele meitä. Kuka muu muka uskaltaa uudistaa asioita yhtä rohkeasti, kuin opiskelijaliike.

On ollut ilo huomata viime vuosien aikana, miten opiskelijoiden tapahtumat ovat muuttuneet monipuolisemmaksi, ja samaan aikaan yhdenvertaisemmiksi. Esimerkiksi päihteettömien tapahtumien suosio on ollut kasvussa ja lisäksi monet perinteisesti alkoholia sisältävät tapahtumat on nykyisin mahdollista suorittaa myös päihteettömästi. Tämä on loistava esimerkki siitä, että uudistukset voivat olla myös hyviä.

Haluan vielä hetkeksi kiinnittää kaikkien huomion ympärillänne oleviin ihmisiin: ystäviin, kavereihin ja tuttaviin. Näihin ihmisiin, joihin törmäätte opiskelijaravintoloissa ja kampusten käytävillä. Tähän yhteisöön, jonka me yhdessä rakennamme päivittäisillä teoillamme. Moikatkaa, hymyilkää tai kysykää kuulumisia niiltä jo sydänystäviksi muodostuneilta henkilöiltä, kuin myös uusilta kasvoilta. Positiiviset teot ruokkivat toisiaan, ja sinä voit olla tänään, huomenna ja joka päivä sen jälkeen se henkilö, joka aloittaa tämän positiivisuuden ketjun.

Pidetään kiinni toisistamme ja tästä yhteisöstä, jonka olemme onnistuneet luomaan. Pidetään myös toisistamme huolta, ja juhlitaan turvallisesti!

Kiitos ja hyvää vappua!

Mirka Nieminen, ISYYn hallituksen puheenjohtaja, Kuopion kampuspuheenjohtaja