Ajankohtaista

19.10.2021

Äänestysohjeet ISYYn edustajistovaaleissa 2021

ISYYn edustajistovaalit 2021 alkavat lähestymään loppuhuipentumaa ja ennakkoäänestys alkaa jo tulevalla viikolla 43. 

Vaalien ennakkoäänestys aukeaa maanantaina 25.10.2021 kello 08:00 ja sulkeutuu perjantaina 29.10.2021 kello 23:59. 
Varsinaisena äänestyspäivänä 3.11. äänestys käydään kello 9:00-18:00.
Äänestäminen tapahtuu kokonaan sähköisesti ja mahdollisissa ongelmatilanteissa teknistä tukea on saatavilla kello 09:00-18:00 välisenä aikana. 

Äänestysohjeet

Yleisiä ohjeita vaaleista löytyy ylioppilaskunnan vaalisivuilta. Luethan myös alla olevat sähköisen äänestyksen ohjeet.

1. Kirjautuminen sähköiseen äänestykseen

Äänestäminen tulee tapahtumaan verkossa osoitteessa https://isyy-vaalit.uef.fi. Äänioikeutettuja ovat ainoastaan Itä-Suomen yliopistoon 18.10.2021 mennessä läsnäolevaksi ilmoittautuneet Itä-Suomen yliopiston ylioppilaskunnan jäsenet. Äänestystä varten sinulla tulee olla Itä-Suomen yliopiston toimiva käyttäjätunnus. Äänestyksen aikana käytetään salattua yhteyttä selaimesi ja äänestysjärjestelmän välillä. Tästä merkkinä selaimen osoiterivillä näkyy koko äänestyksen ajan "https"-alkuinen osoite sekä lukon kuva (riippuen käytössä olevasta selaimesta).

Kirjautuminen sähköiseen äänestykseen tapahtuu samalla tavalla kuin muihinkin yliopiston tietojärjestelmiin kirjautuminen, eli käytä yliopiston käyttäjätunnustasi (UEFAD) sekä henkilökohtaista salasanaasi. Jos tunnuksesi ei jostain syystä toimi, tutustu kirjautumissivulta löytyvän linkin kautta yliopiston Tietotekniikkakeskuksen ohjeistukseen.

Huom: Jos olet kirjautunut ennen äänestämistä yliopiston muihin palveluihin (esim. Moodle tai yliopiston intranet), pääset äänestykseen suoraan ilman kirjautumista. Voit välttää tämän sulkemalla kaikki selainikkunat ennen äänestystä.

2. Ehdokkaan valinta

Kirjautumisen jälkeen äänestys tapahtuu syöttämällä haluamasi ehdokkaan numero sivulla olevaan tekstikenttään. Voit liikkua ehdokaslistojen yhdistelmän yläpuolella olevilla linkeillä listojen välillä. Kun olet kirjoittanut haluamasi ehdokkaan numeron, paina Jatka-painiketta. Voit äänestää tyhjää jättämällä numerokentän tyhjäksi. Huomaa, että järjestelmä ei hyväksy virheellisesti syötettyjä numeroita (esimerkiksi kirjaimia tai numeroita jotka eivät ole mukana äänestyksessä).

Huomaathan, että vaalisalaisuuden säilyttämiseksi sinun tulee itse varmistua siitä että kukaan ei näe kirjoittamaasi numeroa esimerkiksi selkäsi takaa. Sähköinen äänestysjärjestelmä ei yhdistä äänestäjää ja annettua ääntä toisiinsa. Tämä tarkoittaa myös sitä, että et voi muuttaa antamaasi ääntä myöhemmin, joten huolehdithan että vaalisalaisuus säilyy kohdallasi.

2.1. Äänestyksen lopettaminen kesken

Voit halutessasi lopettaa äänestyksen painamalla ehdokaslistan yhteydessä olevaa Lopeta-painiketta. Tämän jälkeen sinulta kysytään vielä varmistus lopettamisesta. Lopeta äänestys -painikkeella kirjaudut ulos sähköisestä äänestyksestä, ja Jatka äänestystä -painike vie sinut takaisin ehdokaslistaan. Jos lopetit äänestyksen tässä vaiheessa, voit käyttää äänioikeutesi myöhemmin.

3. Äänen vahvistaminen

Vahvista äänesi painamalla Vahvista ääni -painiketta. Tässä vaiheessa voit palata takaisin ehdokaslistaan ja numeron valintaan painamalla Vaihda ehdokasta -painiketta.

4. Äänestys suoritettu

Äänen hyväksymisen jälkeen järjestelmä vahvistaa antamasi äänen onnistuneen rekisteröinnin. Voit äänestää vain kerran, joten järjestelmä ei anna sinun muuttaa ääntäsi enää tässä vaiheessa. Tässä vaiheessa yhteys sähköiseen äänestykseen on katkaistu. Varmista yhteyden katkeaminen sulkemalla Internet-selaimen kaikki avoinna olevat ikkunat.

5. Ongelmatilanteissa

Ota yhteys äänestysjärjestelmävastaavaan ja laita viestiin mahdollisimman tarkka kuvaus ongelmasta ja virheilmoitukset yms. 
Kiireellisissä tilanteissa järjestelmävastaava on tavoitettavissa kello 09:00 - 18:00 välisenä aikana. 
Äänestysjärjestelmävastaava, Ilkka Jormanainen, 050 367 5577, ilkka.jormanainen(at)uef.fi

Äänestysohjeet ovat myös luettavissa suoraan äänestysjärjestelmästä äänestyksen alkaessa.  

Lue lisää:

Isyy.fi, avautuu uuteen välilehteen: Vaalikalenteri
Isyy.fi, avautuu uuteen välilehteen: Äänestäjälle

Lisätietoja:

Elina Pitkänen, Kansainvälisten asioiden ja hallinnon koordinaattori, Itä-Suomen yliopiston ylioppilaskunta, kv.kuopio(at)isyy.fi,  p. 044 576 8413

Matti Averio, Keskusvaalilautakunnan puheenjohtaja, Itä-Suomen yliopiston ylioppilaskunta, kvl.pj(at)isyy.fi, p. 050 521 3158

Aleksi Kinnunen, Keskusvaalilautakunnan varapuheenjohtaja, Itä-Suomen yliopiston ylioppilaskunta, alekin(at)uef.fi