Ajankohtaista

19.11.2020

Hei opiskelija, tiesithän, että YTHS laajenee vuoden alusta koskemaan kaikkia korkeakouluopiskelijoita!

Ylioppilaiden terveydenhoitosäätiö YTHS:n tuottamat palvelut laajenevat 1.1.2021 koskemaan kaikkia korkeakouluopiskelijoita.

Korkeakouluopiskelijoiden opiskeluterveydenhuollon järjestämisvastuu siirtyy kunnilta Kelalle, ja Kela kerää jatkossa terveydenhoitomaksun. 

YTHS:n verkkosivuille on koostettu opiskelijoille suunnattu tietopaketti aiheesta: 

Yths.fi, avautuu uuteen välilehteen: YTHS 2021 

Tästä uutisesta löydät kertauksena tärkeimmät pointit.

Kuka kuuluu palveluiden piiriin?

YTHS:n asiakasmäärät kaksinkertaistuvat, kun ammattikorkeakoululaiset tulevat YTHS:n hoidon piiriin. 

Uudistuksessa kansainväliset vaihto-opiskelijat kuuluvat jatkossa kunnallisen terveydenhuollon piiriin. Kansainväliset tutkinto-opiskelijat ovat edelleen YTHS:n hoidon piirissä.

Laajentuneen palveluverkon myötä YTHS:n palveluita on saatavilla entistä useammalta paikkakunnalta. Voit tarkistaa palveluverkon YTHS:n verkkosivuilta. 

Lisätietoja:
Yths.fi: avautuu uuteen välilehteen: Palveluverkko 

Kuinka saan hoitoa YTHS:ltä?

Jotta voit saada hoitoa YTHS:ltä sinun täytyy ensin ilmoittautua läsnä olevaksi opiskelijaksi yliopistoon. YTHS tarkistaa vain, että oletko ilmoittautunut läsnä olevaksi, jonka jälkeen olet vapaa käyttämään palveluita. 

Muistathan maksaa YTHS:n palvelumaksun jatkossa KELA:lle 

Tärkeää: Sinun täytyy jatkossa muistaa maksaa opiskeluterveydenhuollon maksu itsenäisesti KELA:lle kaksi kertaa vuodessa. Aiemmin YTHS-maksu on sisältynyt ylioppilaskunnan jäsenmaksuun.

Ensimmäinen kerta, kun sinun pitää maksa terveydenhoitomaksu on keväällä 2021. Eräpäivä tähän on 31.1.2021. Maksusta ei lähetetä erillistä muistutusta, mutta mikäli se jätetään maksamatta, KELA voi periä sen sinulta opintotuesta, tai mikäli et nosta opintotukea, ulosoton kautta. 

Kelan ohjeistukset tulevat päivittymään joulukuussa 2020 jolloin tulee mahdolliseksi maksaa maksu KELA:n asiointipalvelussa.

Lisätietoja:
Kela.fi, avautuu uuteen välilehteen: Näin maksat korkeakouluopiskelijan terveydenhoitomaksun

Kuinka asioin YTHS:llä?

Jatkossa YTHS:llä on kaksi valtakunnallista numeroa joiden kautta ohjaudutaan YTHS:n palveluihin. Voit tallentaa ne vaikka puhelimeesi. 

Suunterveyden palvelut: p. 046 7101085
Muut palvelut: p. 046 7101073

Jätä puhelinpalvelussa soittopyyntö ja ilmoita puhelinnumerosi, johon YTHS ottaa sinuun yhteyttä. 

Mikä muuttuu?

YTHS:n muuttuneessa palvelutarjonta mallissa on merkittävässä osassa etänä tarjottavat palvelut, joilla voidaan antaa tasa-arvoisesti ja yhdenvertaisesti palveluja koko Suomen laajuudella.

Jatkossa gynekologian erikoislääkärin palveluita ei ole saatavilla, vaan gynekologisia toimenpiteitä tekee yleislääkäri ja tarvittaessa YTHS lähettää erikoissairaanhoitoon saamaan gynekologiaan erikoistuneen lääkärin palveluita.

YTHS:n palveluista voi lukea tarkemmin seuraavalta sivulta:

Yths.fi, avautuu uuteen välilehteen: Palvelut 

Uudistukseen on varauduttu sekä Kuopiossa että Joensuussa esimerkiksi remontoimalla tiloja sekä rekrytoimalla uutta henkilökuntaa. Runsas asiakasmäärien kasvu saattaa näkyä pidentyneinä odotusaikoina.