Ajankohtaista

19.04.2022

Opiskelijavapun perinteitä juhlitaan jälleen elävän yleisön edessä Kuopion torilla

Kuopion korkeakouluopiskelijat kokoontuvat kahden koronavuoden jälkeen juhlimaan vappuaaton akateemisia perinteitä Kuopion torille elävän yleisön eteen. Epävarman maailmantilanteen ja koronavuosien jälkeensä jättämien haasteiden keskellä opiskelijat haluavat muistuttaa, että myös ilolle ja juhlalle on oma tärkeä paikkansa. 

Opiskelijavappua vietetään jälleen tänä vuonna näyttävästi eri puolilla Kuopiota. Juhlinta alkaa jo vappua edeltävällä viikolla ja huipentuu 30.4. vappuaaton allastapahtumaan Kuopion torilla elävän yleisön edessä. Monet koronavuosien aikana tauolla olleet tai virtuaalisesti järjestetyt opiskelijavapun perinteet tekevätkin nyt hartaasti odotetun paluun.

– Vappu perinteineen on akateemisen solidaarisuuden huipentuma. Nostan ylioppilaslakkiani kiitokseksi kaikille niille opiskelijaliikkeen aktiiveille, jotka kahtena viime vuotena ovat sinnikkäästi ylläpitäneet vappukulttuuriamme haastavissa oloissa. Parin vuoden patoumien jälkeen tuntuu kuitenkin sopivalta, että pääsemme vihdoin sammuttamaan vapunjanomme kuten kuuluukin: aidosti yhdessä, toteaa Itä-Suomen yliopiston ylioppilaskunnan kampuspuheenjohtaja Jimi Virkkala.

Yliopiston rannassa Studentialla pelataan esimerkiksi 25.–26.4. yösählyä Eri Reippaassa Wapun aloituksessa, jonka järjestävät yhteistyössä SYKETTÄ-korkeakoululiikuntapalvelut sekä SILLAT-hanke. Myös Kuopion Intellektuellin Vapunedistämisseuran (KIVES) ja Itä-Suomen yliopiston ylioppilaskunnan (ISYY) legendaariset Torisitsit järjestetään jälleen 27.4.2022, tällä kertaa Café Satamassa Kuopion satamatorilla. Lisäksi yksi ylioppilaskunnan tunnetuimmista ja vanhimmista vappuperinteistä, jo vuodesta 1990 järjestetty Savo-Karjala excursio, palaa juurilleen, kun opiskelijat hyppäävät 29.4. virtuaalibussien sijaan ihka oikeisiin busseihin ja lähtevät kiertämään ympäri Savo-Karjalaa.  

Proffa pääsee uimaan säässä kuin säässä

Vappuaatto 30.4. alkaa Kuopion hammaslääketieteen opiskelijoiden ainejärjestön Dentina ry:n järjestämällä Hammas-patsaan pesulla Studentia-rakennuksen sisäpihalla. Tapahtuma on Kuopion kampuksen vanhimpia vappuperinteitä ja ainoa laatuaan Suomessa.

Ylioppilaskunnan perinteinen vappuaaton allastapahtuma Kuopion torilla alkaa kello 17:30. Tapahtumassa julkistetaan vuoden 2022 Velj’mies ja Siskotyttö, lakitetaan Velj’mies-patsas sekä uitetaan professori suihkulähteessä – säässä kuin säässä. Lakitus ja professorin uitto järjestetään tänä vuonna 49. kerran. 

Itä-Suomen yliopiston ylioppilaskunnan vappuaaton 30.4.2022 tapahtumat:

 • Hampaan pesu, Lukeman piha (Yliopistonranta 3)
 • Klo 17.30–18.30 Vapun allastapahtuma Kuopion torilla
  • 17:30 Ainejärjestöt esittävät tervehdyksensä
  • 17:45 Ylioppilaskunnan hallituksen varapuheenjohtajan Jimi Virkkalan puhe
  • 17:55 Velj’mies -patsaan pesu
  • 18:10 Velj’miehen ja Siskontytön julistaminen
  • 18:15 Velj’mies -patsaan lakitus
  • 18:25 Professorin uitto

Yleisö on lämpimästi tervetullut seuraamaan allasjuhlaa torille.

Lue lisää:

Isyy.fi, avautuu uuteen välilehteen: ISYYn vappu 2022 Kuopiossa

Isyy.fi, avautuu uuteen välilehteen: ISYYn Savo-Karjala excursio 2022

Facebook.com, avautuu uuteen välilehteen: Kuopion opiskelijavappu 2022 -tapahtuma

Facebook.com, avautuu uuteen välilehteen: Kuopion Savo-Karjala excursio 2022 -tapahtuma

Lisätietoja:

Veera Salmela, tapahtumatuottaja, Itä-Suomen yliopiston ylioppilaskunta, p. 044 576 8429, tapahtumatuottaja(at)isyy.fi

Jimi Virkkala, hallituksen varapuheenjohtaja ja Kuopion kampuspuheenjohtaja, Itä-Suomen yliopiston ylioppilaskunta, kampuspj.kuopio(at)isyy.fi, p. 044 576 8404