Ajankohtaista

19.04.2023

Blogi: Opiskelijoiden mielenterveyspäivä – teemana kohtuus

Usein ensimmäinen ajatus opiskelijaelämästä on biletyksestä ja välillä luennoille raahautumisesta. Tämä pitää kuitenkaan harvojen opiskelijoiden kohdalla paikkaansa. Monet joutuvat venymään opintojen lisäksi töiden, harrastusten ja sosiaalisen elämän ristipaineessa ottaen huomioon, että opinnotkin vaativat välillä pitkiä päiviä, palautussumia ja paljon jaksamista. Ei olekaan ihme, että moni opiskelija on kokenut tai kokee ainakin ajoittain uupumusta, ahdistusta ja stressiä tällaisen jatkuvan arjen suorittamisen keskellä.

Yhteiskunnallisilla ja rakenteellisilla tekijöillä, kuten opintotukijärjestelmällä, opintojen tiukoilla etenemisvaatimuksilla ja suorituskeskeisellä kulttuurilla on ehdottomasti vaikutusta opiskelijoiden jaksamiseen ja kuormittumiseen. On tärkeää huomioida nämä rakenteelliset tekijät pohdittaessa jaksamisen kysymyksiä, eikä nähdä niitä yksilöiden omina ongelmina.

Onkin tärkeää, että tähän asiaan kiinnitettään huomiota tulevaisuudessa yhteiskunnallisella tasolla, ja tarjotaan tukea ja apua niille opiskelijoille, jotka kokevat jaksamisen haasteita. On myös onneksi olemassa tapoja, joilla me voimme itse tukea jaksamista ja vähentää kuormitusta. Tämän vuoden mielenterveyspäivän teeman, kohtuus, on tarkoitus auttaa opiskelijoita löytämään kultainen keskitie suorittamisen ja tekemättömyyden välimaastossa. Jokaisen meistä olisi hyvä välillä pysähtyä miettimään sitä, mikä omassa elämässä kuormittaa eniten ja miten sitä voisi vähentää. Tämä kampanja on täydellinen hetki siihen.

Olen itse ottanut omassa opiskelijaelämässäni motoksi sen, ettei kaikkeen pysty antamaan sataa prosenttia ja välillä pitää opetella priorisoimaan esimerkiksi päällekkäin olevista kursseista itselle tärkeimpiä, tai niitä, jotka ovat tulevan ammatin kannalta tärkeimpiä. Lohduttava tieto on se, ettei kukaan tule luultavammin kysymään, minkä arvosanan sain jostakin tietystä kurssista. Oman jaksamisen ja levon priorisointi on välillä tärkeämpää kuin 5/5 jostakin kurssista. Opiskelijoillakin tulee olla oikeus lepoon, lomiin ja vapaa-aikaan opintojen ohessa, ja vaikka yhteiskunnan vaatimusten haastamisessa voi mennä aikaa, me voimme jokainen löytää keinoja oman elämämme kohtuullistamiseen. Tarkoittaa se sitten opintojen suorittamista omassa tahdissa, kahvitauon aikatauluttamista opiskelujen väliin tai kävelylenkkiä etäluennon aikana. Kannustankin jokaista teitä tekemään tällä viikolla yhden pienen asian oman hyvinvointisi ja jaksamisesi eteen - oli se sitten lempikappaleesi kuunteleminen tai pieni kävelylenkki sään salliessa.

Mirka Nieminen
ISYYn hallituksen jäsen,
sosiaalityön opiskelija

Jaksamiseen saa tukea esimerkiksi YTHS:n, Nyyti ry:n, Student2Student-vertaisohjaajien tai yliopiston opintopsykologien kautta.

Lue lisää:

Yths.fi, avautuu uuteen ikkunaan: Mielenterveys
Kamu.uef.fi, avautuu uuteen ikkunaan: Student2Student--vertaisohjaajalta tukea opiskelijaelämän huoliin ja pohdintoihin
Nyyti.fi, avautuu uuteen ikkunaan: Löydä apua
Kamu.uef.fi, avautuu uuteen ikkunaan: Opiskelijan arki ja opiskeluhyvinvointi