Edustajistovaalit

Ehdokkaalle

Edustajistovaalit eivät onnistu ilman hyviä ehdokkaita, se saatat olla juuri Sinä! Asetu siis ehdolle vaaleissa! Itä-Suomen yliopiston ylioppilaskunnan (ISYY) edustajistovaalit järjestetään sähköisesti syksyllä 2021. Vaalien ennakkoäänestys on 25.–29.10.2021. Varsinainen äänestyspäivä on 3.11.2021. Ehdokasasettelu päättyy 29.9. klo 15. Linkin sähköiseen vaalijärjestelmään ja vaalikuulutuksen löydät sivun alareunasta, Lue lisää -osiosta.

Edustajistovaali-info

Edustajistovaali-info järjestetään etänä 21.9. klo 17 Google Meetin välityksellä. Paikalla on ISYYn vaalilautakunnan jäseniä sekä asiantuntijoita vastaamassa mieltäsi askarruttaviin kysymyksiin ja kertomassa maanläheisesti siitä, mitä edustajisto oikein tekee ja kuinka se vaikuttaa ISYYn toimintaan. Voit osallistua infoon alla olevan linkin kautta.

Meet.google.com, avautuu uuteen välilehteen: Vaali-info

Miksi asettua ehdolle edustajistovaaleihin?

Edustajiston jäsenenä eli edaattorina pääset vaikuttamaan ylioppilaskunnan ja yliopiston asioihin. Olet mukana päättämässä ylioppilaskunnan toiminnasta ja tulevaisuuden linjauksista, pääset tekemään yhteistyötä yliopiston kanssa, huolehtimaan opiskelijoiden edunvalvonnasta ja osallistumaan valtakunnalliseen opiskelijapolitiikkaan. Olet siis mukana rakentamassa opiskelijan parempaa huomista!

Edaattorina saat kokemusta luottamushenkilönä toimimisesta, opit yhteiskunnan toiminnasta sekä luot arvokkaita kontakteja ja verkostoja tulevaisuuttasi varten.

Kuinka ehdokkaaksi asettuminen tapahtuu?

Ehdokkaaksi asetutaan ehdokaslistojen kautta. Kullakin ehdokaslistalla on oma vaaliasiavastaava, joka hoitaa listalle liittymisen käytännön järjestelyt. Jos haluat ehdokkaaksi tietylle listalle, ota yhteyttä sen vaaliasiavastaavaan.

Ehdokaslistoja on erilaisia ja voit myös itse perustaa sellaisen. Esimerkiksi poliittisilla opiskelijajärjestöillä, sitoutumattomilla ryhmillä ja ainejärjestöillä on omia ehdokaslistoja. Sinun ei siis tarvitse olla poliittisesti sitoutunut, jotta voit asettua ehdolle. Ehdolle asettuessaan ehdokas voi ilmoittaa olevansa sitoutumaton ehdokas. Edustajistovaaleissa sitoutumattomalle ehdokkaalle ei ole tarkkaa määritelmää, vaan ehdokas ja edustamansa lista voivat vapaasti määritellä sitoutumattomuuden luonteen. Tällä voidaan tarkoittaa esimerkiksi sitoutumattomuutta listan yhteiseen linjaan tai listan taustayhtesöihin.

Vaalit käydään suhteellisen vaalitavan mukaisesti, eli ehdokkaaksi voi asettua vain yhdelle listalle. Vaalikelpoisia ovat ISYYn jäsenet, jotka ovat ilmoittautuneet läsnäoleviksi Itä-Suomen yliopistoon syyslukukaudeksi 2021 viimeistään 29.9.2021 mennessä.

Edustajiston Keskusvaalilautakunta antaa erilliset ohjeistukset vaalikampanjoinnista ja ehdokasmarkinnoinnista. Ohjeistus julkaistaan syyskuussa 2021. 

Ehdokaslistan perustaminen

Oman ehdokaslistan voi perustaa kuka tahansa vaalikelpoinen jäsen. Listan perustaja toimii vaaliasiavastaavana ja voi halutessaan olla myös ehdokkaana listallaan. Vaaliasiavastaava on siis sama henkilö kuin listan perustaja. Vaaliasiavastaava koostaa listalle hakeutuvien ehdokkaiden suostumukset ja ilmoittaa listansa mukaan vaaleihin. Vaaliasiavastaava toimii vaaleissa yhteyshenkilönä listan ehdokkaiden ja ylioppilaskunnan välillä. Kaksi tai useampi ehdokaslista voivat muodostaa vaaliliiton. Tarkempi ohjeistus ehdokaslistan perustamisesta julkaistaan vaalikuulutuksessa.

Ohjeet sähköisen vaalijärjestelmän käyttöön

Näin perustat ehdokaslistan:

 1. Kirjaudu vaalisivulle omilla UEF-tunnuksillasi.
 2. Valitse ”ilmoita uusi ehdokaslista”.
 3. Täytä rekisteröintilomake, paina tallenna tiedot ja uusi ehdokaslista on valmis!
 4. Ilmoita ehdokaslistasi nimi listalle tuleville ehdokkaille.
 5. Saat uudet ehdokkaat vahvistettavaksi antamaasi sähköpostiosoitteeseen.
 6. Käy vahvistamassa uudet ehdokkaat sähköpostiisi lähetetyn linkin kautta.

Näin lähdet ehdolle:

Mikäli olet itse perustamassa ehdokaslistaa ja lähdössä ehdolle, täytäthän vain ehdokaslistan perustamislomakkeen.

 1. Kirjaudu vaalisivulle omilla UEF-tunnuksillasi.
 2. Valitse ”ilmoittaudu ehdokkaaksi”.
 3. Valitse alasvetovalikosta ehdokaslista, johon haluat lähteä ehdolle. Mikäli haluamaasi ehdokaslistaa ei löydy, olethan yhteydessä ehdokaslistan vaaliasiavastaavaan!
 4. Täytä ehdokkaan suostumus ja vakuutus ja paina ”lähetä hakemus”.
 5. Saat sähköpostiisi vielä vahvistuksen, kun ehdokaslistan vaaliasiavastaava on hyväksynyt ehdokkuutesi.

Tarvitsetko apua?

Jos jokin asia jäi mietityttämään tai tarvitset apua sähköisen vaalijärjestelmän käytössä, voit ottaa yhteyttä hallintokoordinaattoriimme tai keskusvaalilautakunnan sihteeriimme.

Elina Pitkänen, hallinnon koordinaattori, Itä-Suomen yliopiston ylioppilaskunta, kv.kuopio(at)isyy.fi, p. 044 576 8413

Mikko Aaltonen, keskusvaalilautakunnan sihteeri, Itä-Suomen yliopiston ylioppilaskunta, koso(at)isyy.fi, p. 044 576 8414

Lue lisää:

Isyy.fi, avautuu uuteen välilehteen: Vuoden 2021 edustajistovaalien vaalikuulutus (pdf)

Isyy-vaalit.uef.fi, avautuu uuteen välilehteen: Sähköinen vaalijärjestelmä

Isyy.fi, avautuu uuteen välilehteen: Vaalisäännöt

Isyy.fi, avautuu uuteen välilehteen: Vaalivastaavat

Isyy.fi, avautuu uuteen välilehteen: Henkilötietojen käsittely