Ajankohtaista

Hyvinvointiviikko 2022

03.10.2022 - 07.10.2022 |Kaikki

Edit. (21.9.): Perjantain kaamosinfon ajankohta aikaistunut tunnilla, aloitusaika on tasan kello 13.

Anna palautetta vuoden 2022 Hyvinvointiviikosta (Google Forms), avautuu uuteen ikkunaan: Hyvinvointiviikon 2022 palaute // Feedback of the Wellbeing Week 2022

ISYYn ja Itä-Suomen yliopiston yhteistä Hyvinvointiviikkoa vietetään jälleen viikolla 40 eli tänä vuonna 3.-7.10.2022. Tällä kertaa viikon teemana on aivojen hyvinvointi.

Jatkuva stressi kuormittaa aivojamme ja samalla vaikuttaa negatiivisesti arjessa jaksamiseen. Aivoliiton mukaan aivomme tarvitsevat aktiviteettia, mutta myös lepoa. Aivojen hyvinvointia voi jokainen edistää itse. Hyvinvointiviikon tarkoituksena on tarjota UEFin opiskelijoille sekä henkilökunnalle hyvinvointia edistävää ohjelmaa koko viikon ajan. 

Tänä vuonna hyvinvointiviikon teemaa lähestytään monesta eri näkökulmasta, kuten ravitsemuksen, kulttuurin ja liikunnan kautta. Ohjelmaa on molempien kampuksien lisäksi verkossa. Viikon aktiviteetit ovat maksuttomia ja joihinkin on etukäteen ilmoittautuminen. Löydöt tiedon tästä aktiviteetin kohdalta.

Katso alempaa viikon aikataulut. Sivun alalaidasta löytyy vielä tietoa koko viikon aikana tapahtuvasta ohjelmasta.

Maanantai 3.10.

Hyvinvointiviikko käynnistyy Kennelliiton kaverikoirien saapumisella kampuksille, Joensuussa Alkukiville ja Kuopiossa Lukeman edustalle klo 12-14 väliseksi ajaksi. Ylen artikkelin mukaan lemmikkieläimet vähentävät stressiä ja rentouttavat. Verenpaine laskee, ja riski sairastua sydän- ja verisuonitauteihin pienenee. Hyvät vaikutukset välittyvät siitä huolimatta, vaikka lemmikki ei olisi oma. Koirien rapsuttamisen lisäksi on tarjolla kahvia ja suklaata. Tervetuloa polkaisemaan yhdessä Hyvinvointiviikko käyntiin!

Mitä, missä milloin? 

 • Kennelliiton Kaverikoirat ja kahvittelut Joensuu Alkukivet ja Kuopio Lukema klo 12-14

Tiistai 4.10.

Tiedekuntien ja laitoksien omia hyvinvointiosuuksia. Seuraa laitoksesi Yammer-tiedotusta.

Uusien opiskelijoiden Hyvinvointityöpajat klo 12-15. Lisätietoa työpajoista löydät KAMUsta. 

Tiistaina järjestetään myös Makramee-kädentaitopajat. Kädentaitojen äärellä aika pysähtyy, luovuus pääsee valloilleen ja tekemisen ilo ja into tarttuvat osallistujasta toiseen. Makramee-kädentaitopajassa opetellaan makrameen perussolmuja eli paja sopii myös aloittelijalle. Kädentaitopajassa valmistetaan kaunis amppeli, pieni seinätekstiili tai unisieppari makramee-tekniikalla. Valmistetun tuotteen saa viedä kotiin. Kädentaitopaja järjestetään Joensuussa Taitokorttelissa klo 13.30-16.30 ja Kuopiossa Taito Shopissa klo 14.00-17.00. Ilmoittautuminen on täynnä. Tiedotamme, jos paikkoja vapautuu.

Mitä, missä, milloin?

 • Uusien opiskelijoiden Hyvinvointityöpajat klo 12-15
 • Joensuun Makramee-kädentaitopaja Taitokorttelissa klo 13.30-16.30 Täynnä!
 • Kuopion Makramee-kädentaitopaja Taito Shopissa klo 14-17 Täynnä!

Keskiviikko 5.10.

Aivoliiton mukaan liikunta nopeuttaa ajatteluasi ja tarkkaavaisuuttasi sekä kehittää muistiasi. Voisi sanoa, että liikunta ja liike ovat aivojen hyvinvoinnin kulmakiviä.

Keskiviikkona 5.10. vietetään Liikuntailtapäivää, jossa opiskelijat ja henkilökunta on vapautettu opetuksesta klo 12.15 alkaen rehtoreiden päätöksellä. Liikuntailtapäivässä on normaalin SYKETTÄ-liikunnan lisäksi tarjolla runsaasti liikunta-aktiviteetteja ja erikoistarjouksia liikuntapaikoissa opiskelijoille ja henkilökunnalle. Lisäksi Liikuntailtapäivän päätteeksi pääsee laittamaan niin sanotusti aivot narikkaan ja suuntaamalla Liikuntailtapäivän virallisille jatkoille.

Lisätietoa kampuskohtaisesta ohjelmasta tulossa pian Joensuun ja Kuopion SYKKEEn nettisivuille.

Lisäksi Joensuussa on mahdollisuus päästä kuuntelemaan konservatorion opiskelijoiden musiikkiesitystä Carelian aulassa klo 14-14.30. Aivoliiton mukaan musiikin myötä aivojen verenkierto vilkastuu, tarkkaavaisuus paranee ja oppiminenkin helpottuu. Musiikkiesitys on osa UEFin ja Joensuun konservatorion Afternoon tunes-konserttisarjaa, joka järjestetään kerran kuukaudessa. 

Mitä, missä, milloin?

 • Liikuntailtapäivä Joensuussa ja Kuopiossa klo 12.15 alkaen
 • Afternoon tunes -kahvikonserttihetki Joensuussa Carelian aulassa klo 14-14.30 

Torstai 6.10.

Aamulla klo 10-11 järjestetään "Varmuutta työelämän viestintä- ja vuorovaikutustaitoihin" -tiedekahvila Kuopion Snellmanialla, joka striimataan suorana Carelian aulaan. Tiedekahvilan aiheena on viestintä- ja vuorovaikutustaidot työelämässä. Mitä tällaisilla taidoilla tarkoitetaan, ja miten ne näkyvät työelämässä nyt ja tulevaisuudessa? Millaisissa vuorovaikutustilanteissa voi tulla epävarmuuksia, mistä se johtuu? Miten hyväksi viestijäksi voi oppia, ja miten esiintymisjännitys päihitetään. Näitä teemoja on keskustelussa avaamassa Itä-Suomen yliopiston puheviestinnän yliopisto-opettaja Sanna Niskanen. Tervetuloa kuulemaan ja keskustelemaan aiheesta lisää!

Iltapäivällä klo 15 alkaen YTHS:n psykologit Heidi Hirvonen ja Eija Miettinen järjestävät Zoomissa tietoiskun keskittymisestä ja sen vaihtelusta, miten keskittymistä voi edistää sekä annetaan tietoa ADHS:sta. Tietoiskussa esitellään myös eri tukimuotoja keskittymisen edistämiseen. Heidi ja Eija vastaavat myös mielellään yleisön kysymyksiin aiheesta. Tilaisuuteen voi osallistua anonyymisti. Zoom-linkin löydät alempaa.

Linkki Zoomiin (avautuu uuteen ikkunaan): UEF Zoom
Linkki keskustelualueelle Presemoon (avautuu uuteen ikkunaan): Presemo

Torstai-illan kruunaa leffailta, jonka aikana katsotaan C’mon C’mon (2021), jonka pääosassa on Jokerista (2019) Oscarin napannut näyttelijä Joaquin Phoenix. Elokuva on teemaltaan herkkä draama, joka käsittelee mielen hyvinvointia ja tunnetaitoja. Leffaillat järjestetään Joensuussa Ravintola Kerubissa klo 18-20 ja Kuopiossa Kino Kuvakukossa klo 17.30-19.30. Vain Joensuun leffailtaan on etukäteen ilmoittautuminen ja se on auki 29.9. klo 15 asti.

Ilmoittaudu mukaan Joensuun leffailtaan (avautuu uuteen ikkunaan): Ilmoittautuminen leffailtaan // Registration for the movie night Joensuu

Mitä, missä, milloin?

 • Varmuutta työelämän viestintä- ja vuorovaikutustaitoihin -tiedekahvila Snellmanian aulassa Kuopiossa klo 10-11, live-striimi Joensuussa Carelian aulassa
 • YTHS:n tietoisku keskittymisestä Zoomissa klo 15-15.45
 • Leffaillat Joensuussa Ravintola Kerubissa klo 18-20 ja Kuopiossa Kino Kuvakukossa klo 17.30-19.30

Perjantai 7.10.

Hyvinvointiviikon viimeisimpänä, mutta ei vähäisimpänä, ohjelmanumeroina on kaksi luentoa. Ensimmäinen on ravitsemustieteen dosentin ja laillistetun ravitsemusterapeutin Anu Ruususen (FT) Zoom-luento “Mielen hyvinvointia lautaselta” klo 09-10. Säännöllinen syöminen lisää keskittymistäsi ja vaikuttaa jaksamiseesi. Luento sisältää tietoisen syömisen harjoituksen, joten voit varata jotain pientä syötävää luennon ajaksi. Lopuksi Anu vastaa mielellään yleisön kysymyksiin aiheesta. Luento sopii kaikille aiheesta kiinnostuneille. Löydät Zoom-linkin alempaa. Huom! Luento alkaa tasan klo 09.

Tallenne (YouTube), avautuu uuteen ikkunaan: Mielen hyvinvointia lautaselta -luento

Hyvinvointiviikon lopuksi on opintopsykologi Katri Ruthin englanninkielinen kaamosinfo “Kaamos survival” klo 13-14 Zoomissa. Kaamosinfossa käsitellään kaamosajan vaikutuksia kehoon ja mieleen sekä käydään läpi keinoja selviytyä kaamosajasta. Löydät Zoom-linkin alempaa Huom! Luento alkaa tasan klo 13. 

Tallenne (YouTube), avautuu uuteen ikkunaan: Kaamos survival lecture 7.10.

Mitä, missä, milloin?

 • Mielen hyvinvointia lautaselta -luento Zoomissa klo 09-10
 • Kaamos survival -kaamosinfo Zoomissa klo 13-14 Huom! Kellonaika aikaistunut

Koko viikon

 • Hyvinvointiviikon aikana ISYYn Instagramissa jaetaan paljon aivojen hyvinvointiin ja sen edistämiseen liittyvää tietoa pitkin viikkoa, joten kannattaa seurata @isyyuef.
 • Kannustamme kaikkia opiskelijoita ja henkilökunnan jäseniä jättämään autot kotiin parkkiin ja saapumaan kampuksille kävellen tai pyöräillen.
 • Opiskelijaystävällisiä alennuksia välipaloista kampusravintoloissa.
 • Kommentoi viikon aikana somekilpailun postausta ISYYn Instagramissa. Kerro kommentissa, mitä hyvinvointi merkitsee sinulle. Voit jakaa myös omia hyvinvointivinkkejäsi. Kommentoijien kesken arvotaan Hyvinvointituotepaketteja yhteensä 2 kpl. Osallistumisaika on 3.-9.10. Arpaonnia suosineisiin otetaan yhtettä Instagramin kautta 10.10. Instagram ei ole mukana arvonnassa.

Hyvinvointia sateenkaaren väreissä (Joensuu)

Pohjois-Karjalan Seta järjestää hyvinvointiviikolla kulttuuri- ja liikuntapainotteista ohjelmaa. Pohjois-Karjalan Setan tapahtumat on suunnattu erityisesti seksuaali- ja sukupuolivähemmistöön kuuluville sekä heidän liittolaisilleen. Esimerkiksi tiistaina 6.10. Sateenkaaritaidepaja, jossa on ohjattua matalan kynnyksen taidetoimintaa. Voit ottaa esimerkiksi oman käsityön mukaasi. Lisäksi keskiviikkona on liikuntavuoro Väisälänkadun liikuntasalissa, ota juomapullo sekä sisäliikuntaan soveltuvat vaatteet. Lajitiedot ja ovien avaukset sovitaan Setan Discord-kanavalla, ota yhteyttä Annaan liittyäksesi palvelimelle: anna(at)pohjoiskarjalanseta.fi. Viikko kulminoituu Drag-viikonloppuun, jossa hemmotellaan dragista kiinnostuneita. Lue lisää Setan tapahtumista alempaa löytyvästä linkistä.

Lue lisää:

Isyy.fi, avautuu uuteen ikkunaan: Hyvinvointiviikkoa vietetään 3.-7.10.2022
Facebook.com, avautuu uuteen ikkunaan: Hyvinvointiviikko // Wellbeing week 2022
Pohjoiskarjalanseta.fi, avautuu uuteen ikkunaan: Ryhmät ja tapahtumat

Lisätietoa:

Riina Pääkkönen, SILLAT-hankekoordinaattori, riina.paakkonen(at)isyy.fi, p. 044 491 6529

Hyvinvointiviikko järjestetään osana Itä-Suomen yliopiston ja ISYYn SILLAT-hanketta, joka sisältää toimenpiteitä, joilla edistetään opiskelijoiden hyvinvointia ja vahvistetaan kiinnittymistä yliopistoyhteisöön.